ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Σε τρικυμία το Μέγαρο Μαξίμου – Η “κοινωνική επίσκεψη” που έφαγε τα πρωτοπαλίκαρα του Μητσοτάκη

Σε τρικυμία το Μέγαρο Μαξίμου – Η “κοινωνική επίσκεψη” που έφαγε τα πρωτοπαλίκαρα του Μητσοτάκη

Σε τρικυμία έχει περιέλθει η κυβερνητική παράταξη σαν συνέπεια της πρότασης μομφής και της κριτικής που έχει αρχίσει και της ασκεί το συγκρότημα Μαρινάκη. Από την περασμένη Κυριακή, που το Μέγαρο Μαξίμου κατέφυγε στην θεωρεία της “συνωμοσίας από εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας”, μέχρι την Παρασκευή, την τελική μέρα της συζήτησης της πρότασης μομφής, είχαμε τις παραιτήσεις δύο εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, του Γιάννη Μπρατάκου και του Σταύρου Παπασταύρου.

Το αφήγημα του Μαξίμου άρχισε να εκτυλίσσεται από την Κυριακή μετά το δημοσίευμα του “Βήματος” για την μονταζιέρα στους διαλόγους μεταξύ των μηχανοδηγών και του σταθμάρχη που στήριξαν την θεωρία του ανθρώπινου λάθους στο δυστύχημα των Τεμπών. Μόνο που την ίδια ημέρα έγινε γνωστό πως ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιάννης Μπρατάκος, οι δύο πλέον έμπιστοι υπουργοί του Μητσοτάκη, παρευρέθηκαν σε βεγγέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη, προφανώς για να τον κατευνάσουν και να σταματήσει η κριτική του συγκροτήματός του προς της κυβέρνηση. Προφανώς και η επίσκεψη τους ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού.

Όμως, ταυτόχρονα, τόσο το Μαξίμου με διαρροές, όσο και οι υπουργοί στις δηλώσεις τους, συντηρούσαν το αφήγημα της συνωμοσίας αποσταθεροποίησης. Την απάντηση τους έδωσε ο εκδότης του “Βήματος”, Αντώνης Καρακούσης με ένα σύντομο tweet: «Οι πανομοιότυπες δηλώσεις υπουργών κατά οικονομικών συμφερόντων, που υποτίθεται θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, προκαλούν τους πάντες. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν». Ενώ όμως η κυβέρνηση καταγγέλλει το συγκρότημα Μαρινάκη, νέες αποκαλύψεις γύρω από τους επίμαχους διαλόγους κάνει σήμερα η “Καθημερινή”.

Στην συνάντηση των δύο υπουργών με τον επιχειρηματία αναφέρθηκε εκτενώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (χωρίς να τον κατονομάσει) ως απάντηση στην μομφή του Μαξίμου ότι είναι “εντολοδόχος της διαπλοκής και των συμφερόντων”. Προ λίγου στην Βουλή, ο Κυριάκος Βελόπουλος έψεξε το “κατάντημα της ΝΔ να παρακαλούν υπουργοί μεγαλοεπιχειρηματίες για την στήριξη τους”, αναφερόμενος στο όνομα του κ. Μαρινάκη. Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την συνάντηση των υπουργών με τον κ. Μαρινάκη, την οποία χαρακτήρισε “κοινωνική εκδήλωση”.

Οι παραιτήσεις επιβεβαιώνουν τον εσωτερικό πόλεμο που μαίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Άκης Γκέρτσος επέμεινε στην θεωρία της συνωμοσίας για την πτώση της κυβέρνησης, την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δήλωνε ότι «οι επιχειρηματίες του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης έχουν τη δουλειά τους να κάνουν, η κυβέρνηση έχει τη δική της δουλειά».

Δεν είναι δίχως σημασία ότι φήμες από την συνάντηση στο σπίτι του οικονομικού παράγοντα – στην οποία παραβρίσκονταν κι άλλα πρόσωπα – αναφέρουν ότι οι κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος “κάρφωναν” τον συνάδελφό τους Άκη Σκέρτσο ως σχετιζόμενο με εταίρο οικονομικό και ποδοσφαιρικό παράγοντα, οι σχέσεις του οποίου με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού είναι εχθρικές. Η αναφορά κυβερνητικών πηγών μετά την γνωστοποίηση της παραίτησης του υπουργού Επικρατείας και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, ότι η παρουσία τους στην «κοινωνική εκδήλωση έστειλε λάθος μήνυμα», δείχνει πως το Μαξίμου θα εμείνει στην πολεμική με το Συγκρότημα.

Κεντροαριστερά φάλτσα

Ενώ όμως προκύπτει αντιπαράθεση στα εσωτερικά του Μεγάρου Μαξίμου, μεταξύ του στενού επιτελείου διάσταση υπάρχει και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι γιατί αναγκάζονται να στηρίζουν τον Κώστα Καραμανλή. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν διαρροές στην τελική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.

Εν τέλει για να μαζέψει το Μαξίμου ότι ακόμη μαζεύεται η κεντρική γραμμή, διαφοροποιήθηκε με τους υπουργούς να καταγγέλλουν ως συνωμοσία την συνεννόηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υποβολή της πρότασης μομφής. Η συνεννόηση την οποία δημοσίως ανέφερε ο Νίκος Παππάς, προήλθε από το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτουν τους 50 βουλευτές που απαιτούνται για την κατάθεση της πρότασης μομφής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά θέλησαν να αφήσουν εκτός τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έβγαιναν τα κουκιά.

Εάν κάτι έχει ενδιαφέρον είναι η αρχική διαφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί βουλευτές διαφωνούσαν με το να “γίνει το κόμμα παρακολούθημα του ΠΑΣΟΚ”, ενώ αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα της κίνησης γιατί θα ενίσχυε την συσπείρωση στο εσωτερικό της ΝΔ. Επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων είχαν ο Παύλος Πολάκης και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Ένιοι μάλιστα θεωρούσαν την πρόταση χέρι βοηθείας του Νίκου Ανδρουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελικά παρενέβησαν στον εσωτερικό διάλογο ο Σωκράτης Φάμελλος, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς, ενώ η τελική απόφαση ελήφθη από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το εάν η πρόταση είχε την σύμφωνη γνώμη του Στέφανου Κασσελάκη, είναι αμφίβολο. Άλλωστε με συνέντευξη του την χαρακτήρισε “κοκορομαχία και τριήμερο σόου” και για να την υπερκεράσει ζήτησε παραίτηση και εκλογές και μάλιστα με διεθνείς παρατηρητές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version