Ο Κυριάκος ξεδίπλωσε την ατζέντα του

Γκουτζάνης Σπύρος
1212
«Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της» - Ο Μητσοτάκης πιέζει την ΕΕ, Κυριάκος Μητσοτάκης

Μειώσεις φόρων νωρίτερα από ότι είχε υποσχεθεί, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, άμβλυνση των συνεπειών των "Πρεσπών", ανήγγειλε μεταξύ άλλων κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνολικά ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενωτικός και συναινετικός με ελάχιστες αναφορές στην προηγούμενη κυβέρνηση, -περιορίστηκε να πει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε νάρκες-, ενώ πέρα από το φορολογικό που ανέπτυξε αναλυτικά έδωσε τους βασικούς τίτλους της πολιτικής του.

Για το επίμαχο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών περιορίστηκε να πει ότι θα επιχειρήσει την άμβλυνση των συνεπειών της ενώ απηύθυνε έκκληση και στον πρόεδρο Ερντογάν να κάνουν ένα τολμηρό βήμα.

Το 2020 η αναθεώρηση των πλεονασμάτων

O Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα τηρήσει την συμφωνία με τους εταίρους αλλά θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει μείωση των πλεονασμάτων το 2020 κάτι που θα είναι προς όφελος και των εταίρων. Αναφέρθηκε στις αλλαγές στην φορολογία που θα έλθουν σε δύο φάσεις και πέρα από τη ανακούφιση των πολιτών και της μεσαίας τάξης θα τονώσει την ανάπτυξη:

«Με τη φορολογική πολιτική οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και η οικονομία παίρνει μπροστά. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Το Σεπτέμβριο θα μειωθεί από 28% σε 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% σε 5%...Επίσης αναστέλλεται ο ΦΠΑ στη οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Καθιερώνεται μειωμένος συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 20% στο 9%. Σταδιακά καταργούμε εισφορά αλληλεγγύης και φόρο επιτηδεύματος και κατά την διάρκεια της θητείας μας οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «θα ανακοινώσω την πρώτη αναίρεση των δεσμεύσεών μας» και εξήγησε:

«Οι φοροελαφρύνσεις, σημαντικές μειώσεις φόρων δεν θα αφορούν το 2020 όπως είχα υποσχεθεί αλλά θα ξεκινούν από τώρα από το 2019. Τα εκκαθαριστικά για το φετινό ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα. Το είχαμε πει για το 2020 θα το κάνουμε από τώρα. Για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι 30%. Για τις μεσαίες ιδιοκτησίες θα είναι 20%. Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, άνω του ενός εκατομμυρίου θα δουν μείωση κατά 10%. Επίσης θα αλλάξει και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις με την ελάχιστη δόση από 30 σε 20 ευρώ. Το επιτόκιο από 5% σε 3%. Διευρύνεται η υπαγωγή για όσους έχουν οφειλή μέχρι 1.000.000. Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στην ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης». Ξεκαθάρισε όμως ότι πρόκειται για την τελευταία φορά που το ελληνικό δημόσιο κάνει μία τέτοια ρύθμιση.

ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ΔΕΗ, ανέφερε: «Θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα, θα εντοπίσουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές και αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή. Όπως σώθηκε ο ΟΤΕ θα σωθεί και η ΔΕΗ».

Μίλησε και για τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις: «Προχωράμε σε πώληση του 30% του αεροδρομίου Βενιζέλος και αναζητούμε αγοραστή για τα ΕΛΠΕ. Το Ελληνικό θα αρχίσει σύντομα να γίνεται το σύμβολο της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Για τις τράπεζες προχωράμε ταχύτατα και στα δύο σχέδια και από το ΤΧΣ και από την ΤτΕ».

Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο

Για την Παιδεία, ανέφερε προσλαμβάνουμε 4.5000 εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή ενώ θα αντιμετωπίσουμε σταδιακά και το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών...Οι διδάσκοντες θα έχουν τον πρώτο λόγο για τα προγράμματα σπουδών και τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων. Το άσυλο της παρανομίας καταργείται με το πρώτο μας νομοσχέδιο και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μπαχαλάκηδες και εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές και τους καθηγητές εκεί που πραγματικά ανήκουν. Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε επίσης την επαναφορά των πρότυπων σχολείων που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Για τον τομέα της ασφάλειας του πολίτη είπε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει βγάλει περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο. Θα αλλάξει τη νομοθεσία για τους καταδικασθέντες ώστε να αποτρέπεται η αποφυλάκιση τρομοκρατών και εγκληματιών και ιδρύονται φυλακές τύπου Γ. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1500 νέοι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Η Δικαιοσύνη θα αποκτήσει νέα ηγεσία και στα δικαστήρια ιδρύονται νέα τμήματα για ειδικές υποθέσεις.

Άμβλυνση των συνεπειών των "Πρεσπών"

«Για την διεθνή θέση της χώρας μας και την εξωτερική πολιτική ανέφερε: Αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στη ΕΕ και στο ΝΑΤΟ...Προτείνουμε για επόμενο Επίτροπο της χώρας τον Μαργαρίτη Σχοινά και θα διεκδικήσουμε σημαντικό παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Στα Βαλκάνια είναι προτεραιότητα η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών και αιχμή είναι το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Βόρειο Ελλάδα και η απόλυτη προτεραιότητα στη προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Στέλνω μήνυμα ότι από την συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων θα κριθεί και η πορεία τους στην ΕΕ».

Για την Τουρκία πυξίδα για την σχέση μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνουν μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Σημείωσε ότι η αχρείαστη ένταση και η κούρσα εξοπλισμών στερούν πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών.

“Αν”

«Εμπιστεύομαι τους Έλληνες αλλά πιστεύω βαθιά στη παράταξη που έχω την τιμή να ηγούμαι, στην μεγάλη πολιτική δύναμη του μέτρου, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, πιστεύω στην παράταξη της σύνθεσης. Τα ψέματα και η δημαγωγία ανήκουν στην Ελλάδα της κρίσης. Το ή εμείς ή αυτοί ανήκουν στην Ελλάδα του διχασμού. Οι Έλληνες κουράστηκαν από την δημαγωγία και την ανικανότητα, ζητούν λιγότερες υποσχέσεις, ζητούν ασφάλεια, δουλειές, ζητούν να πάρουν ξανά τον έλεγχο της ζωής τους, από το πολιτικό τους σύστημα απαιτούν ήθος επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Σε αυτά τα αιτήματα θα ανταποκριθεί η κυβέρνησης της ΝΔ».

Έκλεισε με έναν στίχο από το ποίημα Αν του Κίπλινγκ: «Ας εμπιστευθούμε τον εαυτό μας όταν ο κόσμος δεν μας πιστεύει και ας ονειρευτούμε χωρίς να γίνουμε σκλάβοι των ονείρων μας...Σας καλώ να υπερψηφίσετε τις προγραμματικές δηλώσεις που οδηγούν την Ελλάδα σε ένα καλύτερο αύριο».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.