Ο Κυριάκος στο Παρίσι – Η Γαλλία ποντάρει στο ελληνικό χαρτί

Επαναπατρισμός Ελλήνων από την Κίνα με "γαλλική βοήθεια"

Έχοντας λάβει τα μηνύματα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι προς το παρόν διατεθειμένοι να συζητήσουν το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να μη δώσει μία μάχη σχεδόν εκ των προτέρων χαμένη. Μία μάχη που εκ των πραγμάτων θα εκλαμβανόταν και στην εσωτερική πολιτική σκηνή ως ήττα. Έτσι, πριν αρχίσει τις επισκέψεις του στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Χάγη, είχε καταλήξει σε μια διαφορετικά τακτική, φροντίζοντας να την δημοσιοποιήσει εγκαίρως, ώστε να μην υπάρχουν προσδοκίες.

Όπως είχε προαναγγελθεί από κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πήγε στον Γάλλο πρόεδρο με μία λίστα αιτημάτων. Αντίθετα, πήγε με σκοπό να “επανασυστήσει” την Ελλάδα, να εκθέσει το κυβερνητικό πρόγραμμά του, κυρίως τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021. Στόχος του είναι να ανοίξει διαδρόμους για μεγαλύτερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί η οικονομία να ήταν στη συνάντηση η “βασίλισσα”, αλλά –σύμφωνα με πληροφορίες– ο Εμμανουέλ Μακρόν επέδειξε ενδιαφέρον και για τα γεωπολιτικά ζητήματα.

Είναι γνωστό ότι η Γαλλία επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία παραδοσιακά είχε ισχυρή παρουσία. Όπως είναι γνωστό, επί προεδρίας Σαρκοζί είχε πρωτοστατήσει στην επιχείρηση ανατροπής του Καντάφι, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα. Εκείνη η πρωτοβουλία είχε ανασχέσει για ένα διάστημα τις γαλλικές φιλοδοξίες και όταν αυτές αναζωπυρώθηκαν επανήλθαν με πολύ πιο κομψό και αποτελεσματικό τρόπο.

Όχι μόνο για λόγους παραδοσιακών σχέσεων, αλλά και για πρακτικούς λόγους, το Παρίσι δεν έχει άλλη επιλογή από το να παίξει το διπλό ελληνικό χαρτί. Με την Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη οικοδομήσει πολύ ισχυρούς δεσμούς. Το πρώτο επίπεδο είναι η συμμετοχή της Total στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Συμμετοχή, η οποία μεγάλωσε πολύ μετά την απόφαση της ιταλικής ΕΝΙ να προχωρήσει σε κοινοπραξία με τηνTotal για να εξασφαλίσει την προστασίατης Γαλλίας από τις πειρατικές ενέργειες των Τούρκων, οι οποίοι στις αρχές του 2018 είχαν εμποδίσει με πολεμικά πλοία προγραμματισμένη γεώτρηση της ΕΝΙ.

Το Παρίσι ποντάρει στο ελληνικό χαρτί

Το δεύτερο επίπεδο είναι η συμφωνία με τη Λευκωσία για τη δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης στα νότια της Μεγαλονήσου. Για την Κυπριακή Δημοκρατία αυτή η βάση θα λειτουργεί ως παράγοντας εξισορρόπησης της τουρκικής στρατιωτικής υπεροχής, για δε τη Γαλλία θα είναι ένα προνομιακό στρατιωτικό έρεισμα στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα σε μία φιλική χώρα.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στην πραγματικότητα ο πρόεδρος Μακρόν συνεχίζει μία παράδοση, ποντάροντας στο ελληνικό χαρτί. Μόνο που αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές από ό,τι στο παρελθόν. Το όφελος της Γαλλίας δεν είναι μόνο η αξιοποίηση των πολύ καλών διπλωματικών σχέσεων για την πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα, όπως παλαιότερα. Η διάσταση αυτή υφίσταται και –σύμφωνα με πληροφορίες– αφορά και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών Mirage και την προμήθεια γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά τις ίδιες πηγές, το όφελος της Γαλλίας είναι ευρύτερο. Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν ως τέταρτος “εποπτεύων” στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, η Γαλλία θα παίξει τον ίδιο ρόλο στο άλλο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος. Με άλλα λόγια, επιστρέφει με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι «δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία» όσον αφορά την εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε δημοσίως ότι «υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο». Συναντίληψη εκφράστηκε και για προβλήματα των Βαλκανίων, δεδομένου ότι το Παρίσι αναγνωρίζει τον ρόλο που παίζει ή μπορεί να παίξει η Ελλάδα. Η σύγκλιση συμφερόντων στο γεωπολιτικό επίπεδο λειτούργησε ως μία πολύ καλή βάση και για την προσέγγιση στα ζητήματα της οικονομίας.

Στο τραπέζι και οι ιδιωτικοποιήσεις

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να θέσει δύσκολα θέματα, διευκόλυνε πολύ, ώστε οι συνομιλίες, που έγιναν στα γαλλικά και διήρκεσαν πάνω από μιάμιση ώρα, να κυλήσουν πολύ θετικά. Όπως, άλλωστε, έχει δηλώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στόχος του είναι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου «να αλλάξει το αφήγημα» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στις ΗΠΑ, ώστε να εμπεδωθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η οποία δεν προσέρχεται για να ζητήσει την αλληλεγγύη των εταίρων της, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις αναδυόμενες ευκαιρίες και να επενδύσουν στην Ελλάδα για να βρεθούν μπροστά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το γαλλικό ενδιαφέρον αφορά την ενέργεια, τις κατασκευές και τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών για την ιδιωτικοποίηση ελληνικών δημοσίων επιχειρήσεων. Ένας τομέας, για τον οποίο εκδηλώθηκε έντονο γαλλικό ενδιαφέρον, είναι –κατά τις ίδιες πληροφορίες– ο τομέας της ύδρευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 και το ίδιο θα συμβεί και το 2020. Όπως προαναφέραμε, στόχος του είναι να επιτύχει μείωση το 2021 και το 2022, αφού θα έχει φανεί ότι η ανάπτυξη θα τρέχει με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από ότι τώρα. Με τη μείωση θα απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος, ώστε να καταστεί δυνατή η περαιτέρω μείωση των φόρων και των εισφορών.

Με γαλλική στήριξη στο Βερολίνο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πατήσει πολιτικά στην επιτυχή συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο για να προωθήσει τον ίδιο στόχο και στην επικείμενη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Κατά τις ίδιες πηγές, είναι ένα πλεονέκτημα ότι θα έχει στις αποσκευές του τη συνηγορία του Εμμανουέλ Μακρόν. Η Ελλάδα, εξάλλου, υποστηρίζει σταθερά τις απόψεις που προωθεί το Παρίσι όσον αφορά την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

Επίσης, ο Καυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον συνομιλητή του (και το ίδιο θα πράξει και στη συνάντηση με την ΆγκελαΜέρκελ) η Ελλάδα να συμβάλει όσο μπορεί στην προσπάθεια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει σε μόνιμη βάση τις αναγκαίες δομές για να συνδράμει χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις. Από την πλευρά του ο Εμμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες αυτές καθότι πρόκειται για μια απτή υλοποίηση της Ευρώπης και του τι μπορεί να προσφέρει στις χώρες μας».

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι οι δύο ηγέτες συμπεριέλαβαν στις συνομιλίες τους και πολιτιστικά θέματα, στα οποία, εξάλλου, υπάρχει μεγάλη παράδοση μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να υπάρξει το 2021  έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο (μεταξύ αυτών και ημετόπη  από τη νότια όψη του Παρθενώνα  που έχει ως  θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους) και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί μία έκθεση χάλκινων ευρημάτων που θα βγουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα και θα εκτεθούν στο Λούβρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι