ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ολοκληρώθηκε η δευτερολογία Μητσοτάκη – Άγρια κόντρα με Βελόπουλο και Κωνσταντοπούλου

Ολοκληρώθηκε η δευτερολογία Μητσοτάκη – Άγρια κόντρα με Βελόπουλο και Κωνσταντοπούλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια. Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την δευτερολογία του. Δεν έλειψαν οι εντάσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποχωρεί από την αίθουσα της ολομέλειας μετά από λογομαχία με τον Κυριάκο Βελόπουλο, με τον οποίο είχε σκληρή αντιπαράθεση, όπως και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Πρώτος στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της διαδικασίας. «Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης καθώς η ακρίβεια απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε όλες τις μετρήσεις το πρόβλημα της ακρίβειας κυριαρχεί, αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα. Γι αυτό η καταπολέμησή της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την μακροοικονομική αλήθεια, να πληροφορηθούν για να αναχώματα που έχουμε υψώσει απέναντι στον πληθωρισμό και να μάθουν τις θέσεις όλων των κομμάτων στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. Μέσα από τολμηρή πολιτική αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, τώρα έχει φτάσει η τιμή του στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων. Το χαρακτήρισε ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας», επεσήμανε.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Για την επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν

Αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στην Κομσιόν είπε ότι οι πολυεθνικές δεν μπορούν να θέτουν γεωγραφικούς προσδιορισμούς και να μειώνουν τις τιμές εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση. Είναι κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται με τα μεταφορικά κόστη και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση.

Μόλις χθες, ανέφερε, η αρμόδια επίτροπος επέβαλλε πρόστιμο – μαμούθ σε αμερικανική πολυεθνική για τέτοιες αθέμιτες πρακτικές. «Δεν το ζητούμε μόνο εμείς αλλά και άλλες 7 χώρες που είναι τα θύματα αυτών των γεωγραφικών περιορισμών τόνισε. Εξήγησε ότι συμβαίνει τώρα γιατί αναδείχθηκε τώρα στην μεγάλη του ένταση το πρόβλημα. Και η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τέτοιον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να καταπολεμηθεί ριζικά», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό, είπε σε άλλο σημείο της πρωτολογίας του ενώ αναφερόμενος σε μια ανάλυση είπε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει μια ιδιαιτερότητα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν στο 2,8% γιατί είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πολιτική για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Παραλάβαμε το βασικό στα 650 και είναι στα 830 ευρώ.

Συνεχίζοντας τις αναφορές στους πέντε μύθους ο έκανε αναφορά στον δεύτερο: « Μας λέτε ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Ζήσαμε περιπέτεια που εκτίναξε την ανεργία, έκλεισαν επιχειρήσεις», υποστήριξε.

Ακολούθως έδειξε έναν πίνακα με την ιστορία της ελληνικής οικονομίας, και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι μεταξύ του 2015-2019 «όταν η Εύρωπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα».

«Επειδή ο νέος αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι μεγάλοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ε.Ε.» πρόσθεσε

Σημειώνεται πως στις επίμονες διακοπές της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως «κυρία Κωνσταντοπούλου μην με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα».

Στη συνέχεια μιλώντας για τις πληθωριστικές υποσχέσεις από την αντιπολίτευση ανέφερε τα εξής: «Συντάξεις 4000 ευρώ, 13ος -14ος μισθός, με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι μπορούμε μόνο να επιμείνουμε σε ρεαλιστικές λύσεις».

Είπε ακόμα ότι είναι «ένα πρόβλημα σε έξαρση σύνθετο για να δεχτεί απλοϊκές λύσεις: τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν αποτύπωμα. πχ στήριξη τιμών ρεύματος. Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη να μην το επαναλαμβάνει είναι σαν να διαφημίζει τις πολιτικές μας. Μας λοιδορούσατε για τα χρωματιστά τιμολόγια και ήταν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά. οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα. Τα μέτρα αυτά είχαν αποτελέσματα αλλά θα επιμείνουμε να αγωνιζόμαστε, το πρόβλημα είναι εδώ, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, έμφαση πρέπει να δίνεται και στη μείωση των τιμών».

Αναφοριkά με τον μηδενισμό ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δοκιμάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετέ τις με την Ελλάδα. Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει στην 4ετια στοιχίζουν 45,8 δις και επειδή κάποια στιγμή έχει η ώρα να τελειώσει το παραμύθι από την στιγμή που καταθέσατε πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το ΓΛΚ. Αν διαφωνείτε να πάτε στο γραφείο Προϋπολογισμού να σας το επιβεβαιώσει. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν είναι αυτό, είπε και τόνισε: δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

Μάλιστα απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει παρεμφερή προϊόντα όχι κανονικό λάδι με βιολογικό και σε άλλη συσκευασία. Μπορεί μεν επιτυχημένος επιχειρηματίας να είναι αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει!»

Τέλος έκανε ειδική αναφορά έκανε στην επιστολή που έστειλε με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Ε.Ε. για την άμυνα λέγοντας: «μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ – εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη, επιμένετε να τις μετατρέπετε σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, αλλά το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζει από τον πολιτικό σας λόγο. Η παράταξή μας έχει μακρά ευρωπαϊκή ιστορία, αυτή η παράταξη έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έλεγαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ στο ίδιο συνδικάτο. Το βάρος της ψήφου θα είναι μεγάλο. Μακριά από πειραματισμούς της αδράνειας και της αποχής, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, ο λαός είναι συναισθηματικός αλλά και σοφός: κρίνει και διακρίνει. Όλοι στην παράταξή μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, ειδικά στα αδύναμα νοικοκυριά. όλα αυτά είναι προτεραιότητές μας».

«Αν σήμερα σας απάντησα εγώ. Σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι», πρόσθεσε κλείνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η πρωτολογία του πρωθυπουργού:

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε

Στο βήμα μετά τον πρωθυπουργό βρέθηκε  ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλος.

“Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αργά καταφέραμε να σας φέρουμε στην Βουλή για να συζητήσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και είναι η ακρίβεια”, ανέφερε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν τα τα βγάλουν πέρα ενώ την ίδια ώρα κάποιοι σωρεύουν υπερκέρδη”. Απαντώντας στον πρωθυπουργό είπε ότι “για να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να συζητήσουμε και τα στοιχεία της κερδοφορίας”. Ακολούθως ρώτησε: “Θα συνεχίσετε την συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών;” και πρόσθεσε ότι “δεν μπορείτε πια να το κρύψετε, όπως δεν μπορείτε να κρύψετε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών”.

Υποστήριξε ότι “ο πρωθυπουργός κρυβόταν από την Βουλή και την κοινωνία στο θέμα της ακρίβειας” ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το Μάρτιο να γίνει συζήτηση και πρόσθεσε: “Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε”.

Ανέφερε ακόμη ότι “η κυβέρνηση έλεγε ψέματα ότι η ακρίβεια είναι προσωρινό και εξωγενές. Μετά έλεγε ψέματα ο κ. Σκρέκας για μηδενικό πληθωρισμό και μετά ψέματα με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα μας λέτε ψέματα ότι τάχα το αναγνωρίζατε”.

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε “υποκριτική και πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ουρ. φον ντερ Λάιεν” και εξήγησε: “Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη”. Κορυφώνοντας είπε: “Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του”.

Σε άλλο σημείο «πέταξε το γάντι» στον πρωθυπουργό και για τα Τέμπη, καθώς τον κάλεσε να τοποθετηθεί για το αν η κυβέρνηση θα τολμήσει να συναινέσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής μετά τη μήνυση κατά υπουργών που έφτασε στη Βουλή χθες Πέμπτη.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «θέλετε να αφαιμάζετε συνέχεια τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

«Γιατί δεν μειώνετε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, ενώ υπάρχει σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκή Ένωσης;», διερωτήθη ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Αποσταθεροποίηση για το νοικοκυριό είναι η χαμηλή αγοραστική δύναμη και όχι η αποσταθεροποίηση της καρέκλα σας κύριε Μητσοτάκη», σχολίασε ο κ. Φάμελλος και κατέληξε λέγοντας: «ήρθε η ώρα οι πολίτες να δώσουν τέλος στον κατήφορο και αναζητήσουν με την ψήφο τους μία νέα προοπτική».

Ολόκληρη η πρωτολογία του κ. Φάμελλου:

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα με την πολιτική σας σταθερά αποκλίνει από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.

Τον κ. Φάμελλο διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Η Ελλάδα με την πολιτική σας και τις δημόσιες συμπεριφορές σας σταθερά αποκλίνει από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην αρχή της ομιλίας του.

Ακόμη ανέφερε ότι το σύνθημα της Ν.Δ. «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» είναι «μια γαργαλιστική πρόκληση». «Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Το σύνθημα θυμίζει συντηρητικό κόμμα υπό ένταξη χώρας» ανέφερε. Καταλόγισε, δε, στη Ν.Δ. ότι «όσο πιο χαμηλά ρίχνετε τον πήχη, τόσο πιο εύκολα τον ξεπερνάτε. Θέλετε να πείτε ότι είστε το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Αν εξαιρέσουμε τον ιδρυτή σας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τα ανδραγαθήματά τα τελευταία χρόνια τα έχετε ξεχάσει; Το 1999 ο κ. Καραμανλής ήταν απέναντι στο Ελσίνκι. Θα ξεχάσουμε το 2002 και τα παπαγαλάκια; Δεν περάσανε τέσσερα χρόνια από τότε και πήγατε να στείλετε την Ελλάδα εκτός ευρώ. Με το μεγαλύτερο έλλειμμα παγκοσμίως. Αυτό είναι το μεγάλο φιλοευρωπαϊκό δήθεν κόμμα της ΝΔ», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε αδύναμο πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και τόνισε ότι «θα είστε όλοι υπόλογοι» εάν δεν εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του ΣτΕ, για ενημέρωσή του σε ό,τι αφορά την παρακολούθησή του.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών, ενώ τόνισε ότι «η ελληνική Δεξιά της εποχής μας λειτουργεί όπως οι συντηρητικές παρατάξεις της ανατολικής Ευρώπης».

«Το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. Ο λαός έλεγε θα φύγουν τα μνημόνια, θα έρθουν τα καλύτερα, και βλέπει να καταρρέει η αγοραστική δύναμη του νοικοκυριού του» ανέφερε και διερωτήθηκε: «Τι κάνετε πέντε χρόνια; Πώς σπάτε τα ολιγοπώλια; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πήρατε;».

Ανέφερε ακόμη πως η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι «ομολογία αποτυχίας» που «εκθέτει προσωπικά» τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε για επιπτώσεις στο δημογραφικό, στις δομές του ασφαλιστικού και στην παραγωγικότητα.

Επίσης στάθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε οικογένειες με παιδιά. Όπως είπε, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όσο των χωρών του ΟΟΣΑ. Είπε επίσης ότι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης είναι η αύξηση των ανισοτήτων στην Ελλάδα.

«Τα περί εισαγόμενης ακρίβειας καταρρίπτονται»

Είπε επίσης ότι το επιχείρημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας» καταρρίπτεται με την πάροδο του χρόνου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναπαύεται.

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, είπε ότι στους 24 από 36 τελευταίους μήνες, έχουμε σταθερά τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Σημείωσε εξάλλου ότι από τον περσινό Ιούλιο, δεν υπάρχει ούτε ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είπε ότι ως απάντηση, στελέχη της Ν.Δ. επικαλούνται το ποσοστό 41% που απέσπασε το κυβερνών κόμμα στις βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι οι ευρωεκλογές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία «απέναντι σε αυτήν την αλαζονική απάντηση». «Ο πληθωρισμός γκρεμίζει κάθε κυβερνητική δικαιολογία» συνέχισε.

Ολόκληρη η πρωτολογία του κ. Ανδρουλάκη:

Κουτσούμπας: Δεν έχει εντοπίσει κανείς πτώση τιμών

Μετά τον κ. Ανδρουλάκη, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πολλοί από όσους δοκιμάζονται εκεί έξω, όταν άκουσαν για τη συζήτηση στη Βουλή, πιθανώς να σκέφτηκαν ότι θα αφήσετε τους στημένους, αποπροσανατολιστικούς καβγάδες, με τους οποίους μας έχετε φλομώσει προεκλογικά, για να δώσετε απαντήσεις για το πρόβλημα της ακρίβειας. Μάταια το πίστεψαν. Εμείς θα μιλήσουμε για την ακρίβεια στην πρωτολογία μας. Ακόμα και όταν αναγκάζεστε να τοποθετηθείτε για μεγάλα ζητήματα, πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα. Φέρνετε χασμουρητά και απέχθεια στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας καταλόγισε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «από το καλοκαίρι του 2021 παριστάνει τον ανήξερο» για τις αιτίες της ακρίβειας, ενώ, όπως τόνισε, ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνοι. Καταλόγισε επίσης στη Ν.Δ. ότι στήριξε πολιτικές της Ε.Ε. που οδήγησαν σε άνοδο των τιμών και έκανε λόγο για «μηνύματα εικονικής πραγματικότητας» σε ό,τι αφορά την ακρίβεια.

«Δεν έχει εντοπίσει κανείς άλλος πτώση τιμών, δεν έχει εντοπίσει κανείς από αυτούς που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους» σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για βολική αντιπολίτευση που «αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να την εφεύρει».

«Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον λαό ότι υπάρχει μια μαγική λύση με την οποία θα είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, ότι και τα πλεονάσματα θα πιάνονται και ο λαός θα ανακουφίζεται από τους φόρους, ότι και τα κέρδη του κεφαλαίου θα αυξάνονται και οι μισθοί θα αρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη δευτέρα παρουσία, είναι ουτοπικά για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που σας αρέσει να απευθύνετε σε εμάς», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας.

Επίσης, σχολιάζοντας την επιστολή Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις πολυεθνικές, είπε: «Πρόσφατα κάνατε και το επόμενο βήμα στην κοροϊδια, με την προεκλογική ανταλλαγή επιστολών με την φον ντερ Λάιεν. Το καλοκαίρι που κάνατε μαζί διακοπές στα Χανιά, δεν προλάβατε να τη ρωτήσετε; Η κ. φον ντερ Λάιεν δεν γνωρίζει τι κάνουν οι πολυεθνικές; Η Κομισιόν ακύρωσε το προεκλογικό σας πυροτέχνημα, με την απάντησή της…». «Το μόνο που σας σώζει είναι η βολική αντιπολίτευση που σας κάνουν τα άλλα κόμματα», πρόσθεσε.

Ολόκληρη η πρωτολογία του κ. Κουτσούμπα:

Βελόπουλος: Ο Μητσοτάκης έκανε ζούγκλα την Ελλάδα

Τον κ. Κουτσούμπα, διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης».

«Ο πρωθυπουργός συνεχώς φυγομαχεί. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης έκανε ζούγκλα την Ελλάδα και μας μίλησε για ελέφαντες στο δωμάτιο. Η ζούγκλα όμως δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι με δανεικά δεν είναι πραγματική ανάπτυξη», ανέφερε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» και πρόσθεσε:

«Σε σχέση με τους μισθούς μας είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια», δήλωσε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε: «Εσωτερική πολιτική με επιστολές εξωτερικού δεν γίνεται. Δεν φταίει η Φον Ντερ Λάιεν για την ακρίβεια στα καύσιμα Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός; Ο μύθος της ΝΔ είναι τα πλαστά στοιχεία που καταθέτει κάθε φορά εδώ. Είστε ο μοναδικός πρωθυπουργός, που επί πρωθυπουργίας του υπήρξε η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού στη χώρα».

«Λέτε αυξήσαμε τον μισθό στην ιδιωτική οικονομία. Εσείς τον πληρώνετε; Ρωτήστε κι εμένα που πληρώνω μισθούς», σχολίασε ο κ. Βελόπουλος.

Στη συνέχεια παρέπεμψε τον πρωθυπουργό σε δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η μεγάλη συγκέντρωση οδηγεί σε υψηλές τιμές».

Σε σχέση με τα πρόστιμα, είπε: «Τα πρόστιμα είναι ασπιρίνη γιατί εφαρμόζετε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και η αισχροκέρδεια δεν είναι πλέον κακούργημα», ζητώντας αυτό να αλλάξει. «Το πρόστιμο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά η φυλακή το προλαμβάνει», σχολίασε ο κ. Βελόπουλος.

Μάλιστα, τη στιγμή που ο Κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ και στην υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας (από το 16:16 έως το 18:32 στο παρακάτω βίντεο), ακολούθησε έντονος διάλογος με τον πρωθυπουργό, με τον κ. Μητσοτάκη να καταλογίζει στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, πως «σε δύο λεπτά είπατε απίστευτα ψέματα» και να αποχωρεί από την αίθουσα, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να του απαντά «μίλησε ο καθ’ έξην ψεύτης».

Ολόκληρη η πρωτολογία του κ. Βελόπουλου:

Χαρίτσης: Η Ελλάδα επί Μητσοτάκη έχει απομακρυνθεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Εν συνεχεία, ακολούθησε η ομιλία του Αλέξανδρου Χαρίτση, προέδρου της Νέας Αριστεράς.

«Η Ελλάδα επί Μητσοτάκη έχει απομακρυνθεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χαρίτσης ρώτησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά πόσο θα στηρίξει νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη στήριξη της Ακροδεξιάς.

Σας αξίζουν συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη. Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ακολούθησε μια τόσο ακραία ταξική και κοινωνικά άδικη πολιτική. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ευνόησε σε τέτοιο βαθμό τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών. Με 7 στα 10 νοικοκυριά να δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους. Θυμάστε παλιά που μιλούσαμε για την κοινωνία των δύο τρίτων; Πλέον, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μιλάμε για την κοινωνία του ενός τρίτου! Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα για το οποίο επαίρεστε κ. Μητσοτάκη!», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, έκανε μνεία και στην επιστολή του πρωθυπουργού στην απερχόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν: «Ειλικρινά, έχετε την εντύπωση ότι απευθύνεστε σε ανόητους; Πετάτε μια καθαρά προεκλογική φούσκα στο τραπέζι για να κοροϊδέψετε τον κόσμο ότι κάτι κάνετε για την ακρίβεια, επιμένοντας ταυτόχρονα στο σενάριο ότι αυτή η κυβέρνηση δε φταίει για τίποτα; Σταματήστε επιτέλους τα παιχνίδια» σημείωσε.

Καταληκτικά ανέφερε ότι η κυβέρνηση και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνουν ό,τι μπορούν για να ψαλιδίσουν τα όνειρα των πολιτών. «Εμείς τους λέμε ότι δικαιούνται και αξίζουν περισσότερα. Στις 9 Ιουνίου μπορούν να πουν και στην κάλπη ότι αξίζουν περισσότερα στέλνοντας μήνυμα ενάντια στη Δεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εναλλακτική στη Δεξιά μπορεί να υπάρχει μόνο με ευθέως αντιπαράθεση με τη Δεξιά. Μπορεί να υπάρξει μόνο με ισχυρή Αριστερά. Στις 9 Ιουνίου μπορούν οι πολίτες να δώσουν φωνή στο δίκιο τους ψηφίζοντας Νέα Αριστερά».

Η ομιλία Κωνσταντοπούλου

Με… πολλούς ελέφαντες στο δωμάτιο επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτησή της στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την ακρίβεια η Πρόεδρος της Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η κυρία Κωνταντοπούλου αναφέρθηκε στην απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας πως «αύριο συμπληρώνονται 121 μήνες απο τις εκλογές με πρωταθλητή απουσίας από το κοινοβούλιο».

Επιπροσθέτως αναφέρθηκε και στους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και τους υποργούς ως «πρωταθλητές» απουσίας από τα υπουργικά έδρανα. «Δεν υπάρχει άλλος πρωθυπουργός που έχει δεχθεί επίκαιρες ερωτήσεις για μείζονα θέματα όπως είναι το πρόβλημα του «κακουργήματος της γυναικοκτονίας» για το οποίο «η κυβέρνηση αρνείται την ποινικοποίηση, ο κ. Χρυσοχοϊδης λέει πως είναι επαρκείς οι δυνάμεις και ο κ. Μπαρτζόπουλος λέει πως ειναι βιολογικό το θέμα».

Αναφερόμενη στην ακρίβεια, τόνισε πως «δεν είναι η ακρίβεια ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Ελέφαντας είναι κάτι που όλοι βλέπουμε και δε μιλάμε για αυτό. Για την ακρίβεια μιλάμε όλοι, για την ποινική δικογραφία των Τεμπών όμως δεν μιλάει κανείς. Ελέφαντας λοιπόν στο δωμάτιο είναι η συγκάλυψη των ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών, Ακόμα και η ευρωπαία εισαγγελέας επιμένει πως μπλοκάρουν οι διαδικασίες διαφάνειας με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που εμείς ζητούμε την κατάργησή της.»

«Ψάχνουμε να βρούμε τα κονδύλια για τον Ιανό και τη σύμβαση 717 για τα Τέμπη. Το μόνο που σας ενδιαφέρει να εξασφλίσετε κονδύλια προς ημετέρους» πρόσθεσε η κα Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην κωλυσιεργία της Εισαγγελέως Αρείου Πάγου στο γραφείο της τονίζοντας πως «με αυτή τη δικογραφία στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, δεν είναι δυνατόν να κλείσει η Βουλή».

Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στα έδρανα, και η κυρία Κωνσταντοπούλου βρήκε αφορμή να σχολιάσει σκωπτικά «τα βίντεο που φτιάχνει στα social media αντί να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της ακρίβειας». Η αντιπαράθεση της προέδρου της Πλεύσης με κυβερνητικούς και με τον πρωθυπουργό ήταν έντονη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι