Στον δρόμο για πρόωρες εκλογές με ενστάσεις και “πισινή”…
26/06/2022Μία ωραία ατμόσφαιρα θυμίζει το εσωτερικό της ΝΔ γύρω από το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει πολιτικά το έδαφος να στήσει κάλπες το φθινόπωρο, αλλά, όπως πάντα, κρατάει και “πισινή”, αναμένοντας να δει πως θα εξελιχθεί το πολιτικό κλίμα τους καλοκαιρινούς μήνες σ’ όλα τα επίπεδα, από την ακρίβεια μέχρι τις πυρκαγιές.
Το προεκλογικό κλίμα, πάντως, έχει φτιαχτεί και λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, παρασύροντας την κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα. Βουλευτές, όπως ο Βασίλης Γιόγιακας και ο Γιάννης Λοβέρδος, δίνουν ημερομηνίες, συνάδελφοι τους και κομματικά στελέχη βάζουν στοιχήματα. Οι υπουργοί, αν δεν έχουν κατεβάσει τα μολύβια, προωθούν πολιτικές που ευνοούν τις εκλογικές πελατείες στις οποίες απευθύνονται.
Στελέχη παίρνουν το χρίσμα του υποψηφίου βουλευτή από τον πρωθυπουργό, κάνοντας όσους περιμένουν να διαμαρτύρονται για διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους. Οι νυν βουλευτές θεωρούν βέβαιες τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και έχουν κυκλώσει τις ημερομηνίες με τα πανηγύρια στις περιφέρειές τους. Φυσικά υπάρχει και μεγάλη γκρίνια από τους βουλευτές που ξέρουν ότι με την απλή αναλογική δεν θα εκλεγούν (προβλέπεται σφαγή) και δεν θέλουν να χάσουν οκτώ με δέκα μήνες στην Βουλή, αλλά η άποψή τους δεν λαμβάνεται υπόψη.
Το θέμα των πρόωρων εκλογών άνοιξε με τις διαρροές από συνεργάτες κοντά στον πρωθυπουργό. Το πρόβαλαν και έτσι το ενέγραψαν στην πολιτική ατζέντα, χρησιμοποιώντας το βαρύ πυροβολικό των συστημικών ΜΜΕ και των αντίστοιχων επιχειρηματικών συμφερόντων. Η λογική είναι ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να κάνει εκλογές όσο ακόμη μπορεί να κερδίσει ή έστω να μην χάσει με μεγάλη διαφορά που θα κάνει δύσκολη την διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας με τον Ανδρουλάκη και τον Τσίπρα. Φούντωσε όμως πραγματικά από της επαμφοτερίζουσες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τοξικότητα της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η οποία χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα.
Ακόμη και στην τελευταία του δήλωση από τις Βρυξέλλες δείχνει ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Έχω εμπειρία, αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο να μπορέσω να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές, ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα που διαρκώς θέτετε όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε». Πάντως κανείς δεν είχε ρωτήσει για ανασχηματισμό.
Πρόωρες εκλογές και ενστάσεις
Το πλαίσιο είναι πλέον δεδομένο. Μετά το Δεκαπενταύγουστο και ενώ θα έχει στα χέρια του τις δημοσκοπήσεις του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός θα πάρει την οριστική απόφαση με ορίζοντα να στήσει κάλπες την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Και καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση –κανείς δεν βλέπει σχηματισμό κυβέρνησης από τη Βουλή που θα προκύψει από την απλή αναλογική– σε τρεις εβδομάδες. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση περί το τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι να ανακοινωθούν όμως επισήμως οι πρόωρες εκλογές, υπάρχει το ενδεχόμενο, που μειώνεται κυριολεκτικά μέρα με την μέρα, να μην προκηρυχθούν.
Τί μπορεί να ακυρώσει τον σχεδιασμό; Ένα καταστροφικό καλοκαίρι από άποψη πυρκαγιών ή μία επικίνδυνη κλιμάκωση και θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Και βεβαίως η στάση της κοινωνίας που αγκομαχά από την ακρίβεια, παρά τα επιδόματα. Εν τέλει η δυναμική που αποκτούν οι πρόωρες εκλογές μπορεί να ακυρωθεί μόνο εάν οι δημοσκοπήσεις που θα πάρει ο πρωθυπουργός μετά το Δεκαπενταύγουστο (εννοούμε οι πραγματικές), δείξουν ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον του, ότι το κόμμα του δεν θα είναι πρώτο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προτιμήσει να παραμείνει με αυτοδυναμία στην κυβέρνηση για οκτώ μήνες ακόμη ελπίζοντας σε θαύμα από το να πάει σε μία χαμένη αναμέτρηση που θα ανοίξει άμεσα τον ασκό του Αιόλου για το κόμμα του και για τον ίδιο.
Πάντως ακόμη και τώρα, που οι εκλογές φαίνονται περίπου αποφασισμένες, υπάρχουν και οι ενστάσεις. Κατά των εκλογών είναι οι σαμαρικοί βουλευτές, εκφράζοντας –σύμφωνα με πληροφορίες από τα κομματικά παρασκήνια– και την θέση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Εσχάτως δείχνει να εκφράζει επιφυλάξεις και η Ντόρα Μπακογιάννη. Οι γνωρίζοντες μάλιστα σημειώνουν με έκπληξη την σύμπτωση των δύο.
Το επιχείρημα κατά των εκλογών είναι ότι «δεν μπορεί να πάει σε εκλογές που θα είναι σε κάθε περίπτωση διπλές και να αφήσει την χώρα σε μία δίμηνη ή και περισσότερο πολιτική αβεβαιότητα με την ενεργειακή κρίση παρούσα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του να παρατείνονται, την οικονομία σε δύσκολη φάση και τον Ερντογάν να εντείνει την απειλή». Προσθέτουν ότι θα βάλει την χώρα σε μία περιπέτεια για να διεκδικήσει μία αμφίβολη νίκη (προδικάζουν ότι δεν θα έχει σε καμία περίπτωση αυτοδυναμία), ενώ τώρα διαθέτει άνετη αυτοδυναμία και μία αντιπολίτευση, που κάθε άλλο παρά δύσκολη του κάνει τη διακυβέρνηση.
Πάντως ήδη έχουμε πάρει μια γεύση από το κλίμα που θα επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για “τραμπισμό”, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σηκώνει τους τόνους για τα πόθεν έσχες και τα δάνεια στελεχών της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού, με το Μαξίμου να το εντάσσει στην «τοξική αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μπορεί και να αποτελέσει την αιτία των πρόωρων εκλογών, όπως είχε αναφέρει στην συνέντευξη του ο πρωθυπουργός.