Βόμβα Μακρόν στο ΝΑΤΟ, λόγω Τουρκίας – Ώρα αποφάσεων και για την ΕΕ

Ελληνογαλλική άσκηση αχρήστεψε την τουρκική Navtex – Απασφάλισε ο Ερντογάν, slpress

Βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ βάζει η Γαλλία με την απόφασή της να αποσυρθεί, εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας από τις κοινές νατοϊκές περιπολίες στη Μεσόγειο. Την πληροφορία δημοσιεύουν από το πρωί γαλλικά μέσα, τα οποία επικαλούνται τουρκική πηγή από τον διπλωματικό χώρο.

Όπως σημειώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί «κούφια» απειλή. Αντιθέτως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια «μελετημένη κίνηση» στην οποία καταφεύγει το Παρίσι με στόχο να βγάλει το ΝΑΤO και τον Στόλτενμπεργκ από την “ιδιότυπη” και πολλές φορές αμφιλεγόμενη “ουδετερότητά” τους. Παραλλήλως η Γαλλία επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις και στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας για να επιτύχει και την δική τους ενεργοποίηση απέναντι στην «τουρκική προκλητικότητα στην Λιβύη».

Η Γαλλία και η Τουρκία προσεγγίζουν από εντελώς διαφορετική σκοπιά τη λιβυκή κρίση, με αφορμή την οποία έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση στα όρια του “φραστικού πολέμου” ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα. Το ποτήρι ξεχείλισε μετά το επεισόδιο με τη γαλλική φρεγάτα, η οποία, ενώ συμμετείχε σε νατοϊκή δύναμη, κλήθηκε να συμβάλλει στον έλεγχο ύποπτου πλοίου με προορισμό τη Λιβύη.

Έκρηξη Μακρόν 

Ωστόσο, η τουρκική νηοπομπή που συνόδευε το ύποπτο πλοίο εμπόδισε την οποιαδήποτε ανάληψη δράσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη”. Οι Τούρκοι “λόκαραν” μάλιστα τη γαλλική φρεγάτα, παραβιάζοντας κάθε συμμαχική αρχή, αλλά και όλα εκείνα στα οποία συμφώνησαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Η σημερινή κίνηση της Γαλλίας, αν επιβεβαιωθεί τελικά, είναι επακόλουθο της προχθεσινής έκρηξης του Μακρόν, ο οποίος από τη Γερμανία, παρουσία της Μέρκελ, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το εμπάργκο που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη. Μιλώντας έξω από τα δόντια, ο Μακρόν επισήμανε ότι η Τουρκία μεταφέρει στην αφρικανική χώρα τζιχαντιστές από την Συρία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, η οποία αποτελεί «απειλή για τις γύρω χώρες, αλλά και για την Ευρώπη».

Ο Γάλλος πρόεδρος, αν και δεν χαρίστηκε ούτε στον Πούτιν, όπως τον κατηγορεί η Άγκυρα για να φαίνεται καλή στο ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη ως την μεγαλύτερη ξένη παρέμβαση στη χώρα. τόνισε επίσης ότι δεν ζητάει από την Τουρκία «κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάμε από την Ρωσία».

Σημειώνεται ότι το Παρίσι έθεσε στο ΝΑΤΟ το θέμα των τουρκικών παρενοχλήσεων στην γαλλική φρεγάτα και ότι η Συμμαχία αποφάσισε να το διερευνήσει. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει την αντιπαράθεση με σποραδικές προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της.

Τα “δικά” της η Τουρκία  

Η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Γαλλία εμπλέκεται στη Λιβύη και στηρίζει τον Χαφτάρ για να προωθήσει το δικό της σχέδιο. Σήμερα μάλιστα, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι επανέλαβε αυτές τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας «προκατειλημμένη» την πολιτική Μακρόν για τη Λιβύη. Ο Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε ότι το Παρίσι κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που γίνονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του στρατάρχη Χάφταρ.

Ο Ισμαήλ Χακί Μουσά υποστήριξε επίσης ότι οι παραβιάσεις του εμπάργκο από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης είναι καθημερινό φαινόμενο και ότι κάθε μέρα γίνονται πτήσεις από τα ΗΑΕ προς τη Λιβύη. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών, σχεδόν να τους εγκαλέσει «γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις» για αυτές τις παραβιάσεις.

Με την σημερινή ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Γερμανία, το Βερολίνο δείχνει να προσανατολίζεται και αυτό σε μια περαιτέρω σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης σε ότι αφορά την κρίση στη Λιβύη και τους εμπλεκόμενους σε αυτήν. Το υπαινίχθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, εκφράζοντας την επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να κατονομασθούν οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να απειλήσει και με στρατιωτική δράση στην αφρικανική χώρα, μιλώντας “τη γλώσσα της δύναμης”. Ο Τσαβούσογλου θα πάει πάντως, αύριο Πέμπτη, στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με το Μάας. Και αυτή η συνάντησή τους, η πρώτη δια ζώσης μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στις 15 Φεβρουαρίου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μιλήσει το Βερολίνο τη “γλώσσα της δύναμης”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι