ΑΠΟΨΗ

Ποιο κόμμα μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση

Ψήφος αποδήμων: Μικροπολιτικά παιχνίδια και για τα αυτονόητα... Γιώργος Λυκοκάπης

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχει να διαχειριστεί, να αντιμετωπίσει και να λύσει πολλά οικονομικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, σε συνδυασμό με τα εθνικά μας θέματα που θα συναντήσουμε στο δρόμο. Η επίλυση αυτών είναι αινιγματική, αν αναλογιστούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχει επιβάλει η ΕΕ για το οικονομικό έτος του 2024. Κρίσιμο θέμα λοιπόν είναι και ποιο κόμμα θα αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση. 

Θα σταματήσει η λογική της οικονομικής χαλαρότητας μέσω των κυβερνητικών επιδοτήσεων των τελευταίων χρόνων, που επικράτησε λόγω της πανδημίας, της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος και γενικά της ακρίβειας. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα, τα οποία η νέα κυβέρνηση οφείλει να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Ας τα δούμε ένα προς ένα :

Η ακρίβεια: Από τα σοβαρότερα θέματα θα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ιδιαίτερα των τροφίμων, που βρίσκονται σε συνεχή γραμμική ανοδική τροχιά με διψήφιο ποσοστό τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, που ροκανίζει το εισόδημα της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στην χώρα μας ο μέσος ονομαστικός μικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5%. Ωστόσο, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού που ήταν στο 9,7%.

Ιδιωτικό χρέος: Το κόκκινο ιδιωτικό χρέος το οποίο είναι της τάξης των 260 δισ. ευρώ και δυστυχώς βρίσκεται σε ανοδική κλιμακούμενη πορεία, έχει ως αποτέλεσμα να πλήττει κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις ευάλωτες οικονομικά οικογένειες. Έχουμε περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες που οφείλουν στην εφορία, εκ των οποίων οι μισοί κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Δημόσιο χρέος: Το δημόσιο χρέος αν και μειώθηκε κυρίως λόγω του πληθωρισμού κατά το 2022 από 193,3% σε 171,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά ταύτα παραμένει υψηλό. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της Κομισιόν αυτό θα συνεχίζει την πτωτική του πορεία στο 160,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2023 και στο 154,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2024. Το συνολικό χρέος ανέρχεται στα 392,3 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 36,3% δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία. Το γεγονός ό,τι αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι γιατί αυτό είναι χρέος της κεντρικής διοίκησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στέγαση και δημογραφικό

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών: Μεγάλο αγκάθι είναι το υψηλό έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών που είναι της τάξης του 11,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ, με αυξανόμενο ρυθμό μεταβολής. Που σημαίνει την πολύ χαμηλή αποδοτικότητα/ παραγωγικότητα της εθνικής οικονομίας. Χρειάζονται δράσεις με σοβαρές επενδύσεις στους βιομηχανικούς, τεχνολογικούς, γεωργικούς και κτηνοτροφικούς τομείς.

Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικό κερδοφόρο προϊόν της οικονομίας, που από ότι φαίνεται θα αυξηθεί το 2023, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν φτάνει για να ανατραπεί το έλλειμμα και να φτάσουμε σε θετικό πρόσημο τα προσεχή χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει 10πλασιαστεί από το 2019 μέχρι το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος. Άλλωστε αυτό το αρνητικό στοιχείο της οικονομίας το επισήμανε και ο κ. Στουρνάρας.

Αναιμικό πρωτογενές πλεόνασμα: Η Κομισιόν εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίξει το 1,9% ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση εκτιμά γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ πλεόνασμα για το 2023. Ας μη κρυβόμαστε: Μόνο με καινοτόμες σοβαρές επενδύσεις που θα βλέπουν σε βάθος χρόνου, θα σταματήσει η έξοδος των νέων στο εξωτερικό για εύρεση οικονομικά βιώσιμης αξιοπρεπούς εργασίας.

Το κόστος του φυσικού αερίου: Παρατηρούμε ότι η τιμή της TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας για το φυσικό αέριο βρίσκεται κοντά στα 35 €/Mwh. Ωστόσο στο ελληνικό, η τιμή παραμένει λίαν υψηλή αν την συγκρίνουμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού είναι κοντά στα 90 €/Mwh. Αυτό που χρήζει διερεύνησης είναι γιατί η χώρα μας διατηρεί τα τελευταία χρόνια την δεύτερη υψηλότερη τιμή από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το που θα σταθεροποιηθεί (αν σταθεροποιηθεί και δεν υπάρχουν εκπλήξεις) η τιμή της TTF, και εφόσον παραμείνει κοντά στα 35 €/Mwh, αυτό θα έχει θετικό αποτύπωμα στην οικονομία ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δαπάνησε περίπου 8,5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις στους ηλεκτροπαραγωγούς, ώστε αυτοί στη συνέχεια να μειώσουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τα υπερκέρδη τους σε βάρος των φορολογουμένων .

Θέματα στέγασης: Οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν αυξηθεί από το 2022 μέχρι και σήμερα κατά 13% περίπου. Γεγονός που είναι σχεδόν απαγορευτικό, παρά τις όποιες τραπεζικές δανειοληπτικές διευκολύνσεις, τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ προκύπτει ότι η μέση τιμή των αδύναμων νοικοκυριών πληρώνει περίπου το 43% του εισοδήματός του. Τα αυξημένα στεγαστικά επιτόκια που κυμαίνονται κοντά στο 5% ,με ανοδική κλιμακούμενη πορεία είναι τροχοπέδη για τα νέα νοικοκυριά να αποκτήσουν στέγη.

Το δημογραφικό πρόβλημα: Το δημογραφικό αποτελεί από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας. Εκτιμάται ότι το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που θα είναι κατάλληλο για εργασία μέχρι το 2050 θα συρρικνωθεί κατά 10% περίπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Εδώ χρειάζεται μία συμφωνημένη πολιτική από την νέα κυβέρνηση με τα άλλα πολιτικά κόμματα προκειμένου με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τουλάχιστον να αποτραπεί κατά το δυνατόν η αρνητική εξέλιξη.

Εθνικά θέματα

Στην Τουρκία επανεξελέγη ο Ερντογάν μετά βαΐων και κλάδων. Όπως αντιλαμβάνεστε ενδεχομένως θα συνεχίσει την αναθεωρητική λογική της “Γαλάζιας Πατρίδας”, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τις επιθετικές διαθέσεις σε βάρος της Ελλάδας. Ο εθνικισμός και ο ισλαμισμός έχει ήδη επικρατήσει και θα δούμε πιθανόν μία Τουρκία με άλλο προσανατολισμό απομακρυνόμενη σταδιακά από τους κόλπους της δύσης. Οι κραυγές των φανατικών ισλαμιστών εντός της Αγιάς Σοφιάς είναι ένα δείγμα τι μπορούμε να αναμένουμε…

Αυτό που φοβάμαι ιδιαίτερα και με το δεδομένο ότι δεν μπορεί ο Ερντογάν να επανεκλεγεί, ενδεχομένως θα προσπαθήσει να προβεί σε μία δυναμική κίνηση σε βάρος της χώρας μας και στην Κύπρο, προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος σύγχρονος Μωάμεθ Β ‘ ο Πορθητής που θα μεγαλώσει την Τουρκία. Συνεπώς, εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε την εξωτερική μας πολιτική στα διεθνή φόρα και την αποτρεπτική μας δυνατότητα σε πολύ ισχυρό βαθμό, αν πράγματι θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη στην περιοχή μας.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων τις ελλείψεις και τα υπάρχοντα προβλήματα που θα πρέπει το συντομότερο να λυθούν, και είναι υποχρεωμένη η επόμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτάσεις τους σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό που οφείλουμε να αντιληφθούμε ως Έλληνες είναι να αφήσουμε κατά μέρος τις λογικές του οποιοδήποτε εφησυχασμού ή τις εξυπνάδες από διάφορους καλοθελητές, γιατί βρισκόμαστε υπό την απειλή ενός νέου κύματος αυταρχικού οθωμανισμού και επιβάλλεται να τον αναχαιτίσουμε αποτελεσματικά.

Χρειάζεται αξιοπρεπής αντιπολίτευση

Ανεξάρτητα με τα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει κυβέρνηση της ΝΔ, η χώρα θα χρειαστεί μία σύγχρονη αξιοπρεπή αντιπολίτευση.
Μία αντιπολίτευση αξιόπιστη, με λογική και χωρίς άγονες κραυγές. Μία αντιπολίτευση που θα συμφωνεί με τις όποιες θετικές τροπολογίες που θα φέρει η κυβέρνηση και θα διαφωνεί με λογικά επιχειρήματα ,υποβάλλοντας παράλληλα προτάσεις που θα δίνουν λύσεις στα όποια προβλήματα, εντός των ιδεολογικών της πλαισίων.

Αυτή η αντιπολίτευση  δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει αποδείξει με τις αρνήσεις στις προμήθειες των Rafale,των φρεγατών Belharra, της ελληνογαλλικής και ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας ό,τι δεν διαθέτει τις απαραίτητες ευαισθησίες για την αποτρεπτική ισχυροποίηση της χώρας. Και το λέω αυτό γιατί οι οποιοσδήποτε αμυντικές συμφωνίες μεταξύ κρατών είναι λογικό να υφίστανται αμοιβαίες υποχωρήσεις που να καλύπτουν τα συμφέροντα και των δύο χωρών. Ιδιαίτερα η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, παρά τα όποια προβλήματά της, καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό την εθνική μας κυριαρχία. Η πιθανή περίπτωση της λογικής του ” Πόντιου Πιλάτου”, είναι ένα θέμα, ωστόσο αυτή η λογική ρεαλιστικά διατηρεί την ειρήνη, χωρίς να προβούμε σε υποχωρήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ με το νέο αίμα και τα σοβαρά έμπειρα στελέχη που διαθέτει, αναγνωρίζοντας στο ακέραιο τα παλαιότερα λάθη του, αν και για ορισμένα από αυτά έχει κατηγορηθεί άδικα, μπορεί να δώσει μία νέα σοβαρή και ουσιαστική δυναμική στη πολιτική σκηνή του τόπου, ως αξιωματική αντιπολίτευση, εντός του ιδεολογικού του πλαισίου. Ψηφίζοντας τα θετικά (το έχει αποδείξει) και απορρίπτοντας τα αρνητικά με λογικά επιχειρήματα και όχι γιατί υπάρχει το αντίπαλο δέος, προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις, που θα δίνουν οικονομικές ανάσες στην κοινωνία. Παράλληλα, οι θέσεις του ως προς τα εθνικά μας θέματα παραμένει πιστός θεματοφύλακας των εθνικών μας συμφερόντων με το όποιο πολιτικό κόστος αν προκύψει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι