ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Λευκή πετσέτα” πέταξε ο Μητσοτάκης στο ματς με την ακρίβεια

lefki petseta mitsotaki
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εάν κάτι έδειξε πέραν αμφιβολίας η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει “λευκή πετσέτα” στον αγώνα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την κοινωνία και την οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επιτεθεί ξανά στην Ρωσία, προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια κρίση απαιτεί παγκόσμια λύση».

Ακολούθως αναφέρθηκε όχι σε μέτρα που θα πάρει για την προστασία των νοικοκυριών και της οικονομίας από την ακρίβεια -όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά στα μέτρα που… δεν θα πάρει. Οι προτάσεις του σε επίπεδο ΕΕ για την μαζική προμήθεια φυσικού αερίου που θα έριχνε τις τιμές δεν έχουν υιοθετηθεί, η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου είναι ένα μελλοντικό πρότζεκτ, εάν και εφόσον αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρώπης.

Στο εθνικό πεδίο, απέρριψε την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, γιατί όπως είπε θα επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό και θα προκαλέσουν αύξηση της φορολογίας. Όσο για την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων ενέργειας, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κάποιο ποσό για ανακούφιση άμεσων αναγκών, θα γίνει όταν και αν πιστοποιηθούν τα κέρδη, δηλαδή από το τέλος του 2022 και βλέπουμε.

Δεν βρίσκει εργαλεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα, για να κάνει την εξής παραδοχή: «Είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που έχουν την αίτια τους μακριά από την πατρίδα μας». Εν ολίγοις έχει ρίξει τέσσερα δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο, μαζί με το τελευταίο πακέτο μέτρων,  και πέραν αυτών δεν υπάρχει δυνατότητα. Άλλωστε, η ΕΕ καραδοκεί επισείοντας την απειλή της δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2023, γεγονός που συρρικνώνει τα όποια περιθώρια.

Συμπερασματικά, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι δεν έχει εργαλεία για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Αναγνώρισε επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι το πρόβλημα για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει απάντηση. Στη συνέχεια προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις μιλώντας στο Forum του “Οικονομικού Ταχυδρόμου”, όπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Ενώ ο πληθωρισμός πλησιάζει το 8% η επιβάρυνση στα είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών είναι πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αγγίζει το 20%, με τάση περαιτέρω αύξησης. Το μόνο πλέον που κάνει η κυβέρνηση είναι να παρακολουθεί την άνοδο των τιμών και να υπολογίζει την αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, που ακολούθως επιφέρει μείωση στις δημοσκοπήσεις και όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά εν τέλει και το ποσοστό της ΝΔ.

  Υποκλοπές: Πως ετοιμάζουν την "μάχη" της Βουλής Μητσοτάκης-Τσίπρας

Αντίστροφη τάση ποσοστών

Οι εκτιμήσεις των “γαλάζιων” βουλευτών είναι ότι το κυβερνών κόμμα έχει χάσει ήδη χάσει εκλογικό έδαφος, με το δημοσκοπικό ποσοστό της ΝΔ να κινείται πτωτικά. Διασώζεται μεν από την αντίστοιχη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι θέμα χρόνου, με μία έστω και μικρή αύξηση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης –πιθανόν με αφορμή το Συνέδριο και την εκλογή αρχηγού από την βάση– να προκληθεί η εντύπωση εκλογικής ανατροπής.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές τον Μάιο ή Ιούνιο, ενώ εκ των πραγμάτων μένει ανοικτό το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου. Εάν και εφόσον, όπως όλοι εύχονται, πάει καλά ο τουρισμός. Βέβαια οι εκλογές, ή τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δεν θα έδιναν λύση στο βαθύτερο πρόβλημα της οικονομίας, ακόμη και αν προκαλούσαν εκτόνωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Ίσως γι’ αυτό και η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί εκλογές, όσο και αν για επικοινωνιακούς λόγους τις ζητά. Από την άλλη, όμως, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθυστερεί να στήσει κάλπες τόσο εξανεμίζεται η δυνατότητά του να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης και άρα να είναι ο πρωταγωνιστής στις διεργασίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι