O Τσίπρας “σερβίρει” λίστα Πέτσα και Opinion Poll
12/11/2021Το μείζον θέμα της λειτουργίας των θεσμών και της διάθεσης του δημοσίου χρήματος για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των ΜΜΕ και των δημοσκοπικών εταιρειών, αλλά και του πελατειακού κράτους με την διάθεση συνολικά 4,9 δις με απευθείας αναθέσεις και προσχηματικές διαδικασίες σε “γαλάζιους ημετέρους”, ανέδειξε με την ομιλία του στην Βουλή για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Με την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής θα ελεγχθούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την χειραγώγηση της ενημέρωσης, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο θέμα νομικό ή ποινικό αλλά θέμα βαθύτατα πολιτικό και ηθικό. Απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε για λογαριασμό του πρωθυπουργού ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος είπε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει την σύσταση της Επιτροπής, που όμως θα συγκροτηθεί με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Γεραπετρίτης στην ομιλία του απέρριψε τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αν και στάθηκε στο σκέλος της ομιλίας του που αφορούσε την κατηγορία για την δική του σχέση με τον κ. Φουρθιώτη και την “επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται στο Documento”. Ο κ. Τσίπρας έκανε έναν εκτεταμένο παραλληλισμό μεταξύ του παραιτηθέντος καγκελάριου Κουρτς στην Αυστρία –για την εκεί χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης με κρατικό χρήμα– και του Κυριάκου Μητσοτάκη και του τρόπου που διέθεσε τα χρήματα για τις καμπάνιες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη φαντάζει σαν αρσακειάδα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και στάθηκε στο πολιτικό και ηθικό ζήτημα συνδέοντας την διάθεση των χρημάτων με την «ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία». Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο κ. Κουτρτς παραιτήθηκε για ένα εκατομμύριο ευρώ, σε εμάς ρέουν δεκάδες εκατομμύρια και δεν τρέχει τίποτε…Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποινικό και νομικό. Το μείζον ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό. Άλλωστε και ο κ. Κουρτς δεν παραιτήθηκε για ποινικές ευθύνες αλλά γιατί η αυστριακή κοινωνία δεν ανέχεται μία τέτοια ανήθικη συμπεριφορά».
»Εδώ τι νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα ανεχθεί αυτή την ανήθικη συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη και μάλιστα κατά την διάρκεια της πανδημίας; Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Άφησε τα νοσοκομεία δίχως επαρκή χρηματοδότηση αλλά την ίδια ώρα έδινε έναν πακτωλό χρημάτων για να φτιάξει ένα καθεστώς, για να τον λιβανίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης. Αντί για καμπάνιες ενημέρωσης και πειθούς είχαμε προπαγάνδα για τον Μωυσή και το Τσιτάχ της πολιτικής ζωής…».
Τα κριτήρια για τη χρηματοδότηση
Με ποια κριτήρια δώσατε χρήματα στο site του Φουρθιώτη; Η βουλή καλείται να διερευνήσει τους δόλιους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση με το χρήμα των φορολογημένων προσπάθησε να δημιουργήσει καθεστώς στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε με ποια κριτήρια διατέθηκαν τα χρήματα της λίστας Πέτσα και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Με ποιο κριτήριο δώσατε 180 χιλιάδες ευρώ στον φίλο σας κ. Μαυρίδη και στην εφημερίδα του, τον Φιλελεύθερο, που ήταν έτοιμη να κλείσει, περισσότερα από όσα δώσατε στην “Καθημερινή”. Με ποια κριτήρια δώσατε χρήματα στον κ. Μαυρίδη που πήρε τα χρήματα και έκλεισε την εφημερίδα».
Απευθύνθηκε στον Γιώργο Γεραπετρίτη και ρώτησε: «με ποιον τρόπο επιλέξατε να δώσετε χρήματα στο site του κ. Φουρθιώτη, όπως σας κατηγορούν από τη ΝΔ; Σε εκείνους απαντήστε όχι σε μένα. Με ποιο κριτήριο δώσατε στην σύζυγο του βουλευτή της ΝΔ κ. Πάτση 15.000 ευρώ; Τα ίδια χρήματα που πήρε και το site της Εφημερίδας των Συντακτών. Επίσης 30.000 ευρώ δώσατε στο site του κ. Μουρούτη, γιατί επειδή ήταν συνεργάτης του κ. Σαμαρά;».
Ακολούθως αναφέρθηκε στον αποκλεισμό της εφημερίδας Documento: «Γιατί αποκλείσατε το Documento, μήπως γιατί ενοχλεί τον Καίσσαρα και ρωτά για το πόθεν έσχες του; Είναι συμπλεγματική η στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στο Documento. Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του ο κ. Μητσοτάκης πήρε τηλέφωνα και ζητούσε να μην του δίνουν διαφήμιση».
Αναφέρθηκε και στο δεύτερο σκέλος της Εξεταστικής που αφορούν στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll. Αφού διευκρίνισε ότι η ερώτηση δεν αφορά γενικά της δημοσκοπικές εταιρείες που κάνουν καλά την δουλειά τους αλλά για την συγκεκριμένη εταιρεία: «Μιλάμε για αλισβερίσι μίας συγκεκριμένης εταιρείας δημοσκοπήσεων της Opinion Poll. Μας φανήκαν περίεργα τα ευρήματα της εταιρείας αυτής σε έρευνά της τον περασμένο Μάιο, όπως μας είχαν φανεί περίεργα και τα ευρήματα άλλης έρευνας που αφορούσαν τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ. Μας φάνηκαν περίεργα και ζητήσαμε να ελεγχθούν τα στοιχεία μιας συγκεκριμένης μέτρησης αλλά το αίτημα απορρίφθηκε».
Το θέμα της δημοσκόπησης
»Την απάντηση γιατί απορρίφθηκε την πήραμε λίγο μετά την ΔΕΘ όταν η εταιρεία εμφάνισε έρευνα που εμφάνισε τον κ. Μητσοτάκη να παίρνει ποσοστά Τσαουσέσκου, αφού είχε καεί η μισή Ελλάδα…Όσο πιο πολλά στρέμματα καίγονται και όσο πιο πολλά κρούσματα και θανάτους έχουμε, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η δημοφιλία Μητσοτάκη. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει, αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα».
Ακολούθως ανέφερε: «Το ίδιο φυσικό πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης της εν λόγω δημοσκοπικής, πήρε απευθείας ανάθεση σε άλλη εταιρία 270.000 ευρώ. Με 270.000 και καταλληλότερο για πλανητάρχη θα μπορούσε να βγάλει τον κ. Μητσοτάκη. Τι έχετε να απαντήσετε για αυτές τις άθλιες και ανήθικες μεθόδους χειραγώγησης της κοινής γνώμης με χρήματα του Δημοσίου;».
Αναφέρθηκε όμως και στις απευθείας αναθέσεις: «Με πρόσχημα την πανδημία, δώσατε τη δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων με απευθείας ανάθεση ανεξαρτήτως ποσού και αυξήσατε τα πάγια όρια για τις απευθείας αναθέσεις. Σε όλο το δημόσιο τομέα επικρατεί ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων, τη στιγμή που οι πολίτες βιώνουν πρωτοφανή εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια. 2,18 δις ευρώ δώσατε σε απευθείας αναθέσεις μέσα σε ενάμισι μόνο χρόνο. Και άλλα 2,730 δις ευρώ σε συμβάσεις με κλειστές διαδικασίες. Συνολικά 4,9 δισ. ευρώ σε ημέτερους».