Ο Ερντογάν τους “χαστουκίζει”, αλλά ο Μισέλ το ίδιο φιλοτουρκικό βιολί του…

Ο Ερντογάν τους "χαστουκίζει", αλλά ο Μισέλ το ίδιο φιλοτουρκικό βιολί του..., Γιώργος Λυκοκάπης

Σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως μπορεί να ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» με την Τουρκία, κάνοντας λόγο για την περίφημη «θετική ατζέντα» που αναζητά η ΕΕ, την στιγμή που μαίνονται οι αντιδράσεις στην Ευρώπη για την προσβλητική συμπεριφορά του Ερντογάν στο πρόσωπο της προέδρου της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε, μάλλον καθαρά προσχηματικά, πως η Τουρκία θα πρέπει να «σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και την εχθρική ρητορική απέναντι στα ευρωπαϊκά κράτη». Προσχηματικά, πόσο μάλλον που όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση να κάνει κάτι σχετικό, όπως διαπίστωσε με ιταμό τρόπο και η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Σαρλ Μισέλ εμμένει στην λογική κατευνασμού της Τουρκίας, η οποία έχει αποδειχτεί ουδόλως αποτελεσματική, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος την εκλαμβάνει ως αδυναμία. Στην πραγματικότητα ο Ερντογαν περιφρονεί απόλυτα την ΕΕ, γνωρίζοντας πως η γραφειοκρατία της, αλλά και πολλά ευρωπαϊκά κράτη (με κυριότερο όλων την Γερμανία), περιορίζονται σε συστάσεις για την τουρκική επιθετικότητα και δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για την επιβολή κυρώσεων.

Μόνο ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μίλησε “έξω από τα δόντια” για Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά «δικτάτορα» τον Ερντογάν για να εισπράξει τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις της τουρκικής διπλωματίας οι οποίες έκαναν αναφορές στον Μουσολίνι(!), σχεδόν υπονοώντας πως ο Ντράγκι “δεν δικαιούται να ομιλεί”, καθώς δεν είναι εκλεγμένος, αλλά διορισμένος από την ιταλική βουλή πρωθυπουργός.

Από σύνοδο σε σύνοδο

Η σημασία της δήλωσης Ντράγκι είναι ότι αυτή έγινε από Ιταλό πρωθυπουργό, καθώς η Ρώμη σταθερά αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και όχι (για παράδειγμα) από τον Μακρόν, που ανταγωνίζεται τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Μεσόγειο και έχει αντιπαρατεθεί ουκ ολίγες φορές με τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως “ίσος” με ηγέτες παγκόσμιας εμβέλειας (όπως ο Ρώσος ή ο Αμερικανός πρόεδρος) υπολογίζει τις χώρες που κρατούν σθεναρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Αρκεί να αναφέρουμε πως έχει φτάσει να “ικετεύει” την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, ή την Σαουδική Αραβία, την στιγμή που η τελευταία έχει προχωρήσει σε “σιωπηλό” εμπορικό αποκλεισμό των τουρκικών προϊόντων.

Στην συνέντευξη του ο Μισέλ κατέληξε πως η ΕΕ θα εξετάσει την συμπεριφορά της Τουρκίας στην σύνοδο του Ιουνίου, με την πολιτική ηγεσία της ΕΕ να μένει πιστή στην τακτική της, να μεταθέτει το “νέο Ανατολικό Ζήτημα” από σύνοδο, σε σύνοδο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι