ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια πρόωρων εκλογών και συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Σενάρια πρόωρων εκλογών από Μητσοτάκη και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιπλέον άφησε ανοικτό το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος προς τον Νίκο Ανδρουλάκη το ίδιο επιχείρημα με τον Αλέξη Τσίπρα ότι «πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός».

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων και ενώ ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έχει πάρει φωτιά με σενάρια πρόωρων εκλογών, προσδιορίζοντας ακόμη και τις ημερομηνίες, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ επανέλαβε το βασικό επιχείρημα: «Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση».

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ανάλογα με το πως θα έχει εξελιχθεί το καλοκαίρι και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και ρίχνοντας βέβαια την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι πρόωρες εκλογές δεν θα είναι για να αυξήσει τις πιθανότητες νίκης, αλλά γιατί «η πολιτική υπευθυνότητα και η θεσμική σοβαρότητα επιβάλλουν να αποφευχθεί μία μακρά τοξική πολιτική περίοδος που θα είναι επιζήμια για την χώρα…».

Άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός έκανε ξανά ένα βήμα πίσω από τον στόχο της αυτοδυναμίας μιλώντας για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αλλά με τον ίδιο πρωθυπουργό, αντίθετα με την θέση που έχει εκφράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη ΝΔ». Σε μία προσπάθεια να μειώσει την χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας κυρίως των δεξιών επανέλαβε ότι «η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι για τη ΝΔ η τελική κάλπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη ΝΔ σαν κόμμα του κέντρου αν και έδωσε μία αποπολιτικοποιημένη και αποϊδεολογικοποιημένη ερμηνεία που χωρά τους πάντες. Επέμεινε όμως ότι ο κρίσιμος πυρήνας των αναποφάσιστων βρίσκεται πιο κοντά στο “μεσαίο” ή “κεντρώο” χώρο από ό,τι στα άκρα του πολιτικού συστήματος. Διφορούμενη όμως είναι η αναφορά του στις κυβερνήσεις συνεργασίας που μπορεί να εκληφθεί και σαν κλείσιμο του ματιού σε όσους προσδοκούν κυβερνητική συνεργασία είτε για τις εκλογές είτε μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της ΝΔ. Νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι έχω εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πάρα πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την ΝΔ».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι