Πολιτική αντιπαράθεση για τα γεγονότα στον Έβρο – Στην Βουλή φέρνει το θέμα το ΠΑΣΟΚ
16/08/2022Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλακτό Έβρου, όπου έχουν μεταφερθεί οι 38 πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν χθες σε ελληνικό έδαφος στη μεθόριο με την Τουρκία, μετέβη ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για την υπόθεσή τους. Η υπόθεση των 38 ατόμων, ανάμεσά τους παιδιά και μία έγκυος, πήρε διεθνείς διαστάσεις, καθώς παρενέβη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μετά από καταγγελίες ΜΚΟ για εγκλωβισμό των ανθρώπων σε νησίδα στον Έβρο και για θάνατο ενός παιδιού. Την ίδια στιγμή μαίνεται και η πολιτική αντιπαράθεση για το ζήτημα.
Σε δηλώσεις του από τον Έβρο, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι, «όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών, 35 Σύροι και 3 Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία μέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο Φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα, έγκυος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χαίρουν καλής υγείας».
Πιέστηκαν από την Τουρκία
Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει από τις καταθέσεις των μεταναστών είναι πως «ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού, σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, οι τουρκικές αρχές τους έφεραν στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσαν να έρθουν προς την Ελλάδα».
»Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της» κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
https://youtu.be/B9HDje9tcx8
Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
Παρέμβαση επί του θέματος έκανε πριν από λίγο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι η εξέλιξη του θέματος με τους 38 αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή της Αστυνομίας. Παράλληλα επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για συκοφαντικές επιθέσεις, όπως αναφέρει.
— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) August 16, 2022
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη ΝΔ για ακροδεξιό κατήφορος. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Μετά την αναζήτηση “εσωτερικών εχθρών” και ξένων δυνάμεων που δήθεν επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τώρα επικαλούνται τα ίδια επιχειρήματα μπροστά στο δράμα των προσφύγων στον Έβρο. Ο γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ Ν. Θεοδωρόπουλος καλεί τους Έλληνες της διασποράς να κοινοποιήσουν μήνυμα σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε συνεργασία με ΜΚΟ και ξένα κράτη συνεργάζονται με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη διασπείροντας τάχα fake news για τους πρόσφυγες στον Έβρο.
Είναι οι ίδιοι που πριν δυο ημέρες έλεγαν ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες, αλλά ξαφνικά εντοπίστηκαν χθες σε ελληνικό έδαφος. Οι ίδιοι που τις τελευταίες ημέρες επιχείρησαν να μετατρέψουν τον δημόσιο διάλογο σε έναν ακροδεξιό οχετό απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης που παραπέμπει στις σκοτεινές ημέρες δράσης της Χρυσής Αυγής. Τέτοιες απόψεις που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού επανέρχονται τις τελευταίες ημέρες ως το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ. Δεν διστάζουν να εμπλέξουν και να διχάσουν ακόμη και τους Έλληνες της Διασποράς για να υπηρετήσουν τις άθλιες μικροκομματικές τους επιδιώξεις».
«Το τραγικό συμβάν στον Έβρο με τον πολυήμερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σε νησίδα του ποταμού και την επιβεβαίωση του θανάτου ενός παιδιού, υποσημειώνουν τα τρωτά σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, την πρώτη από το ξέσπασμα της υπόθεσης. Το ΠΑΣΟΚ «προτίθεται να θέσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το περιστατικό προκειμένου να απαντηθεί κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκαν οι 38 Σύροι πρόσφυγες στη νησίδα, πώς συντελέστηκε ο πολυήμερος εγκλωβισμός τους εκεί, ποιες ήταν οι ενέργειες των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και ποια ήταν η στάση των τουρκικών αρχών».
Καταλήγει πως «η φύλαξη των συνόρων και η παράλληλη απαρέγκλιτη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ουσιαστική αποτροπή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και η δίκαιη κατανομή στην φιλοξενία των αιτούντων άσυλο και προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να αποτελούν τα συστατικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».
Το χρονικό της υπόθεσης
Η Ελλάδα με επίσημες ανακοινώσεις είχε κάνει γνωστό ότι η νησίδα ανήκει στην Τουρκία ενώ από την πλευρά της η Τουρκία επέρριπτε την ευθύνη για τον εγκλωβισμό των 38 ανθρώπων στην Ελλάδα. Χθες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ελληνικών αρχών, οι 38 βρέθηκαν 4 χιλιόμετρα νότια από το σημείο στο οποίο αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι βρισκόταν, κοντά στην κοινότητα Λαβάρων. Άγνωστο παραμένει πως μετακινήθηκαν στην ελληνική πλευρά του ποταμού, χωρίς να γίνει αντιληπτή αυτή η πορεία, ενώ στην περιοχή βρίσκονταν εκτός από τις δυνάμεις συνοριοφυλάκων και αστυνομικά κλιμάκια μαζί με εμπειρογνώμονες του στρατού για να διαπιστωθεί εάν η νησίδα στην οποία είχαν εγκλωβιστεί είναι ελληνικό ή τουρκικό έδαφος.
Ο υπουργός, όπως ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους και θα προβεί και σε δηλώσεις. «Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θα μεταβεί σήμερα το πρωί στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί για την ομάδα μεταναστών η οποία αφίχθη χθες σε ελληνικό έδαφος καθώς και για την κατάσταση της υγείας τους. Στο τέλος της επίσκεψης θα προβεί σε δηλώσεις».
Νωρίτερα, μιλώντας στο ΟΡΕΝ ο υπουργός παραδέχθηκε πως στην συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις, επί του παρόντος. Όπως είπε ο οι ελληνικές αρχές ενήργησαν τάχιστα μόλις έγινε αντιληπτό ότι η ομάδα των μεταναστών πέρασε παράνομα σε ελληνικό έδαφος. «Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νησίδα, ωστόσο όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στα εν λόγω σημεία. Ωστόσο στην συνέχεια εντοπίστηκαν 4 χιλιόμετρα νοτιότερα επί ελληνικού εδάφους, έχοντας μαζί τους και μία βάρκα που δεν είχαν τις προηγούμενες ημέρες».
Το ερώτημα μετά από όλα αυτά που είπε ο υπουργός, είναι, ποιος έδωσε την βάρκα, όμως το σημαντικότερο είναι πώς οι ελληνικές υπηρεσίες που βρίσκονται εκεί δεν αντελήφθησαν την όλη επιχείρηση. Εκτός και αν επελέγη να δοθεί αυτή η λύση στο ζήτημα, καθώς η τουρκική πλευρά αρνούνταν να δεχθεί την ομάδα των 38 προσφύγων, οι οποίοι προέρχονται όπως είπαν από την Συρία. Τα ερωτήματα βεβαίως δεν περιορίζονται μόνον στο πως πέρασαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλά και σε όσα προηγήθηκαν στη νησίδα του ποταμού και έκαναν το γύρο του κόσμου, από τις καταγγελίες ΜΚΟ για τους πρόσφυγες στα μέσα ενημέρωσης.
Το χρονικό της υπόθεσης αναλυτικά στο ρεπορτάζ της Όλγας Μαύρου στο SLpress.
We continue to be gravely concerned for the safety and wellbeing of some 40 people allegedly stranded on an islet at the Greece-Türkiye border.⁰According to reports received a child has tragically already died. Unless urgent action is taken, we fear further lives remain at stake
— UNHCR News (@RefugeesMedia) August 13, 2022