ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Σαλμάν – Τα deals Αθήνας-Ριάντ (upd)

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Σαλμάν – Τα deals Αθήνας-Ριάντ (upd)

Με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συναντάται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψη του πρίγκηπα, γίνεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021.

Η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας «είναι ιστορική», τόνισε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στην ενέργεια και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών. «Πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα», είπε και πρόσθεσε: «Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα».

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη δύναμη της στρατηγικής μας σχέσης. Θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακές εξελίξεις αλλά και πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω την σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία».

Η πρώτη επίσκεψη στην Ευρώπη

Τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συνοδεύει μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία από την κυβέρνηση του βασιλείου των Σαούντ αλλά και 30μελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία για επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018, γεγονός που αντανακλά τη σημασία που αποδίδει η Σαουδική Αραβία στις σχέσεις με την Ελλάδα – ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Η ατζέντα της ιδιαίτερα σημαντικής επίσκεψης του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν περιλαμβάνει συμφωνίες καίριας σημασίας και επενδύσεις, και αναδεικνύει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας που επιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021.

Η επίσκεψη, επιβεβαιώνει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, και θα επισφραγιστεί με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας, της ενέργειας, των επικοινωνιών και του πολιτισμού. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συνοδεύεται από κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund της Σαουδικής Αραβίας (PIF) καθώς και 30 εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Οι συμφωνίες με τον Σαλμάν

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), για το έργο του “East to Med Data Corridor” (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο και οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί και από τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot, από την Αθήνα. Επίσης, μεταξύ των δύο χωρών έχει συμφωνηθεί η συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η υπογραφή της συμφωνίας του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας το οποίο θα θεσμοθετεί τη διμερή συνεργασία ανά τομείς αποτελεί άλλο ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι