Ποιοι βάζουν τρικλοποδιές στο δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Κύπρο
09/11/2021Για δεκαετίες συζητείτο η υιοθέτηση και εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Και παρά τις δυσκολίες, τις τρικλοποδιές, τις υπονομεύσεις, τελικά έγινε γεγονός. Το ΓεΣΥ είναι μια λαϊκή κατάκτηση. Είναι μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για την οποία πολλοί “αγωνίστηκαν”, αλλά έλαχε στην νυν διακυβέρνηση να υλοποιήσει το εγχείρημα. Κι αυτό είναι άξιον αναφοράς, καθώς οι κυβερνώντες είναι δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι και είχαν κάθε λόγο να αφήσουν, όπως και προκάτοχοι τους, το θέμα να φθείρει στο χρόνο.
Να το προσπεράσουν εγκλωβίζοντας το σε γραφειοκρατικές συζητήσεις. Όπως είχε γίνει και από “προοδευτικές” κυβερνήσεις αυτού του τόπου στο παρελθόν. Το εξήγγειλε και το υλοποίησε και αυτό της πιστώνεται. Και πρέπει να πιστωθεί μερίδιο στην κατάκτηση αυτή και στην αντιπολίτευση, κυρίως στο ΑΚΕΛ, το οποίο έβαλε πλάτες και προχώρησε η μεταρρύθμιση. Λειτούργησε διαφορετικά από ό,τι συνήθως.
Βεβαίως, τίποτε δεν είναι εύκολο και προφανώς δεν υπάρχει μαγική συνταγή, για την εφαρμογή ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος. Όταν ξεκίνησε αρχικά η συζήτηση υπήρχαν πολλές ενστάσεις και εντός της κυβέρνησης (και υπάρχουν ακόμη). Από τους γνωστούς ιδεολόγους της αγοράς και του χρήματος. Από αυτούς που η οικονομία είναι απλές μαθηματικές εξισώσεις. Ισολογισμοί και αριθμοί, που δεν έχουν σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες.
Αντιδράσεις υπήρξαν τότε και από τα διάφορα συμφέροντα, από τους μεγαλογιατρούς, που ανακάλυψαν πως το πάρτι θα τελείωνε. Πως ο Ιπποκράτης τελικά δεν ήταν αυτός που γνώριζαν… Όταν το Σύστημα έγινε πραγματικότητα, οι ενστάσεις μπήκαν στα συρτάρια των αντιδρώντων, προσωρινά ως φαίνεται. Τους παρέσυρε, σχεδόν όλους, η λαϊκή αυτή κατάκτηση.
Και φθάσαμε στο σήμερα. Το θέμα επανέρχεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, πρώην υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, άνθρωπο με πολύ βαρύ βιογραφικό (με σφραγίδα τρόικας και πορίσματος Συνεργατισμού). Με “ευφάνταστες” ιδέες για το Κυπριακό αλλά και άνθρωπος για τις “δύσκολες αποστολές”. Εσχάτως με το γνωστό υφάκι ανέλαβε να… προειδοποιήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να μην είναι προεδρικός υποψήφιος. Αλλά το θέμα μας είναι το ΓεΣΥ.
Δημόσιο Σύστημα Υγείας και υπονόμευση
Είναι σαφές πως υπάρχει μια τάση στο κυβερνών κόμμα, που δεν θέλει το ΓεΣΥ. Και αυτή η τάση είναι πολύ ψηλά στα συναγερμικά δώματα. Τούτο επιβεβαιώνεται και από τον εκπρόσωπο Τύπου του Συναγερμού, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί το κόμμα του να αποποιηθεί το δικό του… παιδί. «Είναι κρίμα, σήμερα να φορτώνεται για άλλη μια φορά ο Δημοκρατικός Συναγερμός τη μεμψιμοιρία για υπονόμευση του ΓεΣΥ, την ώρα που έπρεπε να καρπώνεται τα πολιτικά οφέλη από αυτή τη μεγάλη κοινωνική κατάκτηση των εργαζομένων και όλων των κατοίκων της Κύπρου.
»Ο πρόεδρος της παράταξης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθάρισε δημοσίως πως δεν πρόκειται να αλλάξουμε τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ και σκότωσε τους ψιθύρους που ξεκίνησαν από τον αναπληρωτή πρόεδρο, τον Χάρη Γεωργιάδη, πως εμείς, που το φέραμε και το εφαρμόζουμε θα το υπονομεύσουμε. Αυτό που βγαίνει για άλλη μια φορά από τη δημόσια συζήτηση για το ΓεΣΥ είναι πως χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τη θέση του κόμματος. Δεν γίνεται κάθε φορά που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση να μην είναι κρυστάλλινες οι προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος που έφερε και εφαρμόζει τη μεταρρύθμιση» ( Δ. Δημητρίου, άρθρο στην Καθημερινή).
Ο Δημητρίου, περιγράφοντας τι ισχύει στην Πνδάρου, έσπευσε να σκοτώσει και την πρόταση Σιζόπουλου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είναι γνωστός για τη στάση του έναντι του ΓεΣΥ και την επανέλαβε και εσχάτως με τη συζήτηση που ξεκίνησε υποβάλλοντας πρόταση, η οποία κτυπά στην καρδιά το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Θα δίνεται, με βάση την πρόταση, το δικαίωμα σε γιατρούς εκτός ΓεΣΥ να συνταγογραφούν για φάρμακα και εξετάσεις εντός ΓεΣΥ. Αλλά σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, που είναι μονίμως βυθισμένη στις αντιπαραθέσεις, εντός και εκτός, την απάντηση την έδωσε η ΔΕΟΚ, που πήγε να σώσει την παρτίδα, η οποία όμως δεν σώζεται πλέον.
Απαιτούνται βελτιώσεις
Δεν έχει κανένα, ο οποίος υποστηρίζει πως το Σύστημα πρέπει να μείνει ως έχει. Υπάρχουν προβλήματα, ταλαιπωρούνται οι πολίτες, το προσωπικό. Οι βελτιώσεις πρέπει να γίνουν, όχι όμως με το να αλλάξουν τα φώτα του ΓεΣΥ. Είναι θετικό, ωστόσο, που υπήρξαν αντιδράσεις στις προθέσεις για αλλαγές. Βγήκαν τα μαχαίρια, επιχειρήθηκε με νοήματα και αιχμές να κυκλοφορήσουν… άπλυτα.
Χρειάστηκαν πυροσβεστικές παρεμβάσεις και διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων αλλά και διαβεβαιώσεις από τον ίδιον τον Πρόεδρο ότι “δεν αλλάζει” το ΓεΣΥ. Επειδή προφανώς και παρασκηνιακά έγιναν παιχνίδια από διάφορους, επειδή οι πολέμιοι του ΓεΣΥ δεν ησυχάζουν, γι’ αυτό και χρειάζεται επαγρύπνηση. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το σύστημα υιοθετήθηκε και εφαρμόζεται. Ήλθε για να μείνει. Η ελπίδα είναι πως τα όσα διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι όποιες μεθοδεύσεις έχουν… καεί. Μαζί και όσοι επιχείρησαν να πλήξουν το ΓεΣΥ.