ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο πόλεμος συμμοριών και η απάντηση Χρυσοχοΐδη στην αντιπολίτευση

Ο πόλεμος συμμοριών και η απάντηση Χρυσοχοΐδη στην αντιπολίτευση, slpress

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί ο πόλεμος συμμοριών, που όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζουν ότι η αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει, προκαλώντας την αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το ποτήρι φαίνεται ότι ξεχείλισε, μετά τις δύο νέες άγριες δολοφονίες, οι οποίες σημειώθηκαν σε λιγότερες από 24 ώρες: στα Σεπόλια, το απόγευμα της Κυριακής, και στη Βάρη το πρωί της Δευτέρας, με την εκτέλεση γνωστού 39χρονου πυγμάχου, ο οποίος συμμετείχε και αναδείχθηκε νικητής, πριν από λίγα χρόνια, σε γνωστό ριάλιτι επιβίωσης.

Πρόκειται για τον πυγμάχο, Τάσο Μπερδέση, ο οποίος εκτελέστηκε εν  ψυχρώ από αγνώστους που, κατά τις πρώτες πληροφορίες, τον πλησίασαν με ένα πολυτελές μαύρο τζιπ. Η εκτέλεση έγινε επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, την ώρα που το θύμα κατευθυνόταν προς τον πυγμαχικό σύλλογο, που εδρεύει στην περιοχή. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, το θύμα ήταν γνωστό στις Αρχές και η αστυνομία φέρεται να αποδίδει την εγκληματική επίθεση σε  ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Όπως μετέδωσε μάλιστα το ΑΠΕ, πληροφορίες ήθελαν τον 39χρονο πυγμάχο, να έχει απασχολήσει την ΕΛΑΣ για υποθέσεις της νύχτας.

Η επίθεση αυτή ήρθε να προστεθεί στην άγρια δολοφονία 34χρονου Βορειοηπειρώτη, λίγες ώρες νωρίτερα, το απόγευμα της Κυριακής, στα  Σεπόλια. Το θύμα είχε γίνει στόχος διαδοχικών εγκληματικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ είχε κατηγορηθεί για συμμετοχές σε εγκληματικές οργανώσεις, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών. Ο 34χρονος φέρεται ότι είχε κατηγορηθεί και για κάποιες “ύποπτες σχέσεις” με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με μέλη της αλβανικής μαφίας στις φυλακές.

Επίθεση ΚΙΝΑΛ σε Χρυσοχοΐδη

Με αφορμή αυτές τις δύο επιθέσεις, αλλά και την δολοφονία ενός γνώριμου στο τμήμα εκβιαστών 58χρονου, το Σάββατο 15 Μαΐου έξω από καντίνα στη Μεταμόρφωση, όπως και την δολοφονία επιχειρηματία μέσα σε λογιστικό γραφείο, στις 7 του μήνα στη Ζάκυνθο, κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΛΑΣ δεν έχει «σχέδια επιχειρησιακής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος» και ότι «η χώρα εμφανίζεται ως ξέφραγο αμπέλι για τις συμμορίες». Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι επιλέγει «να χρησιμοποιήσει λατινοαμερικάνικες τακτικές για να μην εμπλακεί σε “ενοχλητικές φασαρίες”» και κάνει λόγο για «σιέστα και σομπρέρο».

«Δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν ενεργεί. Και αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους, με το φόβο του εγκλήματος να διαχέεται παντού» αναφέρει για την ηγεσία του υπουργείου το ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι «η ανεξέλεγκτη και επιπλέον ασταμάτητη δράση εγκληματικών οργανώσεων βαραίνει την κυβέρνηση και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και το ΜέΡΑ25, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του, ότι «την στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα δείχνει κάθε μέρα “ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο”, ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στο ψηφοθηρικό φετίχ του για την πανεπιστημιακή αστυνομία». Κατηγορεί τέλος την κυβέρνηση ότι «έχει επιλέξει ως “εσωτερικό εχθρό” τη νεολαία και τα κινήματα αμφισβήτησης, και όχι τις μαφίες του κοινού ποινικού που αλωνίζουν ανενόχλητες».

Ο υπουργός και ο πόλεμος συμμοριών 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «όπως το 2018, έτσι και σήμερα, το οργανωμένο έγκλημα ξεκαθαρίζει λογαριασμούς» και χαρακτηρίζει δίκαιη αντίδραση την ταραχή της κοινής γνώμης, καθώς, όπως λέει, δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει επίσης ότι η Ελλάδα «παραμένει σταθερά στο τέλος κάθε σχετικής λίστας του ΟΗΕ και της Ευρώπης στους σχετικούς δείκτες εγκληματικότητας» και ότι η Ελλάδα «δεν έγινε ξαφνικά χώρα με μειωμένη ασφάλεια για τους πολίτες και τους τουρίστες της».

Παραλλήλως, αναφέρεται στα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι «ο πρώτος κίνδυνος από το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι τα όσα φαίνονται», αλλά «όπως με την τρομοκρατία, όπως με την Χρυσή Αυγή, ο βασικός κίνδυνος είναι από τα όσα δεν φαίνονται, και αφορούν στη δημοκρατία».

Επιτίθεται τέλος στην κριτική της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «όποιος ψάχνει κομματικά οφέλη φοβίζοντας τον κόσμο και μπερδεύει τους δολοφόνους με τα Πανεπιστήμια, πριονίζει το κλαδί που στεκόμαστε όλοι» για να συμπληρώσει ότι «όποιος μιλά για Άγρια Δύση, για να καταλήξει πως δεν χρειάζεται αστυνομία στα Πανεπιστήμια, τίποτε δεν κατάλαβε! Κι από συνήθεια κινδυνολογεί ασύστολα και λαϊκίζει απεριόριστα»!

Ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε επίσης ότι μόνον «τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν έλεγχοι σε 65 μαγαζιά και 25 στοχευμένοι έλεγχοι σε στέκια της νύχτας» για να προσθέσει ότι ενισχύονται και οι περιπολίες στις γειτονιές και το κέντρο της Αθήνας. Διαβεβαίωσε δε ότι «με το οργανωμένο έγκλημα, κανείς να μην αμφιβάλλει, θα έχουμε πόλεμο». Για την ώρα πάντως, όπως δείχνουν τα γεγονότα και καταγγέλλει η αντιπολίτευση, “πολεμούν” μόνον οι συμμορίες. Σε ό,τι αφορά δε τον λαϊκισμό, από το πρωί γίνεται πάρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τηρεί τις υποσχέσεις της. Εκτελέσεις γίνονται παντού, εκτός από τα Εξάρχεια”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι