ΣΧΟΛΙΟ

Ο πνευματικός, η “πληγωμένη” επιστήμη και η “συγκυβέρνηση” Εκκλησίας-Πολιτείας

Ο πνευματικός, η πληγωμένη επιστήμη και η "συγκυβέρνηση" Εκκλησίας-Πολιτείας, Βαγγέλης Σαρακινός

Τη βοήθεια της Εκκλησίας στο θέμα της πανδημίας και της προώθησης του εμβολιαστικού προγράμματος ζήτησε η κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας, ο οποίος συνοδευόταν  από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή περιπτώσεις ιερέων που έχουν δική τους άποψη για το εμβόλιο και επηρεάζουν πιστούς.

Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, ο ίδιος και ο καθηγητής Τσιόδρας ενημέρωσαν τον αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες και ζητήθηκε «με κάθε σεβασμό, οι άγιοι πατέρες, για μία ακόμη φορά, να στηρίξουν και να βοηθήσουν στο πνεύμα του Χριστού αυτή την προσπάθεια, για να μπορέσουμε να ξαναενημερώσουμε και να παροτρύνουμε το ποίμνιο και τους συμπολίτες μας, έτσι ώστε και αυτοί που είχαν τις αμφιβολίες τους ή κάποιους φόβους να μπορέσουν να εμβολιαστούν, ώστε να προστατέψουμε αυτό το αγαθό της υγείας και της ζωής».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, βρήκε «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες» τις ερωτήσεις των ιεραρχών, οι οποίες απαντήθηκαν «με γνώμονα την επιστημονική αλήθεια». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, αυτή την στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία μας να συζητηθεί ο υποστηρικτικός ρόλος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας και φυσικά εμείς παραμένουμε στην αναζήτηση της αλήθειας, συνοδοιπόροι με την Εκκλησία σε αυτή την αναζήτηση της αλήθειας».

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Χρήσιμη χαρακτήρισε την συνάντηση και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, όσο μπορούμε, και η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατερικό, με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων, των προβλημάτων που μας παρουσιάζει η πανδημία, τα οποία όπως ακούμε, βλέπουμε, είναι σχεδόν απροσδιόριστα».

Κανείς δεν αρνείται ότι η Εκκλησία, ως πυλώνας της κοινωνίας πρέπει να είναι ενημερωμένη από πρώτο χέρι. Αν και στην περίπτωση της πανδημίας, η ενημέρωση επιβάλλεται, κυρίως από το γεγονός ότι η Εκκλησία είναι χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένων, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου να νοσήσουν.

Τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή που η Εκκλησία χρειάζεται να συμβάλλει, προκειμένου να εφαρμοστεί μια υγειονομική πολιτική για την αντιμετώπιση μιας θανατηφόρου πανδημίας. Ακόμη πιο θλιβερό είναι, όμως, το γεγονός ότι η Πολιτεία αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της Εκκλησίας για να προωθήσει αυτήν την πολιτική. Στην προκειμένη, το εμβολιαστικό πρόγραμμά της που καλή τη πίστη δέχονται οι περισσότεροι ότι καταρτίστηκε με ορθολογικό τρόπο, εν μέσω μίας έκτακτης και πιεστικής κατάστασης.

Από την έναρξη της πανδημίας υπήρξαν, άλλωστε, αρκετές εντάσεις ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία σχετικά με την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων. Το θέμα της Θείας Κοινωνίας, το αν θα πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες στο lockdown, το πόσοι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στις Λειτουργίες ήταν ζητήματα που απασχόλησαν επί μακρόν και ταλάνισαν τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Υπήρξαν μάλιστα και “ζηλωτές” ιερωμένοι, οι οποίοι παράκουσαν και την ίδια την Ιεραρχία, που τις συνεννοήσεις της Πολιτείας μαζί της είχε αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Είναι θέμα Παιδείας

Η θέσπιση και η εφαρμογή υγειονομικών μέτρων είναι όμως θέμα της Πολιτείας και όχι της Εκκλησίας. Στην περίπτωση του εμβολιασμού, άλλωστε, ο ρόλος της Εκκλησίας μπορεί να είναι μόνον «πατερικός», όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Η Ιεραρχία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επαναλάβει την επιστημονική θέση που υιοθέτησε η πολιτική εξουσία, ότι δηλαδή, τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από τις παρενέργειες και να καταδικάσει τις ατομικές απόψεις ιερωμένων, που κατά κάποιον τρόπο κάνουν αντιεμβολιαστική προπαγάνδα.

Όλα τα υπόλοιπα, όπως και οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, είναι θέματα της Πολιτείας, τα οποία διαχειρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση. Εάν, όμως, η κυβέρνηση χρειάζεται τη βοήθεια της Εκκλησίας για την εφαρμογή υγειονομικών μέτρων, και μάλιστα μία ημέρα μετά τη αποκάλυψη ότι κυβερνητική βουλευτής δεν εμβολιάστηκε, επειδή της το απαγόρευσε ο πνευματικός της, τότε μάλλον την καθιστά συγκυβερνήτη, προσβλέποντας και στην, ομολογουμένως, μεγάλη δεξαμενή ψήφων που διαθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, θα ήταν ίσως περισσότερο εποικοδομητικό, αν ο υπουργός Κικίλιας και ο καθηγητής Τσιόδρας, αντί να επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο, πήγαιναν στην Κεραμέως για να της ζητήσουν να βάλει περισσότερη Φυσική, Βιολογία, Κοινωνιολογία και Φιλοσοφία στα σχολεία. Γιατί όσο τα σχολεία βγάζουν πολίτες που πρέπει να τους πείσει ο παπάς και όχι ο γιατρός αν θα πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι, αυτή η χώρα προκοπή δεν βλέπει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx