Στο κενό η πρόταση Μητσοτάκη – Αυτοεγλωβίστηκε στο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”

Ο Μητσοτάκης μιλάει για πανδημία, οικονομία, Πάρνηθα και ελληνοτουρκικά, Σπύρος Γκουτζάνης

Μια διαγγελματικού χαρακτήρα δήλωση, συνοδευόμενη από πρόταση για κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο Πολυτεχνείο, ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κοινό μέτωπο που έχουν συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ενάντια στην απόφαση για απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω τριών ατόμων. Μία απόφαση, η οποία παρά τις αντικρουόμενες απόψεις των συνταγματολόγων, σχετικά με την συνταγματικότητά της, βρίσκει αντίθετα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι φέτος έχουμε ειδικές συνθήκες και ότι, εξαιτίας αυτών των συνθηκών, δεν γιορτάσαμε τις εθνικές επετείους (25 Μαρτίου κα 28 Οκτωβρίου), αλλά αυτό δεν μείωσε την σημασία τους. Τονίζει επίσης ότι αυτές οι ίδιες συνθήκες επιβάλουν να τιμήσουμε και την επέτειο του Πολυτεχνείου με «διαφορετικό τρόπο», προφυλάσσοντας, όπως είπε, την υγεία όλων.

«Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε παραλλήλως και την πεποίθησή του ότι «η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας».

Τόνισε τέλος ότι «η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο», αναφέροντας και το θλιβερό ρεκόρ των 71 θανάτων που ανακοινώθηκαν την Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «αδιανόητο κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών».

Πυρά κατά Μητσοτάκη

Το κακό, ωστόσο, για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα κανείς δεν μιλάει για την απαγόρευση «μαζικών συγκεντρώσεων», αλλά για την «απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων» και μάλιστα “εις άπασαν την Επικράτειαν”. Και αυτό δεν οφείλεται στις μικροκομματικές επιδιώξεις του ΜέΡΑ25, του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην κυβερνητική επιλογή για μια τέτοια απόφαση. Μια απόφαση που ανακοινώθηκε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου.

Το επίσης κακό για τον πρωθυπουργό είναι ότι πλέον, για αυτό το «σκηνικό έντασης», το οποίο η κυβέρνηση “φορτώνει” στην αντιπολίτευση, κατηγορείται ο ίδιος, ακόμα και από τον Κυριάκο Βελόπουλο που εξαρχής ήταν αντίθετος με την πορεία. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι καλλιέργησε η ίδια το σκηνικό της έντασης «προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις τεράστιες ευθύνες, τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την τροπή που λαμβάνουν τα εθνικά μας θέματα».

Χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωθυπουργό των συναθροίσεων στο Εφετείο εν μέσω πανδημίας», ο Κυριάκος Βελόπουλος τον κατηγορεί ότι υποκατέστησε ακόμα και την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αφορμή για αυτό υπήρξε βεβαίως, το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν όλοι μαζί, υπό την κα Σακελλαροπούλου, στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι μέχρι χθες, η κυβέρνηση έστελνε τους πολιτικούς αρχηγούς, ανάμεσά τους και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να πάρουν άδεια από τη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν στεφάνι στο κλειστό και «αστυνομοκρατούμενο» Πολυτεχνείο.

Δεν πηγαίνουν στο Πολυτεχνείο 

«Προσχηματικό» και «εκ των υστέρων» χαρακτήρισε το κάλεσμα του πρωθυπουργού και το ΚΙΝΑΛ, η πρόεδρος του οποίου αρνήθηκε την πρόταση του γγ του ΚΚΕ, να συνταχθεί με τα άλλα τρία κόμματα στο μέτωπο για την άρση της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων. Ωστόσο, παρότι πλέον καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ο ίδιος έσυρε πρώτος το χορό του αυταρχισμού, της πόλωσης και του διχασμού για μικροκομματικό όφελος», συνεχίζει την κριτική του και προς τα “κόμματα του μετώπου”.

Επιμένει μάλιστα στο αβάσιμο επιχείρημα ότι, με την κίνησή τους αυτή, τα τρία κόμματα «δίνουν πάτημα» στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ενώ δηλώνουν πως είναι κατά της πορείας για το Πολυτεχνείο, υπογράφουν κείμενα υπέρ της. Η συζήτηση, ωστόσο, έχει φύγει από την πορεία και αφορά πλέον, κυρίως την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων, αν και η κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει τη διατήρηση της σύγχυσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σήμερα, μετά τον χθεσινό πρώτο γύρο διαβουλεύσεων των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την αστυνομική απαγόρευση, κάτι το οποίο συμμερίστηκαν, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΙΝΑΛ επέμεινε, ωστόσο, στην άρνησή του να συστρατευτεί και αφού τόνισε ότι κάθε κόμμα θα καθορίσει αυτόνομα τη στάση του, έκανε παράπονα ότι “δεν το παίζουν τα κανάλια”.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το κάλεσμα του πρωθυπουργού κατήγγειλε τον ίδιο και την κυβέρνησή του ως υπαίτιους για το σκηνικό της σύγκρουσης. Τόνισε επίσης ότι «το μόνο που απομένει στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων» και επανέλαβε ότι «τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το λαό και τη νεολαία!».

Έκανε ΜΑΤ στον εαυτό του 

Για «κρεσέντο» υποκρισίας έκανε λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «μιλάει τώρα εναντίον του διχασμού», ενώ ο ίδιος «έχει απειλήσει κόμματα και φορείς με συλλήψεις, αν τιμήσουν συμβολικά τη μνήμη της επετείου του Πολυτεχνείου». Σχολιάζοντας την πρόσκληση του πρωθυπουργού για κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο Πολυτεχνείο, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «για άλλη μία φορά προαναγγέλλει δημόσια, τη στάση και τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τον κατηγορεί μάλιστα, ότι δεν αντιλαμβάνεται πως «ο θεσμός του Αρχηγού του κράτους δεν είναι επικουρικός στο ρόλο της κυβέρνησης». Υπενθυμίζει τέλος ότι ακόμα και με την πρόταση του πρωθυπουργού, η «συμμετοχή των έξι πολιτικών αρχηγών από κοινού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσκρούει στην ίδια διάταξη δημοσίων συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, την οποία η κυβέρνησή του ανακοίνωσε»!

Με την πρότασή του να έχει πέσει στο κενό, είναι πλέον μονόδρομος για τον πρωθυπουργό η παρέμβασή του για την άρση της απαράδεκτης απόφασης που απαγορεύει τις συναθροίσεις. Ειδικά όταν, όπως φαίνεται από τη ρητορική τους, σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν απορρίψει την ιδέα μιας μαζικής συγκέντρωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μια τέτοια ενέργεια, εκτός από έμπρακτη ένδειξη αναγνώρισης του μηνύματος της Εξέγερσης του ’73, θα οδηγούσε στην αποκλιμάκωση της έντασης και θα ελευθέρωνε και τον ίδιο από την κατάσταση στην οποία έχει αυτοεγκλωβιστεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι