Ο καβγάς ήταν για το …Καπιτώλιο

Ο καβγάς ήταν για το …Καπιτώλιο, slpress

Οι αντιπαραθέσεις δεν έλειψαν στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δώδεκα μίλια στο Ιόνιο. Ο καβγάς Τσίπρα-Μητσοτάκη έγινε όμως για το …Καπιτώλιο και την σύνδεση των πρόσφατων αιματηρών γεγονότων στην Ουάσιγκτον με τα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύγκριση των πρόσφατων γεγονότων στην αμερικανική πρωτεύουσα με το οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή, από ακροδεξιές ομάδες, στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, το 2018-2019, έκανε στη πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. Η σύγκριση αυτή στάθηκε όμως αφορμή για τον πρωθυπουργό, προκειμένου να επιστρέψει στο θέμα στην δευτερολογία του.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο «θύμιζε το 2011, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία» με «κρεμάλες και βιτριόλι» αμφισβητούσαν την αστική δημοκρατία απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εσείς καβαλήσατε το κύμα του λαϊκισμού και του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να καταλήξει λέγοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και γι’ αυτό κυβερνήσατε χωρίς καμία δυσκολία με τον κ. Καμμένο».

Το …Καπιτώλιο και η πλατεία

«Το κοινό χαρακτηριστικό της εισβολής στο Καπιτώλιο με την απόπειρα εισβολής στην ελληνική Βουλή το 2018-2019 για τις Πρέσπες ήταν ότι ακροδεξιοί ήταν εκεί, ακροδεξιοί και εδώ» ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.  Αναφερόμενος μάλιστα στην «πάνω πλατεία» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι  «το 2011 και 2018 το κόμμα σας (η ΝΔ) ήταν στα συλλαλητήρια» και επικαλέστηκε δηλώσεις του τότε προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για τη στήριξη των συλλαλητηρίων. «Μη μας κάνετε τον αθώο του αίματος κ. Μητσοτάκη. Εκτός αν μας πείτε ότι δεν τα είπα εγώ αυτά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας στη δευτερολογία της τον  έντονο διαξιφισμό Τσίπρα-Μητσοτάκη. «Δεν μπορείτε σήμερα να κάνετε κριτική, αν δεν κάνετε πρώτα αυτοκριτική, κύριε πρωθυπουργέ» τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, αναφερόμενη στις αλληλοκατηγορίες των δύο μονομάχων. Πρόσθεσε επίσης ότι ο λαϊκισμός φούντωσε αυτό το κύμα οργής το 2011, με το αντιμνημόνιο, και η χώρα το πλήρωσε αυτό πάρα πολύ ακριβά.

Καταλογίζοντας ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Γεννηματά τόνισε ότι «σήμερα θα έπρεπε να αναρωτηθούμε όλοι, ιδιαίτερα καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, που θα βρισκόταν η χώρα αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτη και να την κρατήσει μακριά από τη χρεοκοπία και την έξοδό της από την Ευρώπη και την ευρωζώνη».

Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να μην θριαμβολογεί,  ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, σημειώνοντας ότι «όλοι γνωρίζουν, μέσα και έξω από αυτήν την αίθουσα, ότι δεν αποτέλεσε ποτέ μέχρι σήμερα επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων η τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων και ότι αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες, επειδή διαβιβάστηκαν με καθυστέρηση οι συνθήκες από την κυβέρνησή σας και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την επιλογή, που σήμερα πραγματικά όλοι στηρίζουμε, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε σε αυτή την αίθουσα ότι στηρίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι