Σε θρίλερ εξελλίσεται ο ανασχηματισμός – Χρόνος και πρόσωπα
30/08/2021Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Δευτέρα το πρωί από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για να βοηθήσει την κόρη του να εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν το Δεκαπενταύγουστο, (αφήνοντας χωρίς απάντηση την σχετική ερώτηση).
To επιβεβαίωσε ο καινούργιος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όταν ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές που έγιναν στο επιτελείο του Μαξίμου δεν ακυρώνουν τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενδέχεται από το αεροδρόμιο να κατευθυνθεί στο γραφείο του και να ανακοινώσει τις αλλαγές ακόμη και εντός της ημέρας.
Δεν είναι πάντως το πιο ισχυρό ενδεχόμενο. Την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο με δύο νομοσχέδια προς συζήτηση του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Εσωτερικών – είναι υπουργεία στα οποία δεν θα γίνουν αλλαγές. Την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Σλοβενία, την Τετάρτη θα είναι στην Θεσσαλονίκη για συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ και την Πέμπτη θα αναχωρήσει για την Μασσαλία.
Ο κρίσιμος πολιτικός χρόνος είναι πριν την ΔΕΘ. Ο ανασχηματισμός τοποθετείται πριν την άνοδο του πρωθυπουργού, έτσι ώστε να εξασφαλίσει θετική δημοσιότητα, και μαζί με την εκεί παρουσία να υπογραμμίσει “το restrart κυβέρνησης” με την έναρξη της νέας πολιτικής χρονιάς. Παρότι όμως ο ανασχηματισμός έχει προαναγγελθεί και θεωρείται δεδομένος, είτε την Δευτέρα είτε στην εβδομάδα που τρέχει, δεν παύει να είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ένα πρόσωπο κλειδί είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον οποίο αποδοκίμασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την δήλωσή του «και επιτελικός και πυροσβέστης» και άφησε ακάλυπτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ενδεχόμενη μετακίνησή του θα είναι απόδοση ευθυνών σε δεύτερο χρόνο για τις πυρκαγιές.
Οι γρίφοι του ανασχηματισμού
Σε τέτοια περίπτωση όμως θα πρέπει να αφήσει τον κ. Χρυσοχοίδη εκτός κυβέρνησης. Το να προσωποποιηθούν οι ευθύνες στο Νίκο Χαρδαλιά που είναι ο κατ εξοχήν αρμόδιος για τις πυρκαγιές, ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, θεωρείται απίθανο για τον επιπλέον λόγο της περιπέτειας της υγείας του.
Ένα άλλο πρόσωπο κλειδί είναι ο Νίκος Δένδιας. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αρέσει ότι εκτοξεύτηκε μετά τις δηλώσεις του στην Άγκυρα σε νούμερο δύο της κυβέρνησης. Ο κ. Δένδιας νιώθει ανασφαλής μετά το όνειδος της εγκατάλειψης των διερμηνέων της ελληνικής αποστολής στην Καμπούλ στον έλεος των Ταλιμπάν και το φιάσκο του απεγκλωβισμού τους.
Ενδεικτικό είναι ότι έβαλε λυτούς και δεμένους στα ΜΜΕ να μείνει το θέμα χαμηλά. Πάντως καθώς το ενδεχόμενο μετακίνησής του παίζει εδώ και καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα δεχθεί άλλο υπουργείο και θα προτιμήσει τα έδρανα της Βουλής.
Ένα ακόμη πρόσωπο κλειδί είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης και αν τελικώς αποφασίσει να τον μετακινήσει ή και να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης όπως ακουγόταν στον προηγούμενο ανασχηματισμό. Δύσκολο για πολλούς λόγους, όπως και η μετακίνηση του Χρήστου Σταικούρα από το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει τσάρος ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Οι προτεινόμενοι για έξοδο
Εκείνο που είναι εκ των πραγμάτων το πιο πιθανό είναι να γίνουν αλλαγές στα υπουργεία που έχουν μείνει ως έχουν από την αρχή της κυβέρνησης, και στα οποία οι υπουργοί έχουν υποστεί “κόπωση”, δηλαδή φθορά. Είναι τα υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμού, Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Αθλητισμού.
Εάν το να απομακρύνει τους υπουργούς είναι το ένα ζητούμενο, δύσκολο σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως πχ στην περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη– το άλλο είναι τα νέα πρόσωπα. Όπως είχε πει και ένας άλλος πρωθυπουργός για την δική του κυβέρνηση, δεν έχει τον Μαραντόνα στον πάγκο. Μέχρι στιγμής για νέα είσοδο έχει ακουστεί το όνομα του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ακόμη και για την θέση του κ. Χρυσοχοΐδη. Βέβαια ο κ. Ρουσόπουλος θα δεχθεί οποιοδήποτε υπουργείο.
Επίσης παίζει η μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο νυν υπουργός Επικρατείας παλαιότερα ήθελε το Εξωτερικών, αλλά εκεί οι καραμπόλες είναι δύσκολες. Πάντως θα πρέπει κατ’ αρχήν να ικανοποιήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα που ζητά να αποχωρήσουν οι πολλοί τεχνοκράτες εξωκοινοβουλευτικοί και να μπουν στην θέση τους βουλευτές στις θέσεις των υφυπουργών.
Επίσης καθώς θα είναι το τελευταίος ανασχηματισμός πριν τις εκλογές θα πρέπει να εκπροσωπηθούν εκλογικές περιφέρειες. Ακούγεται πάντως ότι θα τοποθετήσει σε θέσεις υφυπουργών “επιτυχημένους γενικούς γραμματείς”, που μετά θα πάρουν τον δρόμο για την επόμενη βουλή. Παράλληλα, θα πρέπει να κρατήσει ισορροπίες με τα υποσυστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών εντός της ΝΔ, αλλά και των σημιτικών και εκσυγχρονιστών εκτός κόμματος που όμως τον στηρίζουν προσωπικά.
Ευαίσθητες ισορροπίες
Αυτά τα δύο μάλιστα είναι αντιφατικά, η ένταξη στην κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών από τον εκσυγχρονιστικό χώρο θα προκαλέσει έκρηξη στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Ενδεχόμενη απομάκρυνση πάλι των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Μενδώνη χωρίς αντίστοιχες εισόδους θα δημιουργήσει προστριβές με τον σημιτικό χώρο. Μείωση των σαμαρικών θα προκαλέσει δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού που ούτως ή άλλως τον περιμένει στα εξωτερικά θέματα – μνημόνια με την Βόρειο Μακεδονία και ελληνοτουρκικά.
Πολιτικά η κυβέρνηση βγήκε πληγωμένη από την περίοδο του καλοκαιριού. Η ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους στις πυρκαγιές και στην αντιμετώπιση της πανδημίας προκαλούν σημαντική φθορά. Με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ανακόψει την φθορά και να δώσει καινούργια δυναμική.
Από το κυβερνητικό επιτελείο διαρρέει επιμόνως ότι απαιτείται ανανέωση της μεταρρυθμιστικής πνοής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέρρευσε ότι δεν τον απασχολούν τα πρόσωπα αλλά η δομή. Ωστόσο αν τα πρόσωπα δεν υποστηρίξουν την δομή και την μεταρρυθμιστική πνοή, η θετική δημοσιότητα θα διαρκέσει μέχρι την ΔΕΘ και μετά θα αρχίσουν τα όργανα.