ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τί θα κρίνει την απόφαση για πρόωρες εκλογές

Τί θα κρίνει την απόφαση για πρόωρες εκλογές, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Χαρακτηριστικά αυτοεκπληρούμενης προφητείας προσλαμβάνουν οι πρόωρες εκλογές. Αν και η οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, όλοι τις προεξοφλούν και προετοιμάζονται δια παν ενδεχόμενο και έτσι το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής διαμορφώνει πλέον δυναμική, συμπαρασύροντας την οικονομία και το πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που διατηρεί ακόμη -τις όποιες- επιφυλάξεις του, ενώ οι συνεργάτες και σύμβουλοι τον ωθούν να πάρει την απόφαση. Από την στιγμή όμως που αρχίζει και προετοιμάζεται ρητορικά, όσον αφορά την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο πεδίο της οικονομίας, αν τελικά δεν τις αποφασίσει, θα έχει βάλει την χώρα σε μία μακρά και τοξική προεκλογική περίοδο που θα κρατήσει 10 μήνες. Αναιρεί έτσι το βασικό του επιχείρημα για την προκήρυξή τους.

Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις; Οι πληροφορίες από πηγές στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για το πόσο καλά πήγε ο τουρισμός, όπως και οι καταστροφές από τις αναμενόμενες πυρκαγιές. Θα έχει φανεί και η ανταπόκριση της κοινής γνώμης στα πακέτα ενισχύσεων για την ενέργεια και τα καύσιμα, αλλά και στις υπόλοιπες παροχές που ετοιμάζει αυτή την περίοδο το κυβερνητικό επιτελείο.

Εν τέλει, εάν οι δημοσκοπήσεις μετά τις 20 Αυγούστου δείξουν ότι η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα και έχει τις πιθανότητες με το μέρος της, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση θα ληφθεί ώστε να γίνει η πρώτη αναμέτρηση με την απλή αναλογική πριν το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη (που θεωρείται δεδομένη( μέσα στον Οκτώβριο.

Οι παράγοντες οικονομία και ακρίβεια

Στην απόφαση όμως για τις πρόωρες εκλογές θα βαρύνει και η πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η οικονομία τον επόμενο Χειμώνα, με δεδομένη την ακρίβεια που είναι πλέον μόνιμη όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερο για τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει μετά την χαλαρότητα του καλοκαιριού και ενώ ήδη υπόσχεται, όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα στην Καλαμάτα, ότι διαθέτει συνολικά ένα “ταμιευτήριο” 80 δισ. ευρώ για “μοίρασμα”.

Στις 20 Αυγούστου λήγει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από την ΕΕ και θα μπορεί η κυβέρνηση να προβάλλει ως εφικτό τον στόχο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του έτους. Στον συνδυασμό τους ανοίγουν μία περίοδο «αυτόνομης ανάπτυξης δίχως περιορισμούς για την φορολογική και εισοδηματική πολιτική» , αλλά και για το μοίρασμα των πακέτων. Όλα αυτά αποτελούν ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για τις εκλογικές πελατείες του κυβερνώντος κόμματος που θα μπορούν να επικαλούνται και οι βουλευτές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα πανηγύρια -όπως είπε και ο ίδιος «οι βουλευτές μου είναι για τα πανηγύρια»!

Εκλογές κάνεις για να τις κερδίσεις

Φυσικά, το βασικό δόγμα για τις πρόωρες εκλογές ισχύει. Ένας πρωθυπουργός προκηρύσσει πρόωρες εκλογές όταν θεωρεί ότι μπορεί να τις κερδίσει και να ανανεώσει τον χρόνο του στην εξουσία. Στην παρούσα κατάσταση βέβαια, οι υπολογισμοί γίνονται πιο περίπλοκοι. Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και στις δεύτερες ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι δεν προβλέπουν αυτοδυναμία. Συνεπώς οι υπολογισμοί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν, εκτός από την δύσκολη αριθμητική των ποσοστών και την πολιτική αριθμητική του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο πρώτο κόμμα και κατά πάσα πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ, που θα είναι τρίτο.

  Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής – Σφοδρή αντιπαράθεση για Ράμμο και Έβρο (upd)

Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαζε σαν όρο να υπάρχει πρωθυπουργός τρίτο πρόσωπο, πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας και στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απέρριψαν με το ίδιο επιχείρημα ότι «πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός». Στην περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία είναι η ΝΔ, τότε μπαίνει στην συνάρτηση και η Ελληνική Λύση, όσο και αν το ξορκίζει τώρα ο κ. Μητσοτάκης. Στην περίπτωση που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε μπαίνει το Μέρα 25.

Σε κάθε περίπτωση τα κλειδιά κρατά ο πρωθυπουργός και υπάρχει ένα τελευταίο ερώτημα: Θα αποφασίσει προσφυγή στις κάλπες εάν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες ή ότι είναι πιθανότερο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζεται να τις προκηρύξει σε κάθε περίπτωση, ώστε να αποτρέψει τα χειρότερα.

Αν στο τέλος Αυγούστου δεν έχει ανακόψει την φθορά και είναι σε πτωτική πορεία, τότε η πρόβλεψη είναι πως μετά από έναν δύσκολο Χειμώνα στο τέλος της τετραετίας μπορεί να υπάρξει ακόμη και κατάρρευση της ΝΔ- όπως θέλουν ορισμένοι εντός του κόμματος. Αντίθετα το Φθινόπωρο θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση αξιοπρεπή ποσοστά ώστε να είναι στην διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας, τόσο για το κόμμα του και συνολικότερα για το σύστημα που τον στηρίζει, όσο και για τον ίδιο. Άλλοι, όμως, λένε ότι αυτή η εκτίμηση δεν λαμβάνει υπόψη την παροιμιώδη αισιοδοξία της οικογένειας Μητσοτάκη ότι τα πράγματα πάντα μπορούν να πάνε καλύτερα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι