ΑΠΟΨΗ

Προς τις ευρωεκλογές με όρους εσωτερικού lifestyle!

Προς τις ευρωεκλογές με όρους εσωτερικού lifestyle!, ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Εάν υπάρχει μία επίγευση της προεκλογικής εκστρατείας που κλείνει σήμερα ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής είναι αποτυπωμένη σε μία λέξη: κρίμα!

Είναι κρίμα που πήγαμε από την πρώτη στιγμή σ’ αυτές τις ευρωεκλογές, στις σημαντικότερες δηλαδή κάλπες που στήνονται κάθε πέντε χρόνια σε όλα τα κράτη μέλη της Έυρωπαϊκής Ένωσης, με το λάθος διακύβευμα. Οι Δημοκράτες, το κόμμα μας που μετράει 90 μέρες ζωής, προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να θέσουμε στο τραπέζι και το δημόσιο διάλογο όλα τα μεγάλα ζητήματα. Φαίνεται ότι ήμασταν μάλλον οι μοναδικοί.

Τα υπόλοιπα κόμματα με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό αναλώθηκαν σε ζητήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την Ευρώπη. Έβαλαν κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα για τα ποσοστά των κομμάτων, λειτούργησαν με όρους lifestyle στην καλύτερη περίπτωση και γελοιότητας στη χειρότερη, και στο τέλος χάσαμε την τελευταία και πιο κρίσιμη εβδομάδα σε επίπεδο έντασης του ενδιαφέροντος των συμπολιτών μας για τις εκλογές για να συζητάμε για το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη ιστοσελίδα είχα μιλήσει πριν λίγο καιρό για τα αδιαπραγμάτευτα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Τα κρίσιμα ζητήματα στις ευρωεκλογές

Πιστεύω ότι εκτός από μένα κανείς άλλος πολιτικός αρχηγός δεν ασχολήθηκε διεξοδικά και με συνέπεια με αυτά τα ζητήματα. Σήμερα κλείνοντας αυτή την προεκλογική πορεία συνεχίζω να επιμένω στο διακύβευμα των ευρωεκλογών. Καλώ τους συμπολίτες μου να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα και στον πολύτιμο χώρο που μου δίνει το SLPress και ο κ. Σταύρος Λυγερός αναφέρομαι για άλλη μια φορά σ’ αυτά που εγώ πιστεύω ότι είναι σημαντικά.

Το Κυπριακό αποτελεί χαίνουσα πληγή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Οφείλουμε να επιδιώξουμε την ένταξη της Κύπρου σε έναν συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μηχανισμό ευρω-ατλαντικής προστασίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βαδίζει εμπρός αφήνοντας την Κύπρο πίσω. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνισμό να πηγαίνουμε χέρι χέρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από τις 10 Ιουνίου και έπειτα, η Ευρωβουλή θα συζητήσει την κοινή πολιτική άμυνας, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Στρατού (ευρωστρατός), μια δύναμη που θα μπορούσε να δράσει αυτόνομα ή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς εταίρους. Η κοινή άμυνα θα οδηγήσει επίσης σε κοινές επενδύσεις σε αμυντικές τεχνολογίες και υποδομές, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των αμυντικών δαπανών και διευκολύνοντας την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας.

Αυτό το εγχείρημα, ωστόσο, δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά την αντίληψη των απειλών και τις στρατηγικές προτεραιότητες. Η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό κίνητρο να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη συζήτηση για την κοινή άμυνα, καθώς αναζητά στήριγμα απέναντι σε μια διαρκώς αναθεωρητική Τουρκία. Η Ένωση θα προχωρήσει επίσης σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών θεσμών. Πέρα από την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, η αναθεώρηση των θεσμικών δομών της ΕΕ μπορεί να αλλάξει τον ρόλο και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το βέτο και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Ενδέχεται να περιλαμβάνει ακόμη και την κατάργηση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι που θα καταστήσει την ΕΕ πιο ευέλικτη και ικανή να ανταποκρίνεται γρήγορα στις ανάγκες των πολιτών και στις διεθνείς προκλήσεις. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτές οι αλλαγές θα συνοδεύονται από τις κατάλληλες εγγυήσεις, ώστε να μην θίγονται τα εθνικά μας θέματα.

Κλείνοντας υπογραμμίζω και επισημαίνω ότι η Ευρωβουλή θα επιβλέπει την εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Λίγο πριν λήξει η θητεία της προηγούμενης Ευρωβουλής, ψηφίστηκε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που στόχο έχει την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Πρόκειται για έναν ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ των κρατών-μελών, με τον οποίο θεσπίστηκαν αυστηρότερες προϋποθέσεις απονομής ασύλου, διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, καθώς και ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης των ευρωπαϊκών κρατών. Το νέο Σύμφωνο ευνοεί την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως. Οι εκπρόσωποι που θα στείλουμε στις Βρυξέλλες θα πρέπει να πιέσουν για την εφαρμογή του συμφώνου, προς όφελος μας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι