ΑΠΟΨΗ

Παραδοχή ήττας του κοινοβουλευτισμού οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών

Παραδοχή ήττας του κοινοβουλευτισμού οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών, Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Με αφορμή το άρθρο του κ. Καπούτση, για το σενάριο να υπάρξει κυβέρνηση τεχνοκρατών, την οποία “μαγειρεύει” η γραφειοκρατία των Βρυξελλών –σε συνεργασία, προφανώς, με τους εγχώριους εραστές της– θυμήθηκα το προ έτους άρθρο του κ. Λυγερού, στο οποίο ορθώς επισήμανε ότι: «Η υπαγωγή της νομοθετικής εξουσίας στην εκτελεστική μπορεί να αρθεί μόνο σε συνθήκες Προεδρικής Δημοκρατίας. Μόνο μια τέτοια αλλαγή θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας, ώστε να λειτουργήσει ως πραγματικό αντίβαρο στην παντοδυναμία της εκτελεστικής εξουσίας»

Με αφορμή εκείνο το άρθρο παρουσίασα μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο σύστημα διακυβερνήσεως, πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών και απαλλαγμένου από τις αδυναμίες του –μόνον κατ’ όνομα– κοινοβουλευτικού συστήματος. Αν οι ανησυχίες του κ. Καπούτση επαληθευθούν δεν θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα κυβερνηθεί από μη εκλεγμένη κυβέρνηση: Το προηγούμενο της κυβερνήσεως Παπαδήμου είναι πρόσφατο ενώ δεν είναι πολύ μακρινή η ανάμνηση της, εκ του αποτελέσματος καταστροφικής, κυβερνήσεως Ζολώτα, το 1989-1990.

Ανεξαρτήτως των σκοπιμοτήτων όσων προωθούν τέτοια σενάρια, η πραγματική τους βάση, η αληθής αιτία τους είναι οι ατελείς θεσμοί του κοινοβουλευτικού –επαναλαμβάνω, μόνον κατ’ όνομα!– συστήματος, το οποίο όταν δεν υποτάσσει την νομοθετική εξουσία στην εκτελεστική (αυτοδύναμες κυβερνήσεις) παράγει αστάθεια και ακυβερνησία, με αποτέλεσμα η “λύση” του όποιου τεχνοκράτη πρωθυπουργού να μοιάζει η καλύτερη επιλογή.

Αδυναμία δείχνουν οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών

Στην πραγματικότητα πρόκειται για αναγκαστική επιλογή, η οποία στέλνει στον κάδο της πολιτικής επιστήμης και του Συνταγματικού Δικαίου κάθε άποψη περί αυξημένης δημοκρατικότητος και –δήθεν– ευκαμψίας του κοινοβουλευτικού συστήματος. Όπως έχω δείξει, πέραν της πλήρους ελλείψεως διαχωρισμού των εξουσιών, το –δήθεν– κοινοβουλευτικό σύστημα, εν τη αδυναμία του, παράγει τις πλέον αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις.

Μήπως ξεχάσαμε ότι η κυβέρνηση Μεταξά, που οδήγησε στην δικτατορία της 4ης Αυγούστου, υπήρξε αποτέλεσμα της αδυναμίας του κοινοβουλίου να δώσει σταθερή κυβέρνηση; Αντιθέτως, ας μας υποδείξουν, οι λάτρεις του ψευδεπίγραφου κοινοβουλευτισμού, μια χώρα στην οποία εφαρμόζεται το προεδρικό σύστημα –με πλήρη διαχωρισμό των εξουσιών– στην οποία χρειάσθηκε να αναλάβει κυβέρνηση τεχνοκρατών. Ας μας υποδείξουν έστω μία!

Η εφαρμογή του προεδρικού συστήματος διακυβερνήσεως στης χώρα μας, μαζί με μια ανεξάρτητη Γερουσία, με ισχυρές ελεγκτικές αρμοδιότητες και συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, δεν είναι μόνον ασπίδα έναντι αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, εγχωρίων συμφερόντων ή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, αλλά και κύρια προϋπόθεση για ανάταξη του κράτους, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ανασυγκρότηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx