ΘΕΜΑ

Ψάχνουν τώρα ποιος υπάλληλος… ήξερε για το Turkaegean!

Ψάχνουν τώρα ποιος υπάλληλος… ήξερε για το Turkaegean!

Μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία του ΚΙΝΑΛ για το “Turkaegean”, δύο πολιτικοί της ΝΔ  δήλωσαν χθες ότι η Ελλάδα θα προσβάλει τη χορήγηση του εμπορικού σήματος “τουρκικό Αιγαίο” στην Τουρκία που εδόθη από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ. Σήμερα, ένας τρίτος υπουργός υποστήριξε ότι αναζητεί ευθύνες στην… πρώην ελληνική επιτροπή εμπορικών σημάτων. Το σήμα όμως κατοχυρώθηκε από όργανο της ΕΕ, όπου, υποτίθεται, ότι η χώρα μας  εκπροσωπείται.

Παραμένει σκοτεινό και διερευνητέο αν έπιασαν στον ύπνο τον εκπρόσωπό μας στη συγκεκριμένη επιτροπή στη Μαδρίτη ή αν, απεναντίας, έλαβε γνώση και με τη σειρά του ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, αλλά έλαβε εντολή να μην προβάλει ενστάσεις. Ήδη οι Τούρκοι έχουν γεμίσει με ολοσέλιδες τουριστικές διαφημίσεις αμερικανικά και ευρωπαϊκά έντυπα με φαρδύ πλατύ το “Turkaegean”, καθώς και με διαφημιστικά βίντεο τα διαδικτυακά μέσα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης «για τη διερεύνηση και  τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας».

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι «δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το θέμα αυτό προς την αρμόδια υπηρεσία από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και επ΄ αυτού ανακοίνωση όπου αναφέρεται σε «κρεσέντο υποκρισίας του υπουργού που δεν ήθελε να δώσει το ‘Βόρεια Μακεδονία΄ αλλά έδωσε το ‘τουρκικό Αιγαίο΄, προσπαθώντας τώρα να επιρρίψει ευθύνες σε υπαλλήλους».

Το “Turkaegean” δεν το προλάβαμε

H κατοχύρωση του όρου”Turkaegean” πάντως  εξαρχής “βρομούσε” ως πολιτική υπόθεση, καθώς κάποιος κατοχυρώνει ένα σήμα όταν φοβάται ότι θα το διεκδικήσει κάποιος άλλος εμπορικά. Όμως ποιος άλλος σε ολόκληρο τον πλανήτη θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για να κατοχυρώσει σήμα “τουρκικό Αιγαίο” εκτός από την Τουρκία; Το θέμα είναι φανερό πως ο σκοπός τους ήταν να “περάσει” ο όρος σε διεθνείς πολιτικούς φορείς με δούρειο ίππο τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα η άδεια δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ για κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, η οποία έχει αναθέσει “εργολαβικά” τις εργασίες σε γραφείο της στη Μαδρίτη.  Θεωρητικά οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν εκεί εκπροσώπους. Μήπως οι Ισπανοί, που έχουν σχετικά φιλοτουρκική πολιτική, θόλωσαν τα νερά και δεν ενημέρωσαν τον Έλληνα εκπρόσωπο; Πάντως οι Τούρκοι έξυπνα υπέβαλαν τις αιτήσεις παραμονές Αυγούστου, σε εποχή με πολλές άδειες και ελλείψεις στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας και κατ΄επέκταση σε πάρα πολλές υπηρεσίες, δίνοντας έτσι και άλλοθι για τυχόν ολιγωρίες.

Από την άλλη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ η υπόθεση εκκρεμούσε από τις 27 Ιουλίου. Το θέμα σερνόταν δηλαδή επί μήνες μέχρι την απορριπτική απόφαση των ΗΠΑ και την εγκριτική της ΕΕ. Είναι δυνατόν να μην ενημερώθηκε κανένας Έλληνας αρμόδιος ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την ΕΕ σε όλο αυτό το διάστημα; Ακόμα κι αν ο ευρωπαϊκός φορέας είχε προσπαθήσει να το περάσει “διακριτικά”, η ταυτόσημη αίτηση προς τους Αμερικανούς θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει τις ελληνικές αρχές για τη σχετική σε εκκρεμότητα αίτηση και για τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό.

Κατά καιρούς, όπως όλοι γνωρίζουμε, αρμόδιοι υπάλληλοι κινητοποιούνται καθώς πολλοί προσπαθούν να κατοχυρώσουν σήματα που έχουν τη λέξη feta ή που έμμεσα θίγουν ελληνικά προϊόντα. Κατά συνέπεια μια μίνιμουμ εποπτεία σίγουρα υπάρχει. Μήπως όμως αυτή η εποπτεία “ενημερώνεται” αμιγώς για προϊόντα της Ελλάδας με λέξεις – κλειδιά όπως feta, greek κ.λπ. και δεν σκέφτηκε ποτέ να έχει μια σφαιρικότερη ενημέρωση ώστε να αποφευχθεί στο να παρεισφρήσει το turkaegean;

Αυτό μοιάζει λογικό στο πλαίσιο της ελληνικής χαλάρωσης και μάλιστα τον Αύγουστο, αλλά δεν θεωρείται η πιθανότερη εκδοχή. Οι Αμερικανοί εξάλλου πάντα θέλουν να πουλούν εξυπηρέτηση και απορρίπτοντας το “turkaegean”, είναι βέβαιο ότι το συζήτησαν με το ελληνικό λόμπι εκεί. Κατά συνέπεια οι ελληνικές αρχές ήξεραν ότι στις ΗΠΑ προωθείτο ο όρος “για τουριστική χρήση”. Ως εκ τούτου, έπρεπε να γνωρίζουν και για την ευρωπαϊκή “πατέντα”. Από την άλλη η αμερικανική στάση προβλήθηκε ως “φιλελληνική” για την απόρριψη, όμως η αλήθεια είναι ότι απλά τρέναρε την κατοχύρωση –κάτι που δεν έκαναν οι Ευρωπαίοι και ούτε εμείς, πάντως.

Για να είναι πλήρης η εικόνα για την αμερικανική απόρριψη, πρέπει να αναφέρουμε ότι το σκεφτικό της αρνητικής απόφασης επιτρέπει κάλλιστα στους Τούρκους να επανέλθουν, καθώς όσα επικαλούνται οι ΗΠΑ είναι καθαρά τεχνικά ζητήματα. Για παράδειγμα ζητούν οι αιτήσεις για πατέντες και εμπορικά σήματα να κατατίθενται μέσω αμερικανικών δικηγορικών γραφείων και όχι ευθέως στην υπηρεσία κατοχύρωσης, να αναφέρεται το email του αιτούντα κ.λπ.

Χαλαρότητα για το turkaegean

Για το θέμα κατέθεσαν σήμερα ερώτηση 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κριτική ασκήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που τονίζει ότι κακώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να “αθωώσει” την ΕΕ λέγοντας ότι το σήμα κατοχυρώθηκε από ιδιωτική εταιρεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, «ο φορέας που το κατοχύρωσε, είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUIPO, με έδρα το Alicante της Ισπανίας και όχι κάποιο “ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στη Μαδρίτη”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μάλιστα η χώρα μας εκπροσωπείται σε αυτόν το φορέα».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι στους μήνες που πέρασαν από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έγκριση, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν προέβησαν σε καμιά απολύτως ενέργεια για να σταματήσουν την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος». Στην συναφή ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν ότι «η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής της ΕΕ ενέκρινε τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη «Turkaegean» (Τούρκικο Αιγαίο) χωρίς καμία ένσταση από ελληνικής πλευράς. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης».

Επίσης οι βουλευτές ρωτούν αν ενημερώθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αν ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ, αν υπήρξε οιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO, αν προέβη σε ενέργειες το υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός και αν οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx