ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κομματικές παθογένειες και η σχοινοβασία του Τσίπρα

Οι κομματικές παθογένειες και η σχοινοβασία του Τσίπρα, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η διαδικασία εκλογής της νέας γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή Γιώργου Βασιλειάδη, ανέδειξαν την ρευστοποίηση των τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά παράλληλα επιβεβαίωσαν ότι παρά την μακρά εσωτερική διαδικασία εκλογής από την βάση, οι εσωκομματικές παθογένειες επιβιώνουν και στον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την γραμματέα και τον αναπληρωτή αιφνιδίασαν το σύνολο των κομματικών στελεχών όλων των τάσεων, αφού η Ράνια Σβίγκου προέρχεται από την μειοψηφία των “53” και είχε διαφωνήσει με την διεύρυνση του κόμματος και όχι από την πλειοψηφία που κέρδισε κατά κράτος την εσωκομματική μάχη. Τελικά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ψήφισαν σε σύνολο 299 μελών, οι 228 υπέρ, 70 λευκά και ένα άκυρο. Το 23,5% των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής δεν ψήφισε την πρόταση του προέδρου.

Με δεδομένο όμως ότι η κ. Σβίγγου προέρχεται από τους “53” τα λευκά δεν προέρχονται στο σύνολό τους από την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά από όλες τις τάσεις και ίσως μάλιστα περισσότερο από την Κίνηση Μελών και από τους πασοκογενείς. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την καίρια θέση του γραμματέα ενός κόμματος που διευρύνεται και πλέον αριθμεί 170.000 μέλη σε ένα στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η πλειονότητα εκ των 300 έμαθε την πρόταση με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Η ηγετική ομάδα τόσο των προεδρικών όσο και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε περίπου μισή ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. Φυσικά το γνώριζε ο απελθών γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος πριν από μήνες είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώσει τον κύκλο του με την εκλογική διαδικασία. Την προηγούμενη ημέρα σε σύσκεψή τους τα στελέχη της “Ομπρέλας” είχαν εξετάσει τα διαφορετικά σενάρια της πρότασης Τσίπρα, αλλά είχαν απορρίψει ως απίθανο το ενδεχόμενο να προτείνει κάποιον δικό τους, όπως η Ράνια Σβίγγου.

Διαφωνίες

Εκτιμούσαν σαν πιθανότερο, ο γραμματέας να είναι από την πλειοψηφία και να είναι από την δική τους τάση ο αναπληρωτής και σε αυτή την περίπτωση είχαν αποφασίσει να καταψηφίσουν την πρόταση. Η εσωκομματική “Ομπρέλα”, αιφνιδιάστηκε και προσάρμοσε την στάση της κατά την διάρκεια της συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εκείνοι που στα πηγαδάκια δεν έκρυβαν όχι μόνο τον αιφνιδιασμό τους αλλά και την δυσαρέσκειά τους ήταν η προεδρική πλειοψηφία, είτε προερχόμενοι από την Κίνηση Μελών είτε από τους πασοκογενείς.

  Το μητσοτάκειο Watergate

Την διαφωνία εξέφρασε δημοσίως ο Παύλος Πολάκης επισημαίνοντας ότι η Ράνια Σβίγγου ήταν αντίθετη στην διεύρυνση του κόμματος. Αντίθεση όμως εξέφρασε και ο Θοδωρής Δρίτσας -προερχόμενος από τους 53-, λέγοντας ότι δεν μπορεί ένα πρόσωπο από την μειοψηφία να αναλάβει να υλοποιήσει το σχέδιο της πλειοψηφίας. Και στους δύο απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στον μεν Πολάκη ότι αυτή δεν είναι στρατηγική ενότητας και ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος των δεκάδων χιλιάδων μελών. Προς την άλλη πλευρά  είπε ότι μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι η πλειοψηφία θέλει να εκδιώξει τη μειοψηφία και τώρα που πρόεδρος καταθέτει πρόταση σύνθεσης και ενότητας, από τους ίδιους ανθρώπους αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω λυπημένα.

Στέλεχος με μακρά εμπειρία προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ έλεγε περιληπτικά ότι «ήταν σαφώς μία πρόταση συμβιβασμού του προέδρου του κόμματος» και σημείωνε ότι όπως ανέφερε στην δεύτερη τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, έχει βραχύ ορίζοντα περίπου 11 μηνών μέχρι τις εκλογές. Οι γραμμές έχουν μπερδευτεί πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ όμως η εκλογή γραμματέα έχει πάντα έντονο συμβολισμό οι πραγματικές διαφορές είναι βαθύτερες και αφορούν τον πολιτικό χαρακτήρα του κόμματος και τι είναι διατεθειμένο να θυσιάσει για να κερδίσει ξανά την εξουσία.

Κομματικές παθογένειες

Κατά τα λοιπά ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για την θέση του γραμματέα μία γυναίκα από τη νέα γενιά του κόμματος. Στην ομιλία της έδειξε την δικαιωματιστική της αντίληψη προτάσσοντας τις διεκδικήσεις των γυναικών και των νέων. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναδείξει ένα πρόσωπο με σημαντικότερες περγαμηνές που θα έπαιρνε προβάδισμα στην άτυπη κομματική ιεραρχία. Όπως έλεγε στέλεχος με χιούμορ «δεν θέλει κάποιον το ίδιο πολιτικά όμορφο με τον ίδιο ή κάποια γυναίκα από τις προβεβλημένες του κόμματος».

Στην πρότασή του για την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαιρέσει τους Νίκος Φίλη, Πάνο Λάμπρου, Αννέτα Καβαδία και Μιχάλη Σαμπατακάκη. Η πλειοψηφία όμως δεν του έκανε το χατίρι και από τους τέσσερις εξέλεξε τους τρεις, αφήνοντας εκτός του νέου οργάνου μόνο τον Μιχάλη Σαμπατακάκη. Αντίθετα από την δική του πρόταση έμειναν εκτός, οι πασοκογενείς Στέφανος Τζουμάκας και Σοφία Πανδή, και ο Πέτρος Καλκανδής  από τους “53”.

Στην ομιλία του αναφερόμενος στα εσωκομματικά ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε ή θεωρούμε ότι όλα έχουν καλώς; Θα συνεχίζουμε να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις καρικατούρες, που ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στη πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών; Εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, ακόμη και του Προέδρου του κόμματος; Ή θα αλλάξουμε την αντίληψή μας και θα πάμε σε τάσεις ιδεών που θα ανασυντίθενται ανάλογα με τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα και που θα προσφέρουν στο κόμμα μας όχι λίστες, αλλά απόψεις, ιδέες, προτάσεις, πρωτοβουλίες, που θα το ωθούν ένα βήμα πιο μπροστά;».

  Ο Ανδρουλάκης δείχνει την "πόρτα εξόδου" στον Μητσοτάκη

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που μόνο πανηγυρικό χαρακτήρα δεν είχε έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα ξεφύγει από τις παθογένειές του. Άφησε όμως και το ερώτημα εάν οι επιλογές για την θέση του γραμματέα και ακολούθως της Πολιτικής Γραμματείας εκφράζουν τις προτιμήσεις των 110.000 νέων μελών. Η απάντηση που έδιναν παλιά στελέχη ήταν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί συγκρούσεις, προτιμά τους συμβιβασμούς».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι