ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποδόμηση της πολιτικής Μητσοτάκη από Σαμαρά σε εθνικά και ενέργεια

Αποδόμηση της πολιτικής Μητσοτάκη από Σαμαρά σε εθνικά και ενέργεια, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σκληρή κριτική στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο στην ενεργειακή πολιτική όσο και, κυρίως, στην διαχείριση των εθνικών θεμάτων, άσκησε με την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Σαμαράς εξέθεσε μία διαφορετική στρατηγική για την χώρα και για τον ρόλο της ΝΔ, απευθύνοντας παράλληλα και προειδοποιήσεις.

Μέσα στο έντονο χειροκρότημα των συνέδρων –σε ανταγωνισμό με το χειροκρότημα για τον πρωθυπουργό– αναφέρθηκε στο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, λέγοντας ότι «κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει» και εξήγησε: «Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει “Ποτάμι”».

Ο πρώην πρωθυπουργός διαχώρισε την θέση του από την “πολιτική ορθότητα”, ξεκαθαρίζοντας: «Είμαι, απλά, με την πολιτική αλήθεια!». Αναφερόμενος στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι «με όσα εξαγγέλθηκαν υπάρχει πράγματι ανακούφιση». Ακολούθως, όμως, πήρε αποστάσεις, σημειώνοντας: «Το ζήτημα από δω και μπρος είναι να υπάρξει μόνιμη λύση. Γιατί αν δεν υπάρξει αλλαγή στην τιμολόγηση και αλλαγή στη φορολογία, είμαστε στον αέρα. Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση».

Συνέχισε την κριτική, λέγοντας ότι ήταν λάθος και η εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση και η εγκατάλειψη της ανάδειξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας: «Ήταν λάθος, γιατί στηρίχθηκε στο μύθο ότι μπορούμε τάχα ταχύτατα να αντικαταστήσουμε τους υδρογονάνθρακες με τον ήλιο και τον άνεμο. Δυστυχώς, η ζημιά έχει γίνει. Και πρέπει γρήγορα να διορθωθεί. Και μπορεί να διορθωθεί…Όπως διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ως το 2024».

Με “πειρατές” δεν γίνεται διάλογος

Ο κ. Σαμαράς συνέδεσε την ενεργειακή πολιτική με τα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα κάνει τα εξής: Πρώτον, θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, όπως τα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεύτερον, θα κάνει όλες τις απαραίτητες συμμαχίες «για να ανατρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα».

Άσκησε κριτική στην υποχωρητικότητα στα εθνικά θέματα και στο «λόμπυ του κατευνασμού», προειδοποιώντας –δίχως να τον κατονομάσει– τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ δεν θα ανεχθεί «Πρέσπες του Αιγαίου». Συγκεκριμένα είπε ότι «κάποια κέντρα σχεδιάζουν –και δεν το κρύβουν– να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία. Να “μοιράσουμε”, δηλαδή να εκχωρήσουμε, τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο… Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό! Τις “Πρέσπες του Αιγαίου”! Αυτό, η παράταξή μας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει! Τους το λέω ξεκάθαρα: Μην υποτιμάτε τους Έλληνες!». Έκανε, μάλιστα, εκτεταμένη αναφορά στο “λόμπι του κατευνασμού” λέγοντας ότι «έχει διεισδύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα».

Σκληρή κριτική άσκησε στον πρωθυπουργό και για την πολιτική «της απειλής κυρώσεων έναντι της Τουρκίας» που δεν υλοποιήθηκε: «Όταν ο Ερντογάν προωθούσε το παράνομο Τουρκο-λιβυκό σύμφωνο στον ΟΗΕ, οργίαζε με το Ορούτς Ρέις, κλιμάκωνε τις νέες προκλήσεις στην Κύπρο, ενώ και σήμερα σαρώνει με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Και κανείς δεν της επέβαλε ποτέ κυρώσεις! Γιατί κυρώσεις, από τρίτους, σε επεκτατιστή, δεν επιβάλλονται, όταν βρίσκεσαι σε επίσημο διάλογο μαζί του.

»Και γι’ αυτό διαφώνησα τότε με τις διερευνητικές. Γι’ αυτό είπα τότε: “Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο”. Γιατί τέτοιος “διάλογος” ενθαρρύνει και “νομιμοποιεί” στα μάτια τρίτων την κλιμάκωση των προκλήσεων. Στο μεταξύ, βέβαια, δεν υπήρξε “ύφεση” στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Δεν είχαμε “ημέρωμα του θηρίου”. Δεν είχαμε “ήρεμα καλοκαίρια”. Συνεχή κλιμάκωση είχαμε σε όλα τα μέτωπα… Έχουν μεταπηδήσει, από τις “γκρίζες ζώνες”, στην αποστρατικοποίηση του Αιγαίου».

Αποθρασύνθηκε η Τουρκία

Προειδοποίησε δε ότι η Θράκη «είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας, ειδικά σε μια περίοδο, όπου έχουν ξεσπάσει παντού οι θύελλες του αναθεωρητισμού. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη την αμφισβήτηση, όχι μόνο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της εθνικής μας κυριαρχίας». Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι εννοεί τον πρωθυπουργό τόνισε: «Όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι “η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις”. Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την “απειλή” αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε».

  Τι έδειξε η σύγκρουση στη Βουλή καθ' οδόν προς τις κάλπες

Κριτική, όμως, άσκησε και για την πολιτική του πρωθυπουργού στην ουκρανική κρίση: «Όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα επέβαλε, χωρίς δισταγμό, τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κυρώσεις που συνεχώς κλιμακώνονται… Γι’ αυτό τον πόλεμο βέβαια (στην Ουκρανία) κανείς δεν μίλησε για “απειλές κυρώσεων”. Γιατί η Ρωσία ποδοπάτησε το Διεθνές Δίκαιο! Αλλά, το ίδιο ακριβώς δεν είχε κάνει και η Τουρκία; Και συνεχίζει να το κάνει; Το κάνει και σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κάνει στο τουρκο-λιβυκό. Το κάνει στο Αιγαίο. Το κάνει στον αέρα, κάθε μέρα. Το κάνει ξεδιάντροπα στην Αμμόχωστο, παρά τις ρητές διαμαρτυρίες και του ΟΗΕ και της Αμερικής και της Ευρώπης».

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μετά τον πόλεμο, έρχεται η ειρήνη και πρέπει να έχουμε από τώρα στο μυαλό μας την “επόμενη μέρα”». Τις ενστάσεις του, όμως, εξέφρασε και για την οικονομική πολιτική: «Στη χώρα μας τώρα, οφείλουμε να εξηγήσουμε στους νέους ανθρώπους, πως θα ζήσουν και πως θα δημιουργήσουν οικογένεια, με φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Να τους απαντήσουμε πως θα τα βγάλουν πέρα, όταν ο μισθός τους είναι 700 ευρώ και το ενοίκιο 500… Και να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, τη μεσαία τάξη».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι