ΣΧΟΛΙΟ

Όταν το Χάρβαρντ συγκρούεται με την Οξφόρδη για το ΤΕΙ της Κάτω Ποταμιάς

Όταν το Χάρβαρντ συγκρούεται με την Οξφόρδη για το ΤΕΙ της Κάτω Ποταμιάς, Βαγγέλης Σαρακινός

Ομηρικό καβγά έστησαν στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (Χάρβαρντ) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Οξφόρδη) για τις αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση. Αιχμή αυτής της κόντρας, στη διάρκεια της οποίας το θερμόμετρο ανέβηκε απότομα, ήταν οι καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για τον αποκλεισμό μαθητών από τα πανεπιστήμια με την υιοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Με το ξεκίνημα της τοποθέτησής της η υπουργός Παιδείας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον, ότι ως κυβέρνηση «επέτρεψε να εισάγονται στα πανεπιστήμια μαθητές με βαθμολογία 1,2,3 ή 4 στα 20!». Αυτό, ωστόσο, γινόταν και στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Η κα. Κεραμέως είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να εγγράφονται όλοι στα Πανεπιστήμια, ακόμη και χωρίς εξετάσεις, αδιαφορώντας για το αν θα αποφοιτήσουν και πότε.

Παραλλήλως ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έφτιαχνε συνεχώς νέα πανεπιστήμια με βουλευτικές τροπολογίες που λέγανε «σε παρακαλώ φτιάξε ένα τμήμα και στην περιφέρειά μου». Και σε αυτό όμως, ακόμη και αν γινόταν και επί ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προηγηθεί άλλοι, επαγγελματίες του είδους, που δεν άφησαν χωριό χωρίς ΤΕΙ και κωμόπολη χωρίς Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Κόντρα Τσακαλώτου-Κεραμέως

Την ώρα πάντως, που η υπουργός, με τον αέρα του Χάρβαρντ, εξηγούσε τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε εισαχθέντες στα Πανεπιστήμια, ενώ η ΝΔ θέλει αποφοίτους, ο Πολάκης, θέλοντας μάλλον να δείξει τη δυναμική του ελληνικού πανεπιστημιακού αμφιθεάτρου, έκανε τις δια βοής παρεμβάσεις του, προκαλώντας την αντίδραση της Σοφίας Σακοράφα που προέδρευε της συνεδρίασης.

Με το που ηρέμησαν τα πνεύματα, πήρε τον λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παραμερίζοντας την βρετανική ευγένεια της Οξφόρδης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην υπουργό Παιδείας. «Ντρέπομαι ως πανεπιστημιακός και πολιτικός για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ! Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια της υπουργού! Κανονικά θα έπρεπε να είχατε φύγει! Δεν απαντήσατε καν με επιχειρήματα! Σαν φοιτήτρια του 1,5 απαντήσατε σαν πολιτικάντης!» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δεν έμεινε όμως μόνον σε αυτό, καθώς στη συνέχεια, αφού κατηγόρησε την κα. Κεραμέως και την κυβέρνηση ότι με τις αποφάσεις τους απαξιώνουν και συρρικνώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, την αποκάλεσε ως την «χειρότερη υπουργό Παιδείας στα 200 χρόνια του ελληνισμού!». Του ελληνικού Κράτους εννοούσε ο συνήθως ψύχραιμος Τσακαλώτος, αλλά είναι και αυτά τα πολλά χρόνια στο εξωτερικό.

Χάρβαρντ vs Οξφόρδη

Τις σπουδές του στην Αγγλία του θύμισε και η υπουργός Παιδείας απαντώντας στη θέση που είχε εκφράσει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία υποστήριζε ότι η διεθνής τάση είναι οι πανεπιστημιακές σπουδές και όχι η κατάρτιση. Η κα Κεραμέως αφού ρώτησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πόσοι φοιτητές στην Αγγλία εισάγονται στο Πανεπιστήμιο έχοντας γράψει “τρία” στις εξετάσεις, εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις θέσεις του και τόνισε ότι φέτος οι υποψήφιοι έχουν δύο επιλογές στη συμπλήρωση του μηχαογραφικού: «πανεπιστήμιο και ΙΕΚ δημόσιο και με μεγάλες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης».

Πέταξε, ωστόσο τα καρφιά της και, αφού άφησε αιχμές για ενδεχόμενες βλέψεις του κ. Τσακαλώτου για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για απαξίωση της δημόσιας κατάρτισης. «Για σας υπάρχει μόνο ο πανεπιστημιακός δρόμος, αλλά υπάρχει και η κατάρτιση με τα δημόσια ΙΕΚ, που εσείς μπορεί να τα περιφρονείτε λόγω Οξφόρδης!» αντέτεινε χαρακτηριστικά η προερχόμενη από το “λαϊκό” Χάρβαρντ, υπουργός Παιδείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι