ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ταύτιση Μητσοτάκη-Σολτς για τη Γάζα – Τι δήλωσαν για τις θέσεις Ερντογάν

Ταύτιση απόψεων Μητσοτάκη-Σολτς για τη Γάζα - Τι είπαν για τις θέσεις Ερντογάν,

Δηλώσεις από τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο για τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Πλήρης ταύτιση απόψεων για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, κατεγράφη στη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς στο Βερολίνο. Στις δηλώσεις τους, ο πρωθυπουργός και ο καγκελάριος προέβησαν σε ταυτόσημες δηλώσεις. Σε καλό κλίμα και οι συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις και τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό και οι δυο χώρες αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά με τους κανόνες του πολέμου, ενώ στηρίζουμε τις ανθρωπιστικές παύσεις. Η Χαμάς κρατά ομήρους παιδιά χωρίς τις μητέρες τους και αυτό είναι μια σκληρή πράξη που κάνει ένοχη την Χαμάς. Απαιτούμε την πλήρη απελευθέρωση των ομήρων».

Από την πλευρά του και ο Όλαφ Σολτς τόνισε: «Ένα απο τα θέμα τα που μας απασχόλησε είναι ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και το Ισραήλ εχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα ενώ κύριο θέμα είναι και η απελευθέρωση των ομήρων, απαιτούμε την ανευ όρων απελευθέρωσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Λύση μόνο η δημιουργία των δύο κρατών».

Ο καγκελάριος επεκτάθηκε και στο Ουκρανικό: «Φυσικά, συζητήσαμε και για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον πόλεμο, συμφωνήσαμε πως οι δύο χώρες θα στηρίξουμε την Ουκρανία. Παράλληλα, συζητήσαμε και για τη διεύρυνση της ΕΕ με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες. Συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, όπου επίσης η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Οι σχέσεις μας είναι καλές και ευελπιστώ να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά».

Για τον Ερντογάν και τη Χαμάς, ο Σολτς απάντησε πως «κατ’ αρχάς συμφωνούμε και οι δύο πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ο κόσμος υποφέρει, παιδιά και γυναίκες, ήταν μια ωμή πράξη βαρβαρότητας. Αυτό αντιμετωπίζεται στη Γερμανία με όλα τα μέσα. Προσπαθήσαμε πάντα να βοηθήσουμε και παρακολουθώ τις καλές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά» σημείωσε ο καγκελάριος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «οι πράξεις της Χαμάς καταδικάζονται από την κυβέρνηση και το γεγονός πως διαφωνούμε με τον κ. Ερντογάν, δεν σημαίνει πως δεν θα τον ακούσουμε και αυτή την πρόοδο θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με την επίσκεψη του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου».

Οι διμερείς σχέσεις

 

Στα διμερή ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι σχέσεις μας ισχυροποιούνται μέσω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον. Είχα έρθει τον Μάρτιο του 2020, πριν παγώσει όλη η ήπειρος για τον εφιάλτη του κορονοϊού. Τα νέα από την Ελλάδα πολύ πιο αισιόδοξα από τότε.
Η πατρίδα μου διαθέτει πλέον μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη, στηρίζει διαθέσιμο εισόδημα πολιτών. Αναμένεται να καταρρίψουμε ρεκόρ επισκεπτών, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Ελλάδα έχει την 1η θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, παγκοσμίως.

Ακλόνητος ο προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα. Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων- Κινούμαστε στην πράσινη μετάβαση. Σταθερή γέφυρα μεταξύ μας οι πάνω από μισό εκατ. πολίτες που ζουν εδώ αρμονικά.
Αρκετές σελίδες γράφει και η διμερής μας συνεργασία σε πολλούς τομείς αλλά και στο εμπόριο, καθώς η Γερμανία θα είναι και η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ όπου προσκάλεσα επίσημα και τον κ. Σολτς. Στις συζητήσεις μας καίρια θέση είχε και το ενεργειακό και δη οι ΑΠΕ, για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Μας απασχόλησε και η αναθεώρηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Χθες το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε η Καγκελαρία στο πλαίσιο των άτυπων συζητήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024. Παρόντες ήταν ο Γερμανός Καγκελάριος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αυστριακός Καγκελάριος καθώς και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μερτς

Παράλληλα το απόγευμα ο Κ.Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Adenauer, σε συζήτηση με τον επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς για την οικονομία. «Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, τώρα θα πρέπει να καταφέρουμε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη». Σχετικά με το μεταναστευτικό και την υπό εξελίξει συζήτηση στην Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι