ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικές παροχές εν όψει Φθινόπωρου

Προεκλογικές παροχές εν όψει Φθινόπωρου, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Προεκλογικές παροχές με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, βάζοντας την χώρα σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιδότηση στα καύσιμα, βενζίνη και στο πετρέλαιο για τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς επίσης και επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες για τις αρχές Αυγούστου.

Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι κινείται πλέον για την προκήρυξη εκλογών στο τέλος Αυγούστου ώστε η πρώτη αναμέτρηση να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο και η επόμενη -αφού η απλή αναλογική δεν θα αναδείξει κυβέρνηση- τον Οκτώβριο. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για ορίζοντα τετραετίας και να δώσει τις αντίστοιχες οδηγίες προς τους υπουργούς του.

Η οριστική απόφαση πάντως θα ληφθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, αφού θα έχει φανεί η πορεία του τουρισμού, οι καταστροφές από τις πυρκαγιές και η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και η αντανάκλαση των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις. Για τις τελικές αποφάσεις πάντως βαραίνει και η πρόβλεψη ενός δύσκολου Χειμώνα.

Προηγουμένως, σε συνέντευξη του, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν “χρησμό” για τις πρόωρες εκλογές: Αν και δήλωσε διατεθειμένος να εξαντλήσει την τετραετία, δήλωσε πως οι πρόωρες εκλογές θα καταστούν αναπόφευκτες, αν η “όξυνση του πολιτικού λόγου σύρει την χώρα σε μία ατέρμονη προεκλογική περίοδο”, προτιμώντας να “πετάξει το μπαλάκι” στην αντιπολίτευση.

Πάντως, με τα σημερινά πακέτα μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να συγκρατήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και την αντίστοιχη πτώση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές δεν είναι όλα τα μέτρα, θα ακολουθήσουν και άλλα “πακέτα”, όπως και ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους. Ήδη ο πρωθυπουργός προετοιμάζει το κλίμα ότι η έξοδος από την επιτήρηση και η προοπτική ανάπτυξης της επενδυτικής βαθμίδας αυξάνουν τους βαθμούς ελευθερίας για την φορολογική και εισοδηματική πολιτική. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρεται στα 80 δισ. ευρώ που θα μοιράσει σε επιχειρήσεις.

Τα μέτρα για τα καύσιμα

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο λοιπόν ο πρωθυπουργός παρουσίασε «μία νέα δέσμη μέτρων του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης, με αιχμή την επιδότηση των καυσίμων. Αυτή θα αφορά τρεις μήνες: τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και θα είναι μια παρέμβαση που θα αφορά τις τιμές και της βενζίνης και του diesel και απευθύνεται σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια οδηγούς».

Ακολούθως ανακοίνωσε ότι «κάνουμε όμως και μία ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες μας, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022». Επιπλέον, σημείωσε «ότι οι γενικές κατευθύνσεις κοστολογούνται σε 375 ακόμη εκατομμύρια. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια, για την ακρίβεια 580 εκατομμύρια. Οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του “Fuel Pass” -όπως το λέμε- που θα το ονομάσουμε “Fuel Pass 2”. Σε αυτό λοιπόν, η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, αυτό για πληρωμή στην αντλία. Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ. Ενώ στα νησιά μας, όπου ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη: 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Απομειώνουμε τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών. Και παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και την κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, ώστε να συγκρατηθούν, κατά το δυνατόν, και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ενίσχυση αυτή θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την τιμή του diesel κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης για το επόμενο τρίμηνο». Περιέγραψε δε και τον πολιτικό του στόχο: «Οι πρωτοβουλίες έρχονται να ανακουφίσουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, τη μεσαία τάξη, τον παραγωγικό ιστό, τον αγροτικό μας κόσμο, τον κόσμο του εμπορίου».

Αναφέρθηκε και στις ανατιμήσεις στο ρεύμα: «Ήδη ενημερώθηκα ότι οι αιτήσεις που έχουν γίνει για το “Power Pass” έχουν ξεπεράσει τις 450.000. Και μάλιστα, μόλις πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ενημερώθηκα ότι πήραμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο δραστική μας παρέμβαση στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ένα μέτρο το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από 1ης Ιουλίου, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τις μεγάλες αυξήσεις που η Ρήτρα Αναπροσαρμογής προκάλεσε στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Να σταθώ επίσης και στο πρόγραμμα αντικατάστασης 400.000 παλιών, ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών».

Αφού είπε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν υπονομεύουν την πρόοδο της οικονομίας, σημείωσε την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση και υπογράμμισε την χθεσινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από έναν ακόμα διεθνή οίκο. Ο κ. Μητσοτάκης θα προβάλλει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα ακολουθήσει την έξοδο από την επιτήρηση.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι