Πώς η Αχτσιόγλου μπήκε σε τροχιά διαδοχής του Τσίπρα
12/07/2023Η Έφη Αχτσιόγλου που ανακοίνωσε επισήμως το μεσημέρι την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται ως ένα από τα φαβορί για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Είναι 38 ετών, με εξαιρετικές νομικές σπουδές -ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και διδακτορικό στο εργατικό δίκαιο – και προϋπηρεσία τόσο στην διοίκηση όσο και στην πολιτική, έχει πετύχει να διαμορφώσει συναινετικό προφίλ και προς το παρόν τουλάχιστον συγκεντρώνει την στήριξη από περισσότερες προσωπικότητες και τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιμελής, συστηματική και φιλόδοξη, με καλή προσωπική εικόνα και αριστερό πρόσημο η κ. Αχτσιόγλου δείχνει να έχει όλο το πακέτο της διεκδίκησης, ως μίας σύγχρονης πρότασης για την ηγεσία ενός αριστερού κόμματος, που επιπλέον απευθύνεται ιδιαίτερα στις γυναίκες και στους νέους. Πάντως το προφίλ της είναι περισσότερο τεχνοκρατικό και υστερεί σε πολιτικότητα ειδικά μετά την αναπόφευκτη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η κυβερνητική της σταδιοδρομία ξεκίνησε όταν ήταν διευθύντρια στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Από εκεί την αξιολόγησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος την διόρισε υπουργό Εργασίας στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2016 σε ηλικία 31 ετών με υφυπουργό το Νάσο Ηλιόπουλο. Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε περαιτέρω την απόδοσή της και στην προεκλογική περίοδο του 2019 της εμπιστεύθηκε την θέση της εκπροσώπου του κόμματος, τοποθετώντας την παράλληλα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ως εκπρόσωπος πάντως δεν έκανε την διαφορά ενώ οι δημοσιογράφοι την θεωρούσαν απόμακρη, κάτι που δεν συνάδει με τον ρόλο του εκπροσώπου.
Στο διάστημα αυτό η Έφη Αχτσιόγλου δεν υποτίμησε την κομματική της παρουσία αφού ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η εμπιστοσύνη και η στήριξη από τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας την συμπεριέλαβε όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο στο σχήμα των τομεαρχών στον τομέα Εργασίας. Ένα χρόνο αργότερα όμως -και αφού είχε μεσολαβήσει η διάσταση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο-, της εμπιστεύθηκε τον δικό του τομέα των Οικονομικών, μεταθέτοντας τον κ. Τσακαλώτο σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Η τοποθέτηση στον συγκεκριμένο τομέα είχε την σημειολογία της. Στα τέσσερα χρόνια της αντιπολίτευσης η κ. Αχτσιόγλου δούλεψε την κοινοβουλευτική της παρουσία με αποτέλεσμα ακόμη και οι αντίπαλοί της βουλευτές της ΝΔ να λένε καλά λόγια για τις κατά καιρούς αγορεύσεις της.
Στοχοπροσηλωμένη και φιλόδοξη
Από την εποχή που ήταν φοιτήτρια, όσοι την γνώριζαν έχουν να λένε ότι είναι επιμελής, μεθοδική και συστηματική. Ήταν πάντα στον χώρο της Αριστεράς, αρχικά από τον Συνασπισμό και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ και πέτυχε να διαμορφώσει αριστερό προφίλ αν και στυλιστικά διέφερε από την εικόνα της αριστερής νέας. Από τα πρώτα βήματα στο κόμμα και στην πολιτική θεωρείται, όπως λένε όσοι την ξέρουν, «στοχοπροσηλωμένη και φιλόδοξη με προσεκτικά βήματα και χωρίς να δημιουργεί αντιπαλότητες». Είναι δε από τα προβεβλημένα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πετύχει να μην χτυπάνε τα συστημικά ΜΜΕ όπως πχ την άσπονδη φίλη της και ανταγωνίστρια Ρένα Δούρου ή το Νίκο Παππά, δύο πρόσωπα που ενδεχομένως να είναι ανθυποψήφιοί της.
Οι δύο κυρίες έχουν ανταγωνισμό στο κόμμα και στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Αχτσιόγλου εξελέγη πρώτη στην Κεντρική Επιτροπή με ελάχιστη διαφορά από την Ρένα Δούρου και επίσης εξελέγη πρώτη σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια της Δυτικής Αττικής πάλι με μικρή διαφορά από την κ. Δούρου. Η Ρένα Δούρου είχε προβάδισμα μέχρι την πυρκαγιά στο Μάτι που την έβαλε στο στόχαστρο των συστημικών ΜΜΕ που ακόμη δεν το έχουν ξεχάσει. Με κάθε ευκαιρία και αφορμή το θυμίζουν μαζί με τις δικές της ευθύνες, εν πολλοίς αδίκως.
Ήδη από την επομένη των εκλογών του 2019 το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου άρχισε να παίζει στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία ως μελλοντική διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα με την επίνευσή του, αφού ήταν ο πρώην πρόεδρος που της άνοιγε τον δρόμο. Από τότε, λένε οι κομματικές γλώσσες, καλλιεργούσε την εικόνα της και την αντίστοιχη φιλοδοξία. Την ίδια περίοδο δεν δέχθηκε χτυπήματα από τα Μέσα Ενημέρωσης που μάλλον έβλεπαν θετικά την ανέλιξή της και αναπαρήγαν δημοσιεύματα με την μελλοντική προοπτική της. Η ίδια αφενός δεν έδωσε αφορμές για επιθέσεις και αφετέρου «δεν έτυχε στραβή στην βάρδια της».
Στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ
Ενώ όμως είχε την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα η κ. Αχτσιόγλου ήταν και μέλος της τάσης των 53 και εθεωρείτο ότι εκφράζει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Κάπως έτσι στην παρούσα συγκυρία η υποψηφιότητά της δίχασε και την τάση των 53. Ορισμένα στελέχη της τάσης μάλιστα πρότειναν να υποχωρήσει και να μην είναι υποψήφιος ο επικεφαλής της τάσης κ. Τσακαλώτος ώστε να στηριχθεί από την αρχή η κ. Αχτσιόγλου. Παράλληλα έκανε τις παρασκηνιακές επαφές με πασοκογενή στελέχη ενώ φαίνεται να έχει συμφωνία και με τον Αλέξη Χαρίτση, με τον οποίο σε μία συμβολική κίνηση μπήκαν μαζί στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρίτσης είχε ακουστεί ως πιθανός διεκδικητής τις πρώτες ημέρες. Παρομοίως φέρεται να έχει την στήριξη ενίων εκ των ιστορικών στελεχών του κόμματος όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Νίκος Βούτσης.
Η κ. Αχτσιόγλου όμως δεν παραμέλησε την προσωπική και οικογενειακή της ζωή. Από τον 2018 είναι με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο – τότε ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- με τον οποίο το 2021 απέκτησε έναν γιο. Η κ. Αχτσιόγλου φροντίζει να τροφοδοτεί προσεκτικά και με μέτρο και τα λάιφ στάιλ ΜΜΕ με δηλώσεις και ωραίες φωτογραφίες από την προσωπική και οικογενειακή της ζωή, όπως την ημέρα των εκλογών που φωτογραφήθηκε με τον γιο της να ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Αν και λέγεται ότι η σχέση συμβίωσης δεν είναι στο καλύτερο σημείο και ο κ. Τζανακόπουλος έχει προβλήματα στο κόμμα μετά την επίθεση του στον κ. Ρήγα, θεωρείται ότι η δική του ομάδα -6+6 όπως ονομάζεται-, στην οποία ανήκει και ο Νάσος Ηλιόπουλος θα στηρίξει την υποψηφιότητά της.
‘Ένα στίγμα των πολιτικών της θέσεων έδωσε η κ. Αχτσιόγλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά “Η αριστερά ως σήμερον ως αύριο και ως χθες. Ένα φάντασμα πλανιέται…”, την επομένη της εκλογικής ήττας του Μαΐου. Μιλώντας για την αριστερά είπε μεταξύ άλλων: «Πυρήνας της αριστεράς είναι η επιδίωξη της κοινωνικής ισότητας, της γενικής ελευθερίας, και της καθολικής δικαιοσύνης. Οι στρατηγικοί στόχοι πρέπει να συνδέονται και να βρίσκονται σε διάλογο με τα επίδικα της κάθε εποχής. Η ιστορικοποίηση του στρατηγικού οράματος είναι διαφωτιστική ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας που η αριστερά έχει υποφέρει από το κεντρικό ερώτημα της σχέσης της με την εξουσία…
Η στράτευση στην Αριστερά παρά τις αποτυχίες μας είναι μια στράτευση αφοσιωμένη στη δυνατότητα της σημερινής ευτυχίας του κόσμου, μια κατάφαση στις ανθρώπινες δυνατότητες να τον αλλάξουμε απελευθερώνοντας την κοινωνία ολόκληρη. Και κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό… Η ιστορία της Αριστεράς είναι η ιστορία της συνάντησης μιας θεωρίας του κοινωνικού, του Μαρξισμού, με το εργατικό κίνημα… Για το σύστημα και τους εκφραστές του εκπροσωπούμε ακόμα το φάντασμα της μεγάλης ανατροπής, δηλαδή του ιστορικού στόχου της κοινωνικής ισότητας. Και αυτό μοιάζει με τίτλο τιμής».