ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Σε ποιους στέλνει μήνυμα το Μαξίμου ζητώντας έρευνα από το 2012

Σε ποιους στέλνει μήνυμα το Μαξίμου ζητώντας έρευνα από το 2012, Κόμπρα

Με το άνοιγμα της Βουλής, το  ΠΑΣΟΚ καταθέτει πλην απροόπτου την πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών. Το μείζον ερώτημα δεν είναι στην παρούσα φάση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την πρόταση, που κατά πάσα πιθανότητα θα την στηρίξει, αλλά τι αντιδράσεις θα προκαλέσει η προσπάθεια του Μαξίμου να διευρύνει χρονικά την έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών.

Όπως κυκλοφορεί, η κυβέρνηση δεν θέλει να περιοριστεί στις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη, αλλά σχεδιάζει να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, απαιτώντας η έρευνα να αρχίσει από το 2012! Οι αντιδράσεις γι’ αυτόν τον ελιγμό του Μαξίμου δεν περιορίζονται μόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ήδη κάνουν λόγο για προσπάθεια διάχυσης ευθυνών και κουκούλωμα του τωρινού σκανδάλου. Επεκτείνονται και στην ίδια τη ΝΔ, αφού με τον ελιγμό του το Μαξίμου επιδιώκει να βάλει στο μικροσκόπιο όχι μόνο την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Γι’ αυτό και “γαλάζια” στελέχη κάνουν λόγο για «σχοινοβασίες» του Μαξίμου.

Σύμφωνα με διαρροές η ηγεσία της ΝΔ θα ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή να αρχίσει την έρευνά της από το 2012 και προφανώς θα πιέσει την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα να στηρίξει αυτή την πρόταση, αφού είναι δεδομένο ότι η αντιπολίτευση θα την καταψηφίσει. Άρα, θα έχουμε μία πρώτη ένδειξη για το βαθμό συνοχής της ΝΔ στη μάχη που αρχίζει. Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης δεν θέτει τυχαία ως όριο έναρξης της έρευνας το 2012. Ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο ακούγεται, χωρίς να προσκομίζονται για την ώρα στοιχεία, ότι ήταν κι αυτός θύμα υποκλοπών.

Το ερώτημα που θέτουν κοινοβουλευτικά στελέχη από όλα τα κόμματα είναι τί ακριβώς επιδιώκει ο Μητσοτάκης. «Τελικά θέλει να κάνει συμψηφισμό με τον Σαμαρά για να περιορίσει τις αντιδράσεις του σε περίπτωση που επαληθευτούν οι φήμες και αποδειχθεί ότι παρακολουθούσαν κι αυτόν;», αναρωτιόταν πρώην υπουργός της ΝΔ που δεν ανήκει στον κύκλο του Μητσοτάκη.

Ορισμένοι προσθέτουν και ένα μικρότερης εμβέλειας ερώτημα: «Μήπως ο Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την δημόσια κριτική του Βενιζέλου, αντιπροέδρου στη κυβέρνηση Σαμαρά, και επιδιώκει να τον βάλει κι αυτόν στο κάδρο;». Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι μάλλον αρνητική, αφού ο Βενιζέλος ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών και άρα δεν είχε εμπλοκή με την ΕΥΠ. Αντίθετα, είχε εμπλοκή ο Νίκος Δένδιας που επί κυβέρνησης Σαμαρά για μία μεγάλη περίοδο είχε διατελέσει υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ως εκ της θέσης του ήταν τότε πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ.

Δεδομένου ότι είναι γνωστή η αντίθεση Μητσοτάκη-Δένδια, λόγω των αρχηγικών φιλοδοξιών του δεύτερου, κοινοβουλευτικές πηγές θεωρούν ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν πιθανόν κι αυτός θύμα του κυκλώματος που έκανε υποκλοπές. Οι ίδιες πηγές αναρωτιούνται μήπως ο πρωθυπουργός έθεσε ως χρονικό όριο εκκίνησης για την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής για να έχει υπό πίεση όχι μόνο τον Σαμαρά αλλά και τον Δένδια, λόγω της τότε ιδιότητάς του. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκανε παράνομες παρακολουθήσεις κάτι για το οποίο ούτε έχει ακουστεί ούτε έχει ποτέ γίνει καταγγελία, με την εξαίρεση την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το ενδεχόμενο να βγουν το επόμενο διάστημα στην επιφάνεια στοιχεία ότι έχουν υπάρξει παρακολουθήσεις κι άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών δεν είναι θεωρητικό. Εδώ και αρκετές ημέρες κυκλοφορούν σχετικές πληροφορίες, τις οποίες δημοσίευσε η “Καθημερινή“. Σε εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της έγραψε ότι εκτός από τον Ανδρουλάκη, την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπήρχαν “επισυνδέσεις” για 7-8 ακόμα πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην πρωθυπουργός.

Διεύρυνση έρευνας

Όπως και να έχει, η προσπάθεια του Μαξίμου να “απλώσει τον τραχανά” και να διαχύσει την ευθύνη με τον ισχυρισμό ότι “όλες οι κυβερνήσεις έκαναν παρακολουθήσεις” οξύνει το πολιτικό κλίμα και απειλεί να προκαλέσει ρήγμα και στη ΝΔ. Και βέβαια να αποπροσανατολίσει την έρευνα από το τωρινό σκάνδαλο. Με άλλα λόγια, η προσπάθεια Μητσοτάκη δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μπούμεραγκ, αφού είναι αμφίβολο εάν οι Σαμαράς και Δένδιας θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια εάν αποκαλυφθεί ότι ήταν θύματα παρακολούθησης.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, θέλει επιτάχυνση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και στην ίδια γραμμή κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως εκπτώσεις στην ουσία της έρευνας. Η πρόταση των πρασίνων εστιάζει στην περίοδο της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη και στην διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pretador.  Η Χαριλάου Τρικούπη δεν δέχεται την χρονική διεύρυνση που επιδιώκει το Μαξίμου, δηλώνοντας μέσω του γενικού γραμματέα του Ανδρέα Σπυρόπουλου πως αν η ΝΔ έχει στοιχεία για υποκλοπές επί άλλων κυβερνήσεων να τα καταθέσει αμέσως στην Εισαγγελία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx