Μυρίζει εκλογές η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
12/09/2021«Εσείς πότε τις βλέπετε, τις εκλογές;» Η ερώτηση βουλευτή της ΝΔ σε πολιτικό-δημοσιογραφικό πηγαδάκι στην έξοδο του Βελλίδειου, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο το βράδυ, δίνει το κλίμα που επικρατούσε μεταξύ των επίσημων καλεσμένων. Η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ μοιάζει με το εναρκτήριο λάκτισμα μίας μακράς προεκλογικής περιόδου με πιθανότερα σημεία λήξης την επόμενη Άνοιξη ή Φθινόπωρο. Πάντα υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας και της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων.
Για τους παραβρισκόμενους στην αίθουσα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το πλουσιοπάροχο πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού είχε προεκλογικό χαρακτήρα. Έτερος βουλευτής έλεγε: «Το κλίμα στην κοινωνία δεν είναι το ίδιο, οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα λάθη στην διαχείριση της πανδημίας μάς έχουν κάνει ζημιά. Ωστόσο, η ΝΔ και ο Κυριάκος εξακολουθούν να έχουν καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η μείωση δεν δημιουργεί ακόμη κύμα και δεν είναι μη αναστρέψιμη».
Έχει ενδιαφέρον ότι η εκτίμηση του βουλευτή είναι σε απόσταση από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου. Στέλεχος πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, μία ημέρα νωρίτερα, στην παραδοσιακή δεξίωση για τους δημοσιογράφους, έλεγε: «Η φθορά είναι μικρή και η διαφορά διατηρείται σε διψήφια ποσοστά. Με αυτό το δεδομένο είναι δύσκολο να πείσεις τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές».
Οι ρωγμές, όμως, στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν αρχίσει και γίνονται αισθητές, όχι μόνο λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων για την φθορά της κυβέρνησης και της προσωπικής εικόνας του πρωθυπουργού. Μεγαλοπαράγοντας της Βορείου Ελλάδος σχολίαζε: «τα πράγματα δεν είναι εύκολα, η δυσαρέσκεια του κόσμου είναι πλέον μεγάλη. Στο Μαξίμου δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τίποτε από τις διεργασίες στην κοινωνία και στην βάση του κόμματος. Πολύ φοβάμαι ότι η πτώση θα αποκτήσει τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας και θα συμπαρασύρει όλο το σύστημα».
Εξωραϊσμένη εικόνα
Έδειχνε έτσι και εκείνος την απόσταση από το επιτελικό κέντρο. Αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Γι’ αυτούς βέβαια υπάρχει ο χαμένος ανασχηματισμός. Πολλοί που είχαν προσδοκίες, είδαν το τελευταίο, κατά την άποψή τους, κυβερνητικό τραίνο να περνά και να μην επιβιβάζονται. Ανεξάρτητα, όμως, από τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες είναι κοινή η πεποίθηση ότι το πακέτο του πρωθυπουργού αποσκοπούσε στο να συγκρατήσει την φθορά από τις πυρκαγιές, την πανδημία και τον αποτυχημένο ανασχηματισμό που έχει αρχίσει και γίνεται αισθητή.
Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται από την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφάνισε μία εξωραϊσμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ότι οι πραγματικές της δυνατότητες δεν αντέχουν τις πλουσιοπάροχες εξαγγελίες του. Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να βασίσει τις παροχές στα καλά αποτελέσματα της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και την αναθεώρηση προς τα επάνω του στόχου για την ανάπτυξη του 2022. Τις συνέδεσε, μάλιστα, με τον απολογισμό της διετίας του και την εκπλήρωση των υποσχέσεών του. «Το είπαμε το κάναμε» ήταν το σύνθημά του.
Φυσικά το αν θα πάει σε εκλογές και πότε, θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός, αλλά θέλει σε κάθε περίπτωση να έχει την ευχέρεια της επιλογής. Η δική του εκτίμηση βέβαια είναι διαφορετική από του Αλέξη Τσίπρα που θεωρεί ότι θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές υπό το βάρος των προβλημάτων που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Τέλος στη συναίνεση
Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει πώς θα κινηθεί η πολιτική αντιπαράθεση είναι ότι με την ομιλία του ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στο κλίμα συναίνεσης που πήγε να δημιουργηθεί με επίκεντρο το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να εμφανίσει την κατ’ αρχήν επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη σαν μία κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά της Κουμουνδούρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας πέρα από το ότι αντέδρασε έντονα, στην συνέντευξη που έδωσε στο Open TV έβαλε τις δικές του προϋποθέσεις για την συναίνεση. Κατ’ αυτόν, δεν είναι εκ των υστέρων συμφωνία σε κυβερνητικές αποφάσεις αλλά συνδιαμόρφωση μέσα από συνεννόηση. Η απάντηση δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του, ξεκαθαρίζοντας ότι στο εξής η προσπάθεια συναίνεσης θα είναι με τους πολίτες και την κοινωνία. Είπε συγκεκριμένα: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που, χωρίς να προτείνουν κάτι θετικό, λένε πάντα “όχι” σε όλα. Και τελικά “ναι” στο τίποτα. Δεν θα αλλάξουν όμως τις προθέσεις μου. Τη συζήτηση αυτή θα την κάνω με τους πολίτες και την ίδια την κοινωνία».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μια εκτεταμένη αναφορά στη νέα γενιά. Στο σημειολογικό πεδίο είχε φροντίσει να τοποθετήσει στις πρώτες σειρά των καθισμάτων, όχι τους πρώην πρωθυπουργούς και τους περιώνυμους καλεσμένους, αλλά ανώνυμους νέους, ώστε να υπογραμμίσει την επιλογή. Είναι άλλωστε η νέα γενιά στην οποία τα ποσοστά της ΝΔ είναι σχεδόν μονοψήφια. Το εάν οι έφηβοι θα “τσιμπήσουν” από την freedom pass και από τα δωρεάν GB για σερφάρισμα στο Ίντερνετ μένει να φανεί.
Πάντως, η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν δομημένη ώστε να συνιστά θετικό απολογισμό της διετούς διακυβέρνησής του, ως εκπλήρωση των δεσμεύσεών του, που επιπλέον δημιουργεί αισιοδοξία για την συνέχεια. Απέφυγε να αναφερθεί στη πανδημία και στις πυρκαγιές ή να κάνει αυτοκριτική. Όπως ανέφερε σε κάποια αποστροφή, στα άλλα θέματα της διακυβέρνησης θα αναφερθεί στην συνέντευξη Τύπου της Κυριακής. Σαν να ήξερε εκ των προτέρων τις ερωτήσεις που θα του υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι…