Σημειώσεις ανασχηματισμού: Τα ονόματα και οι ευσεβείς πόθοι στο τραπέζι του Μαξίμου
13/06/2024Άλλο ένα κλισέ διαλύθηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλονται. Ο επικείμενος ανασχηματισμός προαναγγέλθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Κυριακής, με την πρώτη του δήλωση για το αποτέλεσμα και στη συνέχεια δόθηκαν λεπτομέρειες στη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Αύριο είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα είναι με την σημερινή του σύνθεση (έτσι λέγεται) και την άλλη εβδομάδα θα συνεδριάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Και όπως είναι επόμενο, το διάστημα που μεσολαβεί (σχεδόν δεκαήμερο) δεν γίνεται να περάσει χωρίς… ονοματολογία. Ο πρωθυπουργός με την επιλογή να προαναγγείλει τον ανασχηματισμό και την διευκρίνηση των συνεργατών του ότι «δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ», παραχώρησε μέρος της αποκλειστικής του αρμοδιότητας ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης, στα μέσα ενημέρωσης όπου σήμερα τα υπουργικά σχήματα έχουν την τιμητική τους.
Ο κ. Μητσοτάκης, μετά το αποχαιρετηστήρια συνεδρίαση του υπουργικού αύριο, εάν βεβαίως δεν γίνει ο ανασχηματισμός σήμερα και η αυριανή συνεδρίαση καταστεί εναρκτήρια του νέου, από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο εξωτερικό για να λάβει μέρος το Σάββατο σε δείπνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία που πραγματοποιείται στην Ελβετία, την Κυριακή θα μετάσχει στις εργασίες της και τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.
Ο ανασχηματισμός σε σχήματα
Το protothema. gr. σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:«Κάπως έτσι, μια σειρά «γαλάζιων» βουλευτών είναι σε κατάσταση αναμονής. Στο παρασκήνιο ακούγεται το όνομα του πρώην υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος είχε ακουστεί και προ μηνών στη διορθωτική παρέμβαση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Παρομοίως ακούγονται οι πρώην υπουργοί Νότης Μηταράκης και Κώστας Τσιάρας, αλλά και ο Κώστας Κατσαφάδος, ενώ στα πολιτικά παρασκήνια συζητούνται τα ονόματα των βουλευτών Κώστα Καραγκούνη, Χρήστου Κέλλα, Κώστα Γκιουλέκα, Μακάριου Λαζαρίδη και Άννας Ευθυμίου. Επίσης, υπάρχουν νέοι βουλευτές, για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολύ καλή άποψη και πάντα σε έναν ανασχηματισμό μπορεί να προκύψουν καραμπόλες που να επιφέρουν αξιοποίηση».
To parapolitika.gr. υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με τα σενάρια των ημερών, αλλαγές αναμένεται στη σύνθεση των υπουργείων Ανάπτυξης, που διαχειρίζεται το ζήτημα της ακρίβειας, Εσωτερικών, όπου αναμένονται παρεμβάσεις για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης».
Η “Καθημερινή” στο σημερινό της πρωτοσέλιδο σημειώνει ότι επίκεινται τουλάχιστον τέσσερις αποχωρήσεις υπουργών.
Το iefimerida.gr. σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σε θέσεις υφυπουργών αναμένεται να εισέλθουν αρκετά νέα πρόσωπα, με πρόθεση να ανακατευτεί η τράπουλα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να δοθούν ευκαιρίες σε στελέχη που δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Σε αυτό το γκρουπ ανήκουν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Χρήστος Κέλλας. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επανέλθουν από τον… πάγκο βουλευτές που έχουν κυβερνητική εμπειρία στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Κώστας Τσιάρας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Νότης Μηταράκης, ο Θάνος Πλεύρης και ο Άγγελος Συρίγος».
Τα σχήματα από την άλλη
Η efsyn.gr. από την άλλη σημειώνει ότι «ως εκ τούτου, κατά τα ίδια στελέχη ο ανασχηματισμός θα πρέπει είτε να εμπεριέχει σημαντικές αλλαγές είτε να μη γίνει καθόλου. Από την άλλη βέβαια στελέχη της κυβέρνησης δεν θεωρούν πιθανό ο Κυρ. Μητσοτάκης να αλλάξει ριζικά τη δομή και τα πρόσωπα της κυβέρνησης και να πρέπει να την ξαναχτίσει από την αρχή. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν πιθανό να δούμε αλλαγές που θα είναι μεν μεγαλύτερες από αυτές των προηγούμενων ανασχηματισμών, αλλά που δεν θα συνιστούν ολική αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος. Μάλιστα κάποιοι θα έβλεπαν αλλαγές σε 5 με 6 υπουργεία».
To news247.gr. αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο γαλάζιο παρασκήνιο όλοι εν τω μεταξύ συνεχίζουν να επιδίδονται στο… ευγενές σπορ της ονοματολογίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, αν και πολλοί θεωρούν δύσκολη τη μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Βέβαιη θεωρείται πάντως η αναδιοργάνωση του Μεγάρου Μαξίμου με πιθανές επιστροφές του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Σταύρου Παπασταύρου, καθώς και μία “νέα είσοδο” αυτή του Θωμά Βαρβιτσιώτη».