Σκωτσέζικο ντους στην κυβέρνηση από “Βήμα” και “Νέα”
31/10/2022Σε σκωτσέζικο ντους υποβάλλουν την κυβέρνηση οι εφημερίδες “Βήμα” και “Νέα”. Πριν από τρεις εβδομάδες τα “Νέα” διαβεβαίωναν σε έναν τίτλο που είχε συζητηθεί: “Υποκλοπές τέλος”. Όμως, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όχι απλώς αναθεώρησε, αλλά με δικά τους δημοσιεύματα οι δύο εφημερίδες επανέφεραν το σκάνδαλο των υποκλοπών στην πρώτη γραμμή, με νέα στοιχεία.
Τα μεν “Νέα” είχαν εκτεταμένο ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το σύστημα του Μαξίμου παρακολουθούσε περισσότερα πρόσωπα και μάλιστα φωτογράφιζε ως θύμα παρακολούθησης τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και δύο ακόμη υπουργούς. Την επόμενη ημέρα το “Βήμα” είχε επίσης εκτεταμένο δημοσίευμα για το δίκτυο που είχε πλεχτεί γύρω από την εισαγωγή του λογισμικού παρακολούθησης Predator, στο επίκεντρο του οποίου βρισκόταν ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Μαξίμου, Γρηγόρης Δημητριάδης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ανιψιός του πρωθυπουργού έπαιξε κεντρικό ρόλο για να μεταφερθεί το παράνομο λογισμικό από την Κύπρο στην Ελλάδα.
Τα δύο δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν τις εικασίες από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο, ότι η διοίκηση της ΕΥΠ και οι πολιτικοί προϊστάμενοί της παρακολουθούσαν έναν μεγάλο αριθμό προσώπων για λόγους που προφανώς δεν σχετίζονταν με την εθνική ασφάλεια ή με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά με τον έλεγχο πολιτικών αντιπάλων, ή και για λόγους ενδοκυβερνητικής κατανομής ισχύος. Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είχε συνεχείς προστριβές με τον Γρηγόρη Δημητριάδη για τον έλεγχο των Σωμάτων Ασφαλείας.
Πάτσης και υποκλοπές
Ερωτηθείς για τα δύο δημοσιεύματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέφυγε να τα διαψεύσει ευθέως, δηλώνοντας ότι «περιέχουν εικασίες και σχόλια και όχι συγκεκριμένα στοιχεία» για να προσθέσει πως «σε ό,τι αφορά το ελληνικό κράτος δεν το έχει προμηθευτεί και δεν το έχει χρησιμοποιήσει το παράνομο σύστημα Predator. Η κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί με ευρωπαϊκές αρχές».
Η απάντηση είναι γενική, αναφέρεται στο ελληνικό κράτος και αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στον Γρηγόρη Δημητριάδη και στον περιβόητο φίλο του Λαβράνο, αφήνοντας ανοικτό το εάν τελικά τον καλύπτει ή τελεί σε αναμονή νέων στοιχείων. Από την άλλη πλευρά τα δημοσιεύματα εστιάζουν στον ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη, για τον οποίο τα παρασκήνια λένε ότι είχε δημιουργήσει εχθρότητα με ισχυρούς επιχειρηματικούς παράγοντες, ένιοι εκ των οποίων ήταν και θύματα παρακολούθησης. Το χτύπημα δεν είναι ευθύ κατά του πρωθυπουργού, αλλά κατά του πλέον έμπιστου επί τριετία κυβερνητικού παράγοντα, του ανηψιού του. Ορισμένοι, βέβαια, εκτιμούν ότι πρόκειται για προειδοποίηση.
Το εάν οι εν λόγω εφημερίδες θα συνεχίσουν την κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα επανέλθουν στην γνωστή γραμμή στήριξης της μένει να φανεί. Πάντως, το να συνεχίσουν σε σκληρή γραμμή που εξ αντιδιαστολής θα ευνοεί την αξιωματική αντιπολίτευση, μοιάζει δύσκολο. Δεν είναι πάντως δίχως σημασία ότι στο δικό του άρθρο ο διευθυντής του “Βήματος”, συνέδεε την υπόθεση Πάτση με το σκάνδαλο των υποκλοπών, υπό την έννοια ότι η υπόθεση Πάτση, που αγγίζει περισσότερο τον μέσο πολίτη, θα επιβεβαιώσει ότι οι υποκλοπές είναι φαινόμενο δηλωτικό της διολίσθησης της διακυβέρνησης προς τον αυταρχισμό και την διαφθορά. Κατά συνέπεια, οι δύο υποθέσεις αθροιστικά θα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ίδωμεν…