ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ – Όνομα-έκπληξη για γραμματέας (upd)

Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ- Όνομα-έκπληξη για γραμματέας, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής, η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχθηκε από την κομματική βάση. Από το βήμα της ομιλίας του, με μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο Τσίπρας πρότεινε για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη για αναπληρωτή γραμματέα.

Εξηγώντας τις προϋποθέσεις της επιλογής του ανέφερε: «ο Γραμματέας και ο αναπληρωτής να μην είναι βουλευτές. Να δεσμευτούν ότι δε θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας το σταυρό. Να μείνουν στο κόμμα για να δουλέψουν αποκλειστικά για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας τους στο επόμενο συνέδριο, δηλαδή να μη συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα μετά τη νίκη μας στις επόμενες εκλογές.

Για τους δύο είπε πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα δοκιμασμένους και μπαρουτοκαπνισμένους. Δυο ανθρώπους που γνωρίζω από παιδιά και μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για το ήθος τους, την εντιμότητά τους, την ανιδιοτέλεια και τη προσήλωσή τους στη συλλογική μας προσπάθεια. Δυο συντρόφους που μπορούν να συμβολίσουν ως δίδυμο την ανανέωση, την ενότητα, τη προοπτική για το κόμμα μας».

Μέχρι και την ομιλία του Αλέξης Τσίπρα φαβορί εθεωρείτο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος όμως σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν επιθυμούσε την ανανέωση της θητείας του ειδικά με τις προϋποθέσεις να μην είναι βουλευτής και υπουργός σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι παρασκηνιακές ίντριγκες όμως είχαν γίνει με βάση την υπόθεση ότι η πρόταση του προέδρου θα ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ομπρέλα είχε αποφασίσει να ψηφίσει λευκό στην περίπτωση Τζανακόπουλου και κατά σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση από τους προεδρικούς. Ωστόσο με ένα πρόσωπο που ανήκει στην δική τους τάση, άλλαξαν θέση. Ενημερώθηκαν πάντως από τον Αλέξη Τσίπρα για την τελική του πρόταση λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ενδεικτικό του αιφνιδιασμού ήταν το χλιαρό χειροκρότημα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής αν και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε με έμφαση να στηρίξουν όλοι την επιλογή του.

Η ομιλία Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός, έθεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία και ο πιθανότερος χρόνος των εκλογών είναι το Φθινόπωρο. Ο Τσίπρας επανέλαβε τον στόχο και την βεβαιότητα για νίκη στις εκλογές ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό θα καλέσει παλιά και νέα μέλη και στελέχη σε μία νέα αρχή, ώστε να ενεργοποιηθούν τα δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη που προσήλθαν με αφορμή την εσωκομματική εκλογή και να αποκτήσει επιτέλους “γείωση” ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

  Σκληρή αντιπαράθεση Καραμανλή-ΣΥΡΙΖΑ –Τί είπε για τον υιό Ντογιάκου

Συγκεκριμένα ως «ένα σπουδαίο βήμα» και ως «ένα βροντερό μήνυμα προς το Μαξίμου» χαρακτήρισε τις εσωκομματικές διαδικασίες στις 15 Μαΐου και την μεγάλη συμμετοχή, χωρίς να λείπουν και τα μηνύματα προς το εσωτερικό της Κουμουνδούρου: «Είναι εντολή αλλαγής και για εμάς, πρέπει να γίνουμε ένα με την αγωνία και τους αγώνες των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον όμως θα έχει και η εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου θα εκφραστούν οι νέες ισορροπίες που προέκυψαν από την συμμετοχή της εκλογικής βάσης. Αν και στην Κεντρική Επιτροπή συμμετείχαν περίπου 41.000 μέλη και όχι το σύνολο των 150.000 που γράφτηκαν για την εκλογή του αρχηγού.

Σε κάθε περίπτωση οι συσχετισμοί μεταξύ παλαιότερων και νεότερων στελεχών, όπως και των διαφόρων τάσεων και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχει την σημασία της. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ζύμωση και έντονο παρασκήνιο που έφθασε μέχρι προσωπικές αντιδικίες και εξάρσεις. Κατά την συνεδρίαση θα εγκριθεί ο κώδικας δεοντολογίας και ο κανονισμός λειτουργίας της επιτροπής δεοντολογίας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι