ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην Επιτροπή Θεσμών νυν και πρώην της ΕΥΠ για παρακολουθήσεις (upd)

Στην Επιτροπή Θεσμών νυν και πρώην της ΕΥΠ για παρακολουθήσεις,

Με την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σήμερα και τη συνεδρίαση της Εξεταστικής που προγραμματίζεται για την αρχή της άλλης εβδομάδας, ανοίγει ο κύκλος της κοινοβουλευτικής διερεύνησης του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις, που έχει φορτίσει καταλυτικά το πολιτικό κλίμα.

Η ακρόαση των εννέα προσώπων που κλήθηκαν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων θα γίνει εν τέλει σε δύο δόσεις. Η αρχική εισήγηση της πλειοψηφίας ήταν για μια ενιαία ακρόαση, ωστόσο μετά από παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, που συντάχθηκε με την πρόταση της αντιπολίτευσης για ατομικές ακροάσεις, επελέγη μία ενδιάμεση λύση να χωριστούν οι εννέα σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από πρώην αξιωματούχους. Πρόκειται για τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρο Δραβίλλα (2012 – 2015), Ιωάννη Ρουμπάτη (2015 – 19), Παναγιώτη Κοντολέων (2019-22) και τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, την εισαγγελέα εφετών και εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, τον εισαγγελέα εφετών Κωνσταντίνο Τζαβέλλα και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. Και στις δύο συνεδριάσεις η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων που έγινε χθες δεν υπήρξε συμφωνία αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής αλλά και με το απόρρητο του χαρακτήρα της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Η αρχική πρόταση της ΝΔ να είναι παρόντες ταυτοχρόνως και οι εννέα στη συνεδρίαση και να μην ακολουθηθεί η μέθοδος της κατά μόνας ακρόασής τους πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. «Αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση», είχε δηλώσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για «επιλογή ευτελισμού της διαδικασίας» έκανε λόγο η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ δια του Νίκου Καραθανασόπουλου ζήτησε πλήρη δημοσιότητα στις συνεδριάσεις.

Και το ζήτημα του απορρήτου αποτέλεσε θέμα αντιπαράθεσης. Από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα έγινε υπόδειξη να παραμείνουν εκτός αιθούσης τα κινητά τηλέφωνα των μελών της επιτροπής, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο διαρροών όσων λέγονται για την ΕΥΠ. Από τον χώρο της αντιπολίτευσης, ωστόσο, με έμφαση προβλήθηκε το επιχείρημα ότι τα τμήματα της συζήτησης που δεν αφορούν εθνικά θέματα, πρέπει να δημοσιοποιηθούν από τα πρακτικά της συνεδρίασης, ώστε να φωτιστεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου

Στο Ευρωκοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση στις 8 Σεπτεμβρίου το θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διερεύνησης της χρήσης παράνομου λογισμικού από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε αυτή την συνεδρίαση θα κληθεί ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Όμως στη συγκεκριμένη ακρόαση δεν θα κληθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης καθώς θα διοργανωθεί ξεχωριστή ακρόαση για τους ευρωβουλευτές-θύματα υποκλοπών.

Το βράδυ της Τρίτης αποφασίστηκε επίσης  να σταλεί αποστολή σε Ελλάδα, Ουγγαρία και Πολωνία, για τη διερεύνηση του σκανδάλου υποκλοπών με τα κατασκοπευτικά λογισμικά Pegasus και Predator.  Όσον αφορά την ημερομηνία που θα έρθει στη χώρα μας η αποστολή της Εξεταστικής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι