ΣΧΟΛΙΟ

Ποια ερώτηση του Ignatious στρίμωξε τον Μητσοτάκη

Ποια ερώτηση του Ignatious στρίμωξε τον Μητσοτάκη, Σπύρος Γκουτζάνης

Αμηχανία προκάλεσε στον πρωθυπουργό μία ερώτηση του δημοσιογράφου David Ignatius στο πλαίσιο συζήτησης που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, που αφορούσε την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, σε σχέση με την κατάταξη από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Ο κ. Μητσοτάκης που νωρίτερα είχε μιλήσει για την «μετριοπάθεια και τον πραγματισμό του» και ότι μετακίνησε τη ΝΔ στο κέντρο, ήλθε σε εμφανώς σε δύσκολη θέση όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε -εκτός Ελλάδας του κάνουν και κανονικές ερωτήσεις-, για τον “καταποντισμό” της χώρας στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε την αξιοπιστία της οργάνωσης. Απάντησε ότι πρόκειται για ένα δείκτη από μία γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση και πρόσθεσε: «Διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία. Είμαστε μία ελεύθερη δημοκρατία. Κοιτάξτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ επικριτικές σε ότι κάνουμε. Είναι μία χώρα στην οποία καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε…Είναι μία πολύ ζωντανή δημοκρατία, όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει τη θέση του. Ως μετριοπαθής πολιτικός παίρνω την κριτική πολύ σοβαρά και ξέρω ότι αν είσαι στη δημόσια σφαίρα είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς κριτική».

Σημειώνεται ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα πρόσφατα δημοσίευσαν το World Press Freedom Index του 2022, τον δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Η Ελλάδα σε αυτή την έκθεση έχει πέσει στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα η χώρα μας έχει πέσει 38 θέσεις στην κατάταξη και βρίσκεται πλέον στην 108η θέση παγκοσμίως.

Η στόχευση στο κέντρο

Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε και στο πολιτικό στίγμα της ΝΔ, απαντώντας με μία εβδομάδα καθυστέρηση στον Αντώνη Σαμαρά.  Σε διαφορετική γραμμή από τον πρώην πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει μετακινήσει τη ΝΔ.  Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν μπορεί να ξαναχτιστεί το πολιτικό κέντρο στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχω το προνόμιο να ηγούμαι αυτού που είναι το παραδοσιακό κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα. Από τη στιγμή που εξελέγην το 2016, εργάστηκα για να ανανεώσω το κόμμα, να το μετακινήσω προς το πολιτικό κέντρο -το οποίο το ορίζω σε ένα χώρο πολιτικής μετριοπάθειας και πραγματισμού- να κάνω την αντιπαράθεσή λιγότερο ιδεολογική από ό,τι ήταν, γιατί στην Ελλάδα ήμασταν πάντοτε πολύ παθιασμένοι με την πολιτική και να εστιάσουμε σε πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα».

»Κατάφερα να φέρω πολλά νέα ταλέντα στο κόμμα και όταν κερδίσαμε μία απόλυτη πλειοψηφία, ήμουν αρκετά τολμηρός να προσφέρω σημαντικές θέσεις σε ταλαντούχα άτομα που δεν ήταν μέλη του κόμματος. Η κυβέρνηση τώρα είναι ευρύτερη από το πολιτικό αποτύπωμά του κόμματος. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να κυβερνάω από το κέντρο, χωρίς να ξεχνάω ότι εκπροσωπώ ένα παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα. Έχουμε μεγάλη αγάπη για τις αρχές μας, αλλά η έμφαση στο κέντρο είναι μία λύση στο να αντιμετωπίσουμε την ακραία πόλωση».

Η μετριοπάθεια και ο πραγματισμός δεν προσδίδουν πολιτικό ή ιδεολογικό στίγμα. Ο δε Αντώνης Σαμαράς είχε πει στον Συνέδριο της ΝΔ, μέσα στα χειροκροτήματα των στελεχών ότι «κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από το ότι δεν κάνει φυσικά  καμία αναφορά στην δεξιά, σε κάθε ευκαιρία υπερτονίζει την στροφή του στο κέντρο την οποία πάντως επίσης δεν σηματοδοτεί πολιτικά, αλλά με τις μεταγραφές που έκανε από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι