ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μήνυση Φουρθιώτη κατά Πολάκη – Η εισαγγελία ξέχασε(;) την βουλευτική ασυλία!

Μήνυση Φουρθιώτη κατά Πολάκη – Η εισαγγελία ξέχασε(;) την βουλευτική ασυλία!

Οργή προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι κλήθηκε βουλευτής ως κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση κατόπιν μήνυσης που είχε καταθέσει ο Μένιος Φουρθιώτης. Η μήνυση Φουρθιώτη κατά Πολάκη αφορά στις καταγγελίες του βουλευτή για την φρουρά που είχε δοθεί στον Μένιο Φουρθιώτη. Όμως το μελανό σημείο είναι ότι η Ασφάλεια κάλεσε ως κατηγορούμενο έναν βουλευτή χωρίς η σχετική δικογραφία να έχει πάει στη Βουλή.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η κλήση στάλθηκε εκ παραδρομής και ήδη ανακλήθηκε. Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε και η εισαγγελία Πρωτοδικών που αναφέρει ότι «σχετικά με την πορεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν εγκλήσεως του ιδιώτη Μενάνδρου Γεωργίου Φουρθιώτη κατά του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη, επ’ αυτής παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία ανατέθηκε στο τμήμα προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος της διεύθυνσης ασφάλειας Αττικής».

»Μεταξύ των άλλων ανακριτικών πράξεων ζητήθηκε με τη σχετική εισαγγελική παραγγελία η παροχή ανωμοτί εξηγήσεων από τον εγκαλούμενο βουλευτή. Τούτο συνέβη εκ προφανούς παραδρομής ενόψει των διατάξεων των άρθρων 83 του κανονισμού της Βουλής και 62 του Συντάγματος. Ως εκ τούτου το συγκεκριμένο σκέλος της εν λόγω παραγγελίας ήδη ανακλήθηκε και η δικογραφία επέστρεψε στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών για την κατά τον νόμο περαίωση της».

H αξιωματική αντιπολίτευση πάντως δεν έμεινε ικανοποιημένη από την ανακοίνωση αυτή και αντέδρασε: «Η “εκ παραδρομής” παραβίαση θεμελιώδους διάταξης του Συντάγματος, που και ένας πρωτοετής φοιτητής οφείλει να γνωρίζει, σχετικά με την βουλευτική ασυλία, γεννά βαθύτατο προβληματισμό αλλά και εύλογα ερωτήματα.

»Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αυτονόητα και άμεσα θα διεξάγει έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει υπό ποιες συνθήκες ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έπραξε κάτι το πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά». Σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ο Φουρθιώτης ζητάει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτελεί. Από που τους κρατάει άραγε;».

Τι προηγήθηκε

Ο κ. Πολάκης επιστρέφοντας στην οικεία του μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την Εξεταστική Επιτροπή για την λίστα Πέτσα, βρήκε ειδοποιητήριο που τον καλούσε την Παρασκευή 19/11 να παρουσιαστεί στο κτίριο της Ασφαλείας Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο τμήμα “Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος” για να δώσει ανωμοτί κατάθεση (δηλαδή ως κατηγορούμενος).

Η σχετική προκαταρκτική εξέταση άρχισε μετά από παραγγελία εισαγγελέα λόγω της μήνυσης που κατέθεσε ο Μένιος Φουρθιώτης για «εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση μέσω Διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση» για αναρτήσεις του βουλευτή το Μάρτιο του 2021. Ο βουλευτής, όταν έλαβε την κλήση, ανήρτησε κείμενο όπου αναφέρεται στον απόλυτο εξευτελισμό της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας και δηλώνει ότι δεν θα πάει να καταθέσει, ότι θα ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία του εισαγγελέα που διέταξε την κλήση και θα απαιτήσει την αποστολή της εναντίον του μήνυσης από τον Φουρθιώτη στην Βουλή.

«Θέλω να δω 158 βουλευτές της ΝΔ και έναν του ΚΙΝΑΛ να ψηφίζουν την άρση ασυλίας μου επειδή έβγαλα στη φορά τις βρωμιές και τα λεφτά που πήρε ο Φουρθιώτης!!!» έγραψε χαρακτηριστικά. Αλλά και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη έκανε διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα για τον ίδιο λόγο καθώς και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σε επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Βουλής σήμερα με την εισαγγελία, τού γνωστοποιήθηκε ότι η κλήση στάλθηκε «προφανώς εκ παραδρομής και ήδη ανακλήθηκε η κλήση».

Η επιχειρηματολογία Γεροβασίλη

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή της το πρωί είχε καλέσει τον κ. Τασούλα «να περισώσει το κύρος του Κοινοβουλίου και να πράξει καθετί εντός των αρμοδιοτήτων του ώστε να ανακληθεί η αντισυνταγματική και παράνομη κλήση βουλευτή, η οποία προσβάλλει βάναυσα τη Βουλή, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο αλλά και πράξη διολίσθησης σε αυταρχικές ατραπούς που υπονομεύουν τη Δημοκρατία». Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο της αναφοράς της προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με το Άρθρο 61 Συντάγματος (ανεύθυνο βουλευτών) παρ. 1 και 2 ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων και διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, ύστερα από άδεια της Βουλής. Αρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Εφετείο. H άδεια θεωρείται ότι οριστικά δεν δόθηκε, αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Βουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη».

Η κ. Γεροβασίλη συνέχιζε, αναφέροντας ότι «όταν στις διωκτικές ή ανακριτικές αρχές περιέλθουν στοιχεία για αδίκημα, οφείλουν να απόσχουν από οποιαδήποτε εξέταση του Βουλευτή έως ότου λάβουν την εκ του Συντάγματος απαιτούμενη άδεια της Βουλής. Αυτό αφορά κατεξοχήν, και αυτονοήτως, την κλήση σε ανωμοτί εξέταση, όπως παγίως έχει γίνει δεκτό σε γνωμοδοτήσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» και «δεν επιτρέπεται κλήση Βουλευτή για παροχή εξηγήσεων ή απολογία χωρίς πρότερη άδεια της Βουλής. Και τούτο διότι με την κλήση σε ανωμοτί εξέταση προσδίδεται στον καλούμενο η ιδιότητα του υπόπτου, ο οποίος έχει όλα τα δικονομικά δικαιώματα του κατηγορούμενου.»

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη τον περασμένο Μάρτιο ήταν η εξής:

Προφυλάκιση και αποφυλάκιση

Υπενθυμίζεται ότι η πολυμελής φρουρά για την οποία τον κατήγγειλε ο Παύλος Πολάκης, όντως ανακλήθηκε. Ο Φουρθιώτης είχε κάνει και επεισοδιακή “έφοδο” σε υπουργικό γραφείο, ενώ σκηνοθέτησε και επίθεση στο σπίτι του. Τελικά κρίθηκε προφυλακιστέος ως ύποπτος τέλεσης πολλών αδικημάτων. Όμως το ηθικό και πολιτειακό ζήτημα εν προκειμένω δεν ήταν το ποιον του μηνυτή, αλλά πρώτον, το γεγονός ότι η εισαγγελία δέχθηκε πως ήταν συκοφαντικό κάτι που αποδείχθηκε εντέλει αληθές και, δεύτερον, ότι κλήθηκε στην Ασφάλεια βουλευτής ως κατηγορούμενος χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Ο Φουρθιώτης που προτού συλληφθεί απειλούσε και μήνυε πολύ κόσμο, προφυλακίσθηκε με τις κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία, ηθική αυτουργία στην πρόκληση έκρηξης, ηθική αυτουργία στην προμήθεια και κατοχή εκρηκτικής βόμβας, ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρα εκβίασης, ψευδή καταγγελία, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος.

Πρόσφατα αποφυλακίσθηκε υπό όρους: καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ, υποχρέωση εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας του τρεις φόρες το μήνα, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση τηλεοπτικών εμφανίσεων. Η αποφυλάκιση πέντε μήνες μετά την προφυλάκιση σχολιάσθηκε αρνητικά από την αντιπολίτευση, η οποία υπαινίσσεται ότι ο κατηγορούμενος έχει ίσως “άσους” στο μανίκι και εκβιάζει την κυβέρνηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι