ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε κλιμάκωση προσανατολίζονται οι αγρότες μετά την συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Σε κλιμάκωση προσανατολίζονται οι αγρότες μετά την συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις υποσχέσεις του για φθηνότερο ρεύμα και ρύθμιση χρεών, οι αγρότες αποχώρησαν για τα μπλόκα τους, όπου όπως είπαν θα ληφθούν οι αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Όπως είπαν αποχωρώντας οι εκπρόσωποι των αγροτών, «θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα, και εκεί θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

Ο πρωθυπουργός τους υποσχέθηκε τιμή για την επόμενη διετία τιμή  κιλοβατώρας 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και 9 λεπτά για όσους δεν οφείλουν. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ορίζοντα εξόφλησης μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Κατά τα επόμενα οκτώ έτη υποσχέθηκε εκτιμώμενη τιμή 9 λεπτά για όλους, αλλά για το ένα τρίτο της κατανάλωσης. Οι αγρότες ζητούσαν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα άμεσα.

Επίσης υποσχέθηκε ότι θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η σχετική διάταξη για τις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το παραλάβουν.

Δήλωση Αυγενάκη

Την αισιοδοξία του ότι οι αγρότες θα εκτιμήσουν εν τέλει θετικά τα μέτρα στήριξης προς τον αγροτικό τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στον ALPHA. Σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου επισήμανε ότι έγινε διάλογος ουσίας, με πολιτισμό και ποιότητα και με το 15μελές των εκπροσώπων από τα μπλόκα και με τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ.

«Αυτή η διαδικασία δεν είναι Bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως. Είναι μια κοινή προσπάθεια η οποία θα συνεχισθεί. Ο διάλογος θα συνεχισθεί» είπε και συμπλήρωσε «συμφωνήσαμε να έχουμε και την επόμενη εβδομάδα συνάντηση για επί μέρους ζητήματα. Δεν σταματάμε τον διάλογο. Η προσπάθειά μας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι απολύτως ουσιαστική και θα συνεχισθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ευρωπαϊκά fora».

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι φέτος θα δωθούν στους γεωργούς φέτος περί τα 82 εκατ. ευρώ, εγώ έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του στους δικαιούχους. Πρόσθεσε ότι θα κάνει συζήτηση ο κ. Πετραλιάς με τους εμπλεκομένους, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.

Για το κόστος παραγωγής και συγκεκριμένα για το ηλεκτρικό ρεύμα ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι ανακοινώθηκε ένα «σημαντικό πλέγμα πρωτοβουλιών που μειώνει το κόστος ανά KWH, όχι μόνο στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αλλά σε όλους έχουν αγροτικό ρολόι». Για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε «ήδη έχουμε κάνει μεμονωμένα ως χώρα έξι προτάσεις που γίνονται δεκτές και ασε συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου στο πλαίσιο της EUMED-9 καταθέτουμε κοινό αίτημα για αλλαγές στην ΚΑΠ» συμπληρώνοντας ότι «σήμερα ψηφίσθηκε από το κολλέγιο των Επιτρόπων η δυνατότητα καλλιέργειας περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που βρίσκονται στο πρόγραμμα της αγρανάπαυσης»

Η συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η αντιπροσωπεία των αγροτών που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, που έχουν βγάλει στους δρόμους τα τρακτέρ σε πολλές περιοχές της χώρας.

Λίγο αργότερα, στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στις συσκέψεις συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί και η διοίκηση του ΕΛΓΑ. Οι συσκέψεις ξεκίνησαν σε καλό κλίμα, όπως φαίνεται από τους διαλόγους, όμως τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός δεν ικανοποίησαν την αντιπροσωπεία των μπλόκων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ρίζος Μαρούδας.

Υποδεχόμενος τους αγρότες ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είναι πρόθεσή μου να σας ακούσω όλους, αν θέλετε να τοποθετηθείτε και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα που υποψιαζόμαστε ότι θα μας θέσετε. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε λύση. Προσεγγίζουμε τη συνάντηση με καλή διάθεση και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψη τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς, αλλά θα συνυπολογίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Αν δείτε τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε ότι πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν αιτήματα από την κυβέρνηση και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη το όλον και το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του. Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς, αλλά προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι θα ήθελα να είστε λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας για να μπορούμε να απαντήσουμε».

Από την πλευρά της επιτροπής on camera πήρε τον λόγο ο Ρίζος Μαρούδας ο οποίος είπε ότι ««έχετε πει ότι έχουμε δίκαιο έχουμε πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να βρεθούμε στα χωριά μας που είναι κι αυτό ένα ζητούμενο για την ύπαιθρο. Υπάρχουν και αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και ταυτόχρονα μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουν να καλλιεργούμε και να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει». Ο κ. Μαρούδας έκανε λόγο ειδικά στο θέμα τους κόστους και των τιμών λέγοντας ότι «είναι ένα πρόβλημα το οποίο αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στην μείωση του αγροτικό πληθυσμού». «Ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα εφόσον υπάρχει θέληση να βρούμε λύσεις».

Οι νέες προτάσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα εξής: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Η κίνηση της κυβέρνησης, που έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Σε συνελεύσεις πάνε οι αγρότες

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των αγροτικών συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας δήλωσε ότι «δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων» και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας.

Ποιοι αγρότες συμμετείχαν

Οι αγρότες που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση είναι οι εξής:
-Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
-Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
-Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
-Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
-Νίκος Κούτρας
-Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
-Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
-Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
-Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
-Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
-Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
-Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
-Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
-Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
-Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Στην 15μελή επιτροπή δεν εκπροσωπούνται οι αγρότες της Κρήτης. Oι εκπρόσωποι των αγροτών που είναι στα μπλόκα δηλώνουν ότι περιμένουν ο κ. Μητσοτάκης να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί τα προβλήματα και ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που τους έχουν βγάλει στο δρόμο: «Περιμένουμε να μας να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μας κάνει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας και από εκεί και πέρα να κάνουμε συζητήσεις επί των τιμών των προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις των αγροτών πάνω από 40 με 50% και φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τι ΕΛΓΑ θέλουμε να κάνουμε και πότε θα έχουμε έναν οργανισμό που θα ασφαλίζει πραγματικά 100% τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους θα ασφαλίζει τις απώλειες που έχουν από όλες τις νόσους».

Ο πάτος του βαρελιού

Με συγκρατημένη αισιοδοξία προσέρχεται η κυβέρνηση στη συνάντηση με τους αγρότες, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεν διαμηνύσει πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού», ξεκαθάρισε δε πως «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με “όπλο” τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εξετάζεται ένα μέρος της, πιθανότατα το 30%, να δοθεί προκαταβολικά στους αγρότες, το επόμενο διάστημα, σύντομα, και το υπόλοιπο να δοθεί σε δόσεις. Μεγάλη βαρύτητα δίνει το κυβερνητικό επιτελείο και στο ενεργειακό κόστος, για το οποίο έχει ήδη δοθεί έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα. Φαίνεται να εξετάζεται και κάποια επιπλέον ενεργειακή ελάφρυνση χωρίς επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβάρυνση αυτή να αφορά τους παρόχους ενέργειας.

Αναλυτικά τα πιθανά μέτρα στήριξης για τους αγρότες που αφορούν το πετρέλαιο και το ρεύμα:
-Προκαταβολή 30% από τα 82 εκατ. της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο
-Αύξηση της έκπτωσης στο ρεύμα από τη ΔΕΗ, από το 10%, στο 15-18% για όλους τους αγρότες και όλο το χρόνο
-Στο τραπέζι και η επιδότηση του πετρελαίου από το Ταμείο Ρύπων, όπως συνέβη με τα νοικοκυριά.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι