Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης, slpress

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για το που θα κατευθυνθεί το “ξοδέψτε όσο χρειάζεται” που είπαν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί προς τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης εξειδίκευσαν και επέκτειναν σήμερα το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, με τους αντίστοιχους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλύπτουν πίσω από αυτά “κρυφό μνημόνιο”.

Για βαθιά κρίση, που θα γίνει βαθύτερη και θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομία εφέτος (ο ΟΟΣΑ λέει ότι θα χρειαστούν χρόνια) και για σημαντική βραχυπρόθεσμη ζημία στην οικονομία που θα διευρυνθεί, συρρικνώνοντας το ΑΕΠ, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σημαντική διεύρυνση του πλαισίου προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, με την προσθήκη 100 νέων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), ενώ με την εξειδίκευση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί, που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας. Οι ρυθμίσεις, κατά τον υπουργό, περιλαμβάνουν και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Το πακέτο των μέτρων 

Το πακέτο αυτό έχει συνολική ταμειακή επιβάρυνση 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 2,5% του ΑΕΠ. Ένα ποσοστό, που κατά τον κ. Σταϊκούρα, είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ο οποίος ήταν χθες στο 2% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός είναι, ωστόσο, δεδομένο ότι θα επιβαρυνθεί και άλλο τον Απρίλιο, όχι μόνον λόγω της διεύρυνσης των δικαιούχων αλλά και εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από την οικονομική συρρίκνωση.

Λίγες ώρες αργότερα, σε κοινές δηλώσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξειδίκευσε τα μέτρα, σημειώνοντας ότι για τους εργαζόμενους, στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας προβλέπεται η ακατάσχετη και αφορολόγητη αποζημίωση των 800 ευρώ, καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για 45 ημέρες. Για την ίδια κατηγορία προβλέπεται η αναστολή καταβολής φορολογικών οφειλών, αλλά και η παροχή έκπτωσης 25% αν αυτές καταβληθούν εγκαίρως, η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων για τους συνεπείς δανειολήπτες, η καταβολή του 60% του μισθώματος της οικίας τους και η διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι πέντε εργαζόμενους προβλέπεται  για τους επαγγελματίες και εργοδότες, επιπρόσθετα, αποζημίωση 800 ευρώ, ενώ για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ό,τι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ. Προβλέψεις υπάρχουν και για τους ανέργους, όπως η παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας. Αποζημίωση, ύψους 800 ευρώ, προβλέπεται και για όσους έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, εφόσον όμως δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Τέλος για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπεται η αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οι επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, ενώ θα μπορούν να παρατείνουν, μέχρι το καλοκαίρι, την καταβολή του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντος νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις. Πέρα όμως από τις ελαφρύνσεις και την συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης, κάποιες επιχειρήσεις οι ΚΑΔ των οποίων θα ανακοινωθούν θα έχουν και τη δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Απολύσεις και “δωράκια” βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ 

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά οριζόντια στήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων της χώρας, με την προϋπόθεση να μην έχουν αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτές. Μάλιστα, 41 βουλευτές του, επικαλούμενοι και το διάγγελμα του πρωθυπουργού έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υποστηρίζουν, ότι ενώ ο πρωθυπουργός, στις 19 Μαρτίου, υποσχέθηκε πως «όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα γίνουν αποδέκτες των ευεργετημάτων του πλαισίου των μέτρων» από τη λίστα λείπουν μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών.

Την ίδια ώρα, οι οικονομικοί Τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Παππάς) κάνουν λόγο για «ομολογία» της κυβέρνησης ότι η κρίση βαθαίνει και την κατηγορούν ότι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση «πατάει γκάζι στην κατηφόρα». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν που επιβάλλουν οι συνθήκες και υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις της αντί να προστατεύουν τις θέσεις εργασίας «θεσμοθετούν μηχανισμό μαζικών γρήγορων απολύσεων».

Οι τόνοι ανεβαίνουν όμως και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ιατρικό μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας και κυρίως για την απόφαση να διπλασιαστεί η ημερήσια αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές που θα διαθέσουν στο δημόσιο κρεβάτια ΜΕΘ. Αντί να προχωρήσει στην επίταξη, όπως επιτάσσει η “οικονομία πολέμου” στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, «πέρασε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση (δηλαδή από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ ημερησίως!) στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Μια τέτοια απόφαση όμως, πέρα από την αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, προκαλεί, στις συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, σχεδόν το σύνολο των πολιτών και κυρίως τους “ήρωες” του ΕΣΥ, οι οποίοι σηκώνουν όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης. Και τώρα, στις συνθήκες πολέμου, αλλά και σε παλαιότερες και καλύτερες εποχές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι