ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κόντρα από τη δήλωση Ζελένσκι για ελληνική ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας

"Όχι" της Ολλανδίας στην πρόταση Μητσοτάκη για αμυντικό ευρωομόλογο – Ποιοι άλλοι διαφωνούν

Στα δύο φαίνεται ότι έχει χωριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, κάτι που υπήρξε πρόταση και του Έλλην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ξεκινά  σήμερα και αναμένεται ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Στόχος των Βρυξελλών είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Η δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων για την άμυνα είναι μία από τις ιδέες που εξετάζονται, η οποία συναντά σθεναρές περιστάσεις, κυρίως μεταξύ των χωρών που είχαν αντιταχθεί στην κοινή έκδοση ευρωομολόγου για την κρίση χρέους.

Από τη μία είναι οι χώρες του Βορρά, που δεν υποδέχονται θετικά την ιδέα του κοινού ευρωπαϊκού ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν – είναι χαρακτηριστική η αντίθεση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε – και από την άλλη οι χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ευθέως στο θέμα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι για ακόμα μια φορά ενωμένη απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. Έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα που έριξε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός στηρίζεται από τις χώρες του Νότου, με κύριες τη Γαλλία και την Ιταλία. Αντίθετα, στην άλλη πλευρά βρίσκονται οιχώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.

Η Ολλανδία δε συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, επίσης κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πάντως, στο σχέδιο των συμπερασμάτων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

Θρίλερ στην επικοινωνία με τον Ζελένσκι

Στο ζήτημα του Ουκρανικού, θρίλερ έχει προκύψει με την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανέφερε σε ανάρτησή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψή του στην Οδησσό του κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Νωρίτερα με ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Όλη η ανάρτηση του πρωθυπουργού: «Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ».

Όμως στο μήνυμα που ανάρτησε πριν από λίγο ο Ζελένσκι στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα X αναφέρει τα εξής: «Μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας. Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας, με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

Μετέπειτα, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές: «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού», σχολιάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν μάλιστα ότι «η συμφωνία, για την οποία μιλά ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του, είναι η στρατηγική συμφωνία που καλούνται να συνομολογήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας» η οποία όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «δεν είναι καν έτοιμη».

Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι σημερινές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Zelenskyy για την επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό σχετικά με ‘’την εφαρμογή των συμφωνιών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του κου Μητσοτάκη στην Ουκρανία και την εν εξελίξει αμυντική συνεργασία, ειδικά όσον αφορά την αεράμυνα”, αποτελούν την πλέον ανησυχητική επιβεβαίωση για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγκλωβισμένη στο δόγμα του ‘’δεδομένου συμμάχου’’. Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά και ειδικότερα για τις συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας».

Μέση Ανατολή 

Κατά τη συνάντηση των ηγετών θα συζητηθεί και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον Μαρκ Ρούτε να επισημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί. «Θα συζητήσουμε για την απελπιστική κατάσταση στη Γάζα, η οποία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ζητώντας επειγόντως άμεση παύση των μαχών, για να φτάσει πιο γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια ειδικά σε αυτούς που τη χρειάζονται και απελευθέωρης των οήρων.

«Καλούμε επίσης το Ισραήλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα. Πολλοί άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί εκεί και δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει ανθρωπιστικός όλεθρος.

Ρωσία 

«Ναι» είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός στο θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας. Όπως ανέφερε, η πρόταση της Κομισιόν «πολλά υποσχόμενη». Σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία επ’ αυτού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σύντομα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι