Ο Τσίπρας και τα ασυμμάζευτα – Η εθνική κυριαρχία μεταξύ Πρεσπών και Καστελλόριζου

Ο Τσίπρας και τα ασυμμάζευτα – Η εθνική κυριαρχία μεταξύ Πρεσπών και Καστελλόριζου

Το έργο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερασπίστηκε στο έπακρο ο Αλέξης Τσίπρας, αντιπαραβάλλοντάς το με τις πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε για όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και απάντησε στο πνεύμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να κυβερνήσει σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά κατάφερε και μάζεψε τα ασυμμάζευτα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από ό,τι σήμερα. Βρήκαμε άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα. Καταφέραμε όμως να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της στις αγορές και τους εταίρους μας» είπε.

Σημείωσε επίσης ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνησή του ακολούθησε μια διαφορετική πολιτική και μέσα σε λίγους μήνες έφερε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αναιρούσαν άλλες, τις οποίες είχε επιβάλει και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα και το ΔΝΤ. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα εργασιακά (κατάργηση υποκατώτατου και αύξηση κατώτατου μισθού), σε φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και στα αναδρομικά, για τα οποία είπε ότι δόθηκαν στο σύνολο τους «και όχι με το κούρεμα πάνω από 60% που κάνει ο Μητσοτάκης».

Ο Τσίπρας για τη οικονομία 

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε το γεγονός ότι «σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής», αλλά και ότι έχει 37 δισεκ. ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων, τα οποία άφησε η δική του κυβέρνηση, βάζοντας τις βάσεις για την σημερινή δυνατότητα φτηνού δανεισμού. Παραλλήλως αναφέρθηκε στα μέτρα που προτείνει το κόμμα του για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, τονίζοντας ότι είναι απολύτως κοστολογημένα.

Σημείωσε μάλιστα, ότι τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες» και κοστίζουν 3 δισεκ. «Απολύτως επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας» χαρακτήρισε και τα έκτακτα μέτρα, για όσο διαρκεί η κρίση, για τα οποία είπε ότι έχουν κόστος περίπου 8 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Τόνισε τέλος ότι «αν η κυβέρνηση δεν τα υλοποιήσει, το κάνει επειδή δεν θέλει, όχι επειδή δεν μπορεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ριζικά διαφορετικό πολιτικό σχέδιο με τη ΝΔ» και ότι «η διαφορά είναι ιδεολογική» για να προσθέσει ότι η ίδια η ζωή «καθιστά παλιές και ακυρώνει τις απόψεις που καταθέτει ο Μητσοτάκης για την επανεκκίνηση και ανάταξη της οικονομίας». Στο σημείο αυτό επέκρινη την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά, τονίζοντας ότι βεβαίως και πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, «αλλά όχι κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι με το σχέδιό του για την «αναδιάρθρωση στην αγορά» οδηγεί στα λουκέτα και την ανεργία. Παραλλήλως, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίξε ότι το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι σήμερα το ότι «δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους και δεν δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αντλούν χρήματα».

Πανδημία και “δουλίτσες”

Απέδωσε όμως και για αυτό την ευθύνη στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μιλάει για «εθνικοποίηση των τραπεζών, αλλά για εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τη λειτουργία τους και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας». «Δεν γίνεται να βάζει λεφτά το κράτος, αλλά να μην έχει δικαιώματα» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεν το έκανε «γιατί κυβερνούσε με το πιστόλι στον κρόταφο». Πρόσθεσε πάντως, ότι το είχε στόχο σε «ορίζοντα οκταετίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα στηρίξει «οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία». Πρόσθεσε πάντως ότι «το ουσιαστικό ερώτημα» δεν είναι πως θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν οι επιστήμονες προτείνουν νέο lockdown, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση για να οδηγηθούμε σε αυτό.

Σχολίασε επίσης ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι «η απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη», κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «τρομακτικές αντιφάσεις», έλλειψη σχεδίου, αλλά και «εγκληματική αμέλεια  από επιλογή, άποψη και ιδεοληψία» να μην θωρακίσει το ΕΣΥ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο “φιάσκο με τις μάσκες”, το οποίο απέδωσε στην φιλική σχέση του πρωθυπουργού με τον κατασκευαστή, σημειώνοντας ότι «ακόμη και εν μέσω πανδημίας στόχος για την κυβέρνηση είναι να κάνει μπίζνες να γίνονται “δουλίτσες”».

Υπήρξε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε την επικείμενη έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και ότι εάν αυτές αποτύχουν να πάμε στο διεθνές δικαστήριο. Τόνισε, ωστόσο ότι «η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση» και έθεσε το ερώτημα, εάν υπήρξαν ανταλλάγματα για την απόσυρση του “Ορούτς Ρέις” και την έναρξη των διερευνητικών. Ρώτησε επίσης τι περιλαμβάνει η “συμφωνία στο Βερολίνο και αν οι διερευνητικές θα έχουν την ίδια ατζέντα με εκείνη που άφησε η κυβέρνησή του το 2016.

Κρίσιμο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας και το ερώτημα σε τι «θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό, με το οποίο θα πάμε στη Χάγη», εάν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις διερευνητικές. Αναφέρθηκε και στον νόμο Μανιάτη, θυμίζοντας ότι αυτός ήταν «σημαία» της ΝΔ και ότι με βάση αυτόν τον νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ «ως κυβέρνηση  υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό, αν θεωρεί αυτόν τον νόμο ξεπερασμένο, να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να ληφθεί μια απόφαση. «Αν όμως πιστεύει ότι ισχύει (ο νόμος Μανιάτη), οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως θα υπήρχε ποτέ καμία κυβέρνηση που θα δεχόταν να θέσει σε έναν διάλογο «ζητήματα κυριαρχίας», κατηγόρησε, ωστόσο τον πρωθυπουργό για διπλή γλώσσα: άλλη για ένα εσωτερικό ακροατήριο που, όπως είπε, έχει συνηθίσει σε συγκεκριμένη ρητορική στα εθνικά θέματα, και άλλη προς τα έξω. Σχολίασε επίσης και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στον διεθνή Τύπο μίλησε για «διαφορές», ενώ στη ΔΕΘ  για «μείζονα διαφορά» και τον κάλεσε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό «ποιες είναι οι άλλες “διαφορές”, οι ελάσσονες» με την Τουρκία.

Περιμένει 158 συγγνώμες

Παραλλήλως επέμεινε ότι «υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και ότι «έγιναν έρευνες από το Oruc Reis στην περιοχή που εμείς θεωρούμε ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Τουρκία βγάλει ξανά ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Βόρεια Μακεδονία, ενισχυμένος εμφανώς από την παρουσία Ζάεφ στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist και από την στάση της σημερινής κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν έκανε καμία συναλλαγή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας όμως ότι «ο Μητσοτάκης αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία».

Επιδιώκοντας μάλιστα ρεβάνς είπε ότι για τις συμφωνίες με τα Σκόπια θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, προσθέτοντας «ότι κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών». «Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά» είπε χαρακτηριστικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι