ΑΠΟΨΗ

Οι κυρώσεις δεν δουλεύουν, θα μιλήσουν… τα όπλα

Οι κυρώσεις δεν δουλεύουν, θα μιλήσουν... τα όπλα, Δημήτρης Χρήστου

Όλα δείχνουν πως ο πόλεμος θα πάρει μεγάλες διαστάσεις, πέρα και από τα σύνορα της Ουκρανίας. Καθώς οι κυρώσεις (σε έξι μάλιστα κύματα) δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν τα επιθετικά σχέδια της Μόσχας, τα όπλα πρέπει να “μιλήσουν” για να πλήξουν τους στόχους της κάθε πλευράς και να τρομάξουν τους πολίτες κυρίως της Ευρώπης, που ανέλαβε σχεδόν όλες τις οικονομικές συνέπειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 δισ. των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters. Από τα 33 δισ., τα 20 θα αφορούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια και τα 8,5 δισ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση σημειώνεται στην Ρουμανία, καθώς αμερικανικές δυνάμεις μετακινούνται και αναπτύσσονται στα σύνορα Ρουμανίας με Ουκρανία, προς την πλευρά της Νότιας Βεσσαραβίας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η έμμεση πλην σαφής στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι εξόφθαλμη. “Ο Θεός να βάλει το χέρι του”, που λέγανε και οι παππούδες μας!

Δείτε για παράδειγμα τί φέρνουν οι κυρώσεις μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Το πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε ότι σύντομα θα συμβεί το ίδιο και σε άλλες χώρες που αρνούνται να πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα. Το  Bloomberg αποκάλυψε ότι τέσσερις ευρωπαϊκές δημόσιες εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια για να αγοράσουν φυσικό αέριο. Τα ονόματα των χωρών που πλήρωσαν σε ρούβλια τη Ρωσία, δεν έχουν γίνει γνωστά, αν και εικάζεται ότι ανάμεσά τους είναι η Ιταλία και η Αυστρία, σίγουρα η Ουγγαρία και πιθανόν η Γερμανία.

Παραβίαση των κυρώσεων

Ερωτηθείσα για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά παραβίαση των κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δε συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δε θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες», ανέφερε.

«Εμείς προμηθεύουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές με τους φυσικούς μας πόρους –σε αυτή την περίπτωση το φυσικό αέριο– το παραλαμβάνουν, μας πληρώνουν με ευρώ, τα οποία στη συνέχεια οι ίδιοι παγώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι εμείς προμηθεύουμε μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, στην ουσία δωρεάν. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δυστυχώς το διεθνές δίκαιο είναι και ήταν μια έννοια σχετική που έχει λόγο ύπαρξης και σεβασμού, μόνον όταν συνέφερε τους πλέον ισχυρούς του πλανήτη. Είναι φανερό ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να απεξαρτηθεί από τις πηγές ενέργειας της Ρωσίας. Εκτός από τις ζητούμενες ποσότητες που δεν υπάρχουν, μέγα είναι και το θέμα του πολύ υψηλότερου κόστους χρήσης από τις δαπάνες μεταφοράς του αερίου σε υγρή μορφή με πλοία. Γι’ αυτό μάλιστα έχει εξαιρεθεί(!) από τις κυρώσεις της ΕΕ η ρωσική τράπεζα Gazprombank, μέσω της οποίας γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια.

Ρεκόρ πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου

Παράλληλα, η προσπάθεια περιορισμού των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου στην Ευρώπη, φαίνεται να αποτυγχάνει μέχρι στιγμής και μάλιστα παταγωδώς. Εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών αποκάλυψαν ότι οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον Απρίλιο προχωρούν μέχρι στιγμής με «ρυθμό ρεκόρ», παρά τους δυτικούς περιορισμούς στις ρωσικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, «οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ανέρχονται σε 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, από 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο», δήλωσε ο  Ματ Σμιθ της εταιρείας Kpler, που παρακολουθεί την κίνηση των τάνκερ.

Μάλιστα η Ινδία, εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες εκπτώσεις του Πούτιν στις τιμές του πετρελαίου, τους τελευταίους δύο μήνες, εισήγαγε 17 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου υψηλής ποιότητας “Urals” από τη Ρωσία, έναντι 12 εκατομμυρίων βαρελιών για όλο το 2021. Η Τουρκία, όπως και η  Ιταλία, αύξησαν επίσης τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στα 300.000 βαρέλια την ημέρα. Όπως προβλέπει η αναλύτρια της JP Morgan, Νατάσα Κάνεβα, «ενδεχόμενη πλήρης διακοπή του ρωσικού πετρελαίου θα είναι οδυνηρή για τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς θα αυξηθούν πιθανώς τις τιμές κατά περίπου 65%, από 110 σε 185 δολάρια το βαρέλι».

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη το νόμισμά της μετρά τις αντοχές του, διολισθαίνοντας σε χαμηλό πέντε ετών δηλαδή, χαμηλότερα από αυτά που είχε δοκιμάσει στο απόγειο της πανδημίας του Covid. Μία εξέλιξη που προκαλεί νέο πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία χρονική συγκυρία, που μόνο αυτό δεν χρειαζόταν. Η απόλυτη ισοτιμία του 1:1 με το δολάριο είναι θέμα χρόνου. Θα συμβεί για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες!

Επικίνδυνη κερδοσκοπία στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η κατάσταση μπορεί να γίνει δραματική ειδικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν τεθεί εκτός της τροφοδοσίας το ρωσικό φυσικό αέριο. Η καταληκτική ημερομηνία για να πληρωθούν οι ελληνικές προμήθειες σε ρούβλια είναι η 20η Μαΐου. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής» τονίστηκε στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, χωρίς να διευκρινίζεται, πάντως, αν οι πληρωμές στη ρωσική εταιρεία ενέργειας θα γίνουν σε ρούβλια όπως απαιτεί η Μόσχα, ή σε ευρώ.

Ήδη σήμερα, χωρίς διακοπή της ροής του φυσικού αερίου και αλλαγής των τιμών του, η κατάσταση είναι εκρηκτική και δεν αφορά μόνο τα νοικοκυριά. Επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απέστειλε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, η οποία εκπροσωπεί τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας. Σ’ αυτήν επισημαίνεται ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δεν επιτρέπουν στους προμηθευτές και τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρισμού να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την απότομη αύξηση των τιμών στο ρεύμα (η Ελλάδα είναι μακράν η ακριβότερη στην Ευρώπη) σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας υποστηρίζει ότι οι τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά, δεν συνάδουν με τη μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία, όμως, δεν κάνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα οι τιμές να συνάδουν με το πλιάτσικο από τους φίλους της εξουσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι