ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο καθένας την Εξεταστική του! – Προς νέο ευτελισμό η Βουλή

Ο καθένας την Εξεταστική του! – Προς νέο ευτελισμό η Βουλή, Βαγγέλης Σαρακινός
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σε παιχνίδι εντυπώσεων τείνουν να μετατρέψουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση την αντιπαράθεσή τους γύρω από την Εξεταστική που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για το κρατικό χρήμα προς τα ΜΜΕ και την χειραγώγηση δημοσκοπήσεων. Αν και οι δύο πλευρές διατυμπανίζουν ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στη δική της πρόταση και το κυβερνών κόμμα προτάσσει την χρονική επέκταση της έρευνας και στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα με νέες αναφορές του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του Αλέξη Τσίπρα ότι υπεκφεύγει και ότι ουσιαστικά επιχειρεί «να δραπετεύσει». Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως αυτό που ζητά είναι τα βασικά ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν, δηλαδή η χρηματοδότηση των ΜΜΕ και η χειραγώγηση δημοσκοπήσεων, να διερευνηθούν από το 2015 μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως «είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ», αναφέροντας ότι τότε υπήρξαν προβλέψεις από δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Άφησε βεβαίως πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «συνεχίζει να προτιμά να δραπετεύσει», όπως επανέλαβε, η ΝΔ να καταθέσει την δική της πρόταση.

Μάχη εντυπώσεων για την Εξεταστική 

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται της δικής του πρότασης, την οποία έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό «να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του». Καλεί ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σεβαστεί το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος που δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να ελέγξει, μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά δε τη διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασής του, το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, άρα και στην Επιτροπή που θα συσταθεί με βάση το αίτημα του. Μπορεί, επομένως, απλώς να ζητήσει και να επιβάλλει την  χρονική διεύρυνση της έρευνας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει επίσης ότι υπέρ της διεύρυνσης θα ψηφίσουν και άλλα κόμματα. Ήδη, άλλωστε, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ έχουν γνωστοποιήσει δημοσίως ανάλογες θέσεις. Με την φράση δε «κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί», η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει και η ίδια, αφού συσταθεί η Επιτροπή που προτείνει, το αίτημα της ΝΔ.

  Δειλός ή συνετός ο καγκελάριος Σολτς;

Οι αναφορές πάντως της ΝΔ, κάθε φορά που κατηγορεί τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα «δραπέτευσης», αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα και την υπόθεση των τηλεοπτκών αδειών, πέρα από τις κατηγορίες για δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σε συγκεκριμένη εφημερίδα και οι προβλέψεις τους δεν επιβεβαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος. Και οι δύο πλευρές επιμένουν πάντως ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν και μάλλον γι αυτό θα έχουμε δύο Εξεταστικές για παρεμφερές θέμα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι