ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εκρηκτικό κλίμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Αύριο η ομιλία Σαμαρά για τα ομόφυλα

Η πρόθεση ψήφου σε νέα δημοσκόπηση – Οι πολίτες για την επιλογή Τασούλα

“Θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια”, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, η πρόταση της ηγετικής ομάδας για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων, παρά την άρνηση των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του κόμματος, έφεραν νέα ένταση.

Ο τρόπος της τοποθέτησής του κ. Κασσελάκη φέρεται να προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τον Αλέκο Φλαμπουράρη να κάνει λόγο, κατά πληροφορίες για αυταρχισμό και αποχώρησε. Το κλίμα εντάθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς πολλά στελέχη δυσφόρησαν, ανάμεσα στα οποία οι Ζωή Καρκούλια και η Κατερίνα Νοτοπούλου, που μετά από αυτό ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχιστεί παρουσία του Προέδρου.

Προηγουμένως, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως ήδη από χθες Νίκη και Σπαρτιάτες έχουν ετοιμάσει τη δική τους αίτηση για διεξαγωγή ονομαστικής, επί της αρχής και επί των άρθρων η οποία κατατέθηκε και ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια. Η ονομαστική θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Απέχει ο Πλεύρης

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, λέγοντας πως θα τηρήσει στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την διαφωνία του για μικροπολιτικούς λόγους.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Πλεύρης εξήρε την στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της ΝΔ στο θέμα, αφού παρέχει την ελευθερία στους βουλευτές να διαφωνούν και να εκφράζουν ανοιχτά και εντός του Κοινοβουλίου τη διαφωνία τους, απεναντίας των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) που μεν έχουν διαφωνούντες βουλευτές στους κόλπους τους, δεν μιλάει ωστόσο ουδείς γι αυτό. Ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε επίσης το σκεπτικό της αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εφορμάται από ομοφοβικά κίνητρα, αλλά είναι ξεκάθαρα αξιακή. Ο Μίλτος Χρυσομάλλης ανέφερε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ αύριο θα μιλήσει την Βουλή για το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που διαφωνεί με σφοδρότητα για το νομοσχέδιο.

Η κυβερνητική πλειοψηφία

Η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας και τη συνταγματική αρχή της ισότητας, αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και αύριο θα γίνει η ψηφοφορία. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική, καθώς το κόμμα Νίκη και οι Σπαρτιάτες έχουν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών για το σχετικό αίτημα.

«Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας», ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, Μαρία Συρεγγέλα. «Άλλωστε όπως λέει και η ιδρυτική μας διακήρυξη: «Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες» τόνισε η κ. Συρεγγέλα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε απευθείας τη συζήτηση στην Ολομέλεια από το κανάλι της Βουλής στο link: Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων :: webtv (grnet.gr).

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ονομαστική ψηφοφορία στην ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ζητά με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με αφορμή την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. «Η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μάλιστα, ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό Κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική. Με αυτόν τον τρόπο και τη δημοκρατία διασφαλίζουμε και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κατά τον καλύτερο τρόπο» δήλωσε στον 89,5 (σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος), ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, αναφερόμενη σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμα της ισότητας στον γάμο και εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Το ΠΑΣΟΚ

«Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε, δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε την άλλη άποψη, την άλλη εκτίμηση, την άλλη αντίληψη και δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία, για ένα θέμα ,στο οποίο προκαταλήψεις και στερεότυπα αξιοποιούνται από κάποιους, μόνο για εκλογικούς σκοπούς», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα και στην άρση των διακρίσεων και την ορατότητα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, διότι «τους τελευταίους αρκετούς μήνες, αναπτύχθηκε έντονα παραφιλολογία, σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει, τι επιχειρεί να ρυθμίσει και τι αποτελέσματα θα έχει στην κοινωνική πραγματικότητα».

Νέα Αριστερά

Η σημερινή είναι μια ημέρα νίκης και μια ημέρα μιας κάποιας ηθικής δικαίωσης για όλα όσα έχει υποστεί η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. «Και ενώ σήμερα είναι μια ημέρα μερικής δικαίωσης, συμβαίνει το εξής αντιφατικό. Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος μόνο αν το υπερψηφίσουν και τμήματα της αντιπολίτευσης. Και αυτό δείχνει κάτι ουσιώδες για την κυβερνητική παράταξη. Ότι είναι μια βαθιά συντηρητική παράταξη, η οποία δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις κοινωνικές αλλαγές και τις εξελίξεις σε ζητήματα τόσο στοιχειώδη όσο τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Πλεύση Ελευθερίας

«Θα μιλήσω με τη γλώσσα της καρδιάς. Για εμάς στην Πλεύση Ελευθερίας, και ευτυχώς και για άλλους εδώ μέσα, που πρεσβεύουμε ότι θέματα τα οποία έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι αυτονόητο καθήκον της ελληνικής Πολιτείας να τα ρυθμίσει, έστω και καθυστερημένα, έστω και μετά από πιέσεις από την ΕΕ, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να τα αναγνωρίσει. Έστω και ελλιπώς σε κάποιες περιπτώσεις, αναγνωρίζει δικαιώματα που υφίστανται ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε κράτη της Αμερικής», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας.

Ελληνική Λύση

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αλλοιώνει τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, τον θεσμό της οικογένειας μια διαχρονική αξία του ελληνισμού» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, ο οποίος επισήμανε ότι παρά τον τίτλο του το νομοσχέδιο έχει έναν και μόνο αντικείμενο: την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια και έτσι το επιτρεπτό της υιοθεσίας τέκνων από αυτά. Ο κ. Σαράκης, απέδωσε μάλιστα δόλο να προκαλέσει σύγχυση σε όποιον ξεχωρίζει αυτά τα δύο ζητήματα, υποστηρίζοντας πως όπως ισχύει σήμερα το καθεστώς της υιοθεσίας, δεν μπορεί να υπάρξει γάμος ομοφύλων χωρίς παράλληλα να καταστεί επιτρεπτή και η υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια.

Σπαρτιάτες

Είμαστε υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας ως θεμέλιο του έθνους, ανέφερε ο ειδικός αγορητής των ”Σπαρτιατών”, Πέτρος Δηητριάδης, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι το κόμμα δεν καταψηφίζει το νομοσχέδιο επειδή μισεί κάποιον, αλλά επειδή αγαπάει την πατρίδα. Ο κ. Δημητριάδης, τόνισε ότι το Σύνταγμα αναφέρει την μητρότητα και τον γάμο ως θεμέλιο για τη συντήρηση και την προαγωγή του έθνους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το επικαλείται όταν την συμφέρει, όπως στις περιπτώσεις του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, και το ξεχνάει στη συγκεκριμένη περίπτωση. «Δεν γίνεται κατ’ επιλογή επίκληση του Συντάγματος». Ανέφερε ότι ποτέ δεν αναθεωρήθηκε το άρθρο του Συντάγματος που μιλά για σύναψη γάμου μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου και προσέθεσε ότι στο Σύνταγμα επίσης κατοχυρώνονται οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας, «είτε μας αρέσει, είτε όχι».

H έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας

Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια σήμερα Τετάρτη και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να διατεθούν έως και δύο ημέρες, για τη συζήτηση και ψήφιση του. Τις προηγούμενες ημέρες, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις επιτροπές της Βουλής, «ναι», επί της αρχής δήλωσαν οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Κατά του νομοσχεδίου, με διαφορετική οπτική και επιχειρηματολογία, δήλωσαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Η Επιστημονική Υπηρεσία, στην έκθεσή της που αναρτήθηκε, στον ιστότοπο της Βουλής, αναφέρει μεταξύ άλλων:

-«Με το άρθρο 3 του νοµοσχεδίου (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) τροποποιείται το άρθρο 1350 παρ. 1 ΑΚ, και ορίζει ότι ο γάµος συνάπτεται µεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου. Με την εν λόγω επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάµου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου, το νοµοσχέδιο υλοποιεί τη συνταγµατική αρχή της ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.) και τη συνταγµατική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντ.), σύµφωνα µε την οποία, από συνταγµατική άποψη, το νοµοθετικό αυτό πλαίσιο (της διαφοράς φύλου ως στοιχείου για το υποστατό του γάµου) δεν κείται εκτός των ορίων των άρθρων 4 παρ. 1, για την αρχή της ισότητας, και 5 παρ. 1, για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Κατ’ εφαρµογή του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγµατος, οι νέες ρυθµίσεις οργανώνουν µορφές έννοµης αναγνώρισης και προστασίας και σε άλλες περιπτώσεις σχέσεων που εµπίπτουν στην έννοια της οικογένειας, σύµφωνα και µε τη νοµολογία του ΕΔΔΑ. Σηµειωτέον ότι το Συµβούλιο της Επικρατείας, επιβεβαιώνοντας τη συµβατότητα της καθιέρωσης του συµφώνου συµβιώσεως ανεξαρτήτως φύλου των µερών µε το άρθρο 21 του Συντάγµατος, δέχεται ότι η εν λόγω συνταγµατική διάταξη έχει προεχόντως κατευθυντήριο χαρακτήρα και ερµηνεύεται σε συνδυασµό µε τις συνταγµατικές αρχές της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ισότητας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής».

-Ως προς το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισηµαίνεται ότι τα θέµατα της προσωπικής κατάστασης, στην οποία υπάγονται οι σχετικοί µε τον γάµο κανόνες, αποτελεί τοµέα που εµπίπτει στην αρµοδιότητα των κρατών µελών. Υπό την έννοια αυτή, το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν επιβάλλει, αλλά επιτρέπει, τη θέσπιση από τα κράτη µέλη ρυθµίσεων για τον γάµο µεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

-Με σειρά αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), ορίζεται ότι τα κράτη µέλη υποχρεούνται να αναγνωρίζουν τον γάµο µεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου που έχει συναφθεί εντός άλλου κράτους µέλους, προς τον σκοπό άσκησης των δικαιωµάτων που αντλούν από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Αντιστοίχως, έχει γίνει δεκτό ότι αν το πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού αναφέρει δύο γονείς του ίδιου φύλου (µε ένα εκ των δύο Ευρωπαίο πολίτη), πρέπει «το σύνολο των κρατών µελών» να αναγνωρίζει τη σχέση γονέα παιδιού, δηλαδή να αναγνωρίζει αµφότερους τους αναφερόµενους ως γονείς, για την άσκηση των ελευθεριών του δικαίου της Ένωσης.

-Ως προς την Ευρωπαϊκή Σύµβαση Δικαιωµάτων του Ανθρώπου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει δεχθεί ότι τα συµβαλλόµενα κράτη έχουν την υποχρέωση να αναγνωρίζουν και να προστατεύουν µε νοµικό καθεστώς τις οικογενειακές σχέσεις των οµόφυλων ζευγαριών, η επιλογή όµως ως προσήκουσας αναγνώρισης, µεταξύ γάµου και, κατ’ ελάχιστο, αστικής ενώσεως, εναπόκειται στο εθνικό δίκαιο.

Ως προς την υιοθεσία, η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει ότι η ισχύουσα νοµοθεσία (τόσο ο ΑΚ όσο και ο ν. 4356/2015) δεν ρυθµίζει τη δυνατότητα υιοθεσίας από οµόφυλο ζεύγος. Από τη σιωπή του νοµοθέτη, ο οποίος αν και γνώριζε το ζήτηµα, δεν το ρύθµισε, συνάγεται ότι δεν χωρεί ανάλογη εφαρµογή των σχετικών διατάξεων στο σύµφωνο συµβίωσης όσον αφορά την κοινή υιοθεσία ανήλικου τέκνου.

-Ως προς την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ενδεχομένως εγείρεται ζήτηµα άνισης µεταχείρισης οµόφυλων έγγαµων προσώπων, ανάλογα µε το αν πρόκειται για ζεύγος γυναικών ή ανδρών ,κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 2 Συντάγματος.

-Το άρθρο 11 του Νοµοσχεδίου (Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) καταλαµβάνει όχι µόνο γονεϊκές σχέσεις που έχουν καταχωρισθεί σε δηµόσια έγγραφα ή δικαστική απόφαση τρίτης χώρας έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, αλλά και γονεϊκές σχέσεις που θα δηµιουργηθούν και θα καταχωρισθούν, κατά τα ανωτέρω, στο µέλλον. Υπό την έννοια αυτή, και ανεξαρτήτως της νοµικής υποχρέωσης αναγνώρισής τους, δυνάµει της ΕΣΔΑ και της νοµολογίας του ΕΔΔΑ, γεννάται προβληµατισµός αν µε την προτεινόµενη ρύθµιση τυγχάνουν, κατ’ αποτέλεσµα, δυσµενέστερης µεταχείρισης Έλληνες πολίτες στην ηµεδαπή, η ίδρυση γονεϊκών σχέσεων των οποίων δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό δίκαιο ή έχει κριθεί άκυρη, επειδή λαµβάνει χώρα µε τρόπο που δεν ρυθµίζεται ή δεν επιτρέπεται από το εθνικό δίκαιο, µολονότι αυτοί τελούν υπό όµοιες, κατά τα λοιπά, συνθήκες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx