ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σφαγή ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις “εκκαθαρίσεις” στο Δημόσιο – Πως αντιδρούν τα κόμματα

Σφαγή ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις "εκκαθαρίσεις" στο Δημόσιο – Πως αντιδρούν τα κόμματα, Βαγγέλης Σαρακινός

Τις  αντιδράσεις όλων των κομμάτων, αλλά και την έντονη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, προκάλεσαν οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Δημήτρης Τσανακόπουλος, με τις οποίες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο στην περίπτωση που το κόμμα του βρισκόταν ξανά στην κυβέρνηση. Η ΝΔ, γενικεύοντας τις δηλώσεις του πρώην υπουργού, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για σταλινικές αντιλήψεις, με την ελάσσονα αντιπολίτευση όμως να στρέφει τα πυρά της και στην κυβέρνηση, προσάπτοντάς της νέα απόπειρα για τη δημιουργία διπολικού πολιτικού πεδίου.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με εκκαθαρίσεις στο δημόσιο στην περίπτωση που το κόμμα του επανέλθει στην εξουσία ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, σε κλειστή κομματική εκδήλωση, ότι «υπάρχουν αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που θα πρέπει να εκκαθαριστούν».

Στην ίδια ανακοίνωση το κυβερνών κόμμα έκανε λόγο για ταύτιση του πρώην υπουργού στην γραμμή Τσίπρα-Πολάκη, σχετικά με τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας, τονίζοντας ότι αυτές παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων. «Δείχνουν το πώς σκέφτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτουν τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όλα αυτά παραπέμπουν σε σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία» σχολιάζει η ΝΔ.

Σφαγή ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Την κριτική στις δηλώσεις Τζανακόπουλου συντηρούν και σήμερα πολλά κυβερνητικά στελέχη, εστιάζοντας στο “πνεύμα ελέγχου” και τις “ολοκληρωτικές αντιλήψεις”. «Ουδείς το διέψευσε και περιμένουμε με ενδιαφέρον, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του για τα εργασιακά να εξειδικεύσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για εκκαθαρίσεις στο δημόσιο» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ο Τζανακόπουλος αναφέρθηκε βέβαια σε «αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης» και είπε ότι «αυτές πρέπει να εκκαθαριστούν». Ωστόσο, η διάσταση αυτή δεν καθίστα λιγότερο άστοχη πολιτικά την δήλωσή του. Ο πρώην υπουργός θα μπορούσε να εξειδικεύσει περισσότερο και να τονίσει ότι αναφέρεται σε «εστίες», οι οποίες δρουν σε βάρος των πολιτών και εμποδίζουν την δημοκρατική λειτουργία του κράτους.

Αυτά δηλαδή που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση απάντηση στη ΝΔ, επιχειρώντας εκ των υστέρων να εξηγήσει το αυτονόητο. «Ότι είναι άλλο πράγμα η εκκαθάριση μηχανισμών παραεξουσίας, διαφθοράς και παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας καθώς και στρατηγικών οχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στη δημόσια διοίκηση και άλλο πράγμα οι απολύσεις δημοσίων υπάλληλων», όπως υπογραμμίζει.

Στην απάντησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για φθηνούς αντιπερισπασμούς, τους οποίους αποδίδει στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ και σε «μπουκωμένους από τη λίστα Πέτσα “δημοσιογράφους”». Σε ό,τι αφορά δε αυτό καθεαυτό το γεγονός, αναφέρει ότι «παρουσιάστηκε ως αποκλειστικό ηχητικό του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πραγματικότητα ήταν δημόσια τοποθέτηση σε ανοιχτή εκδήλωση, παρουσία και των δημάρχων της Ανατολικής Αθήνας».

Βολές από όλους

Η γενίκευση πάντως της ΝΔ προκάλεσε τις αντιδράσεις και των υπόλοιπων κομμάτων, ειδικά του ΚΚΕ, και για τις αναφορές σε «σταλινικές αντιλήψεις», από τις οποίες απέχει πολύ ο Τζανακόπουλος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήθελε ούτε θέλει να συγκρουστεί με τα πραγματικά κέντρα και τους μηχανισμούς της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας» υπογραμμίζει σε σχόλιο του το ΚΚΕ. Ο Περισσός επισημαίνει παραλλήλως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αντιθέτως, αυτά τα κέντρα, εγχώρια και διεθνή, υπηρέτησε ως κυβέρνηση με την πολιτική του, όπως ακριβώς κάνει και η ΝΔ». Καταλήγει δε τονίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα γνωρίζει όλα τα παραπάνω, αλλά «δεν χάνει ευκαιρία για κάλπικη δικομματική αντιπαράθεση και αντικομμουνισμό».

Καθεστωτική νοοτροπία απέδωσε στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος σχολιάζει ότι πρόκειται για δηλώσεις που σοκάρουν. «Η αναφορά σε “εκκαθαρίσεις” και η έννοιά τους προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις Τζανακόπουλου αποκαλύπτουν «μία βαθιά καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία, που θεωρεί το κράτος –λάφυρο».

Το ΚΙΝΑΛ επιτίθεται επίσης στην ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, την ίδια ακριβώς αντίληψη για το κράτος-λάφυρο έχει και η κυβέρνηση». Στο ίδιο κλίμα κινείται και η Ελληνική Λύση, επισημαίνοντας ότι «για άλλη μία φορά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας ανακαλύπτοντας αρμούς εξουσίας στον δημόσιο, που όμως οι ίδιοι δημιούργησαν!». Κάνει τέλος λόγο για κύκλο του «φαύλου κομματικού πελατειακού κράτους τους που τους κρατάει στην εξουσία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι