Συγκέντρωση-επίδειξη δύναμης Δένδια με ορίζοντα τη διαδοχή
14/12/2022Καμία αιχμή για την παρούσα συγκυρία και το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είχε η εκδήλωση του Νίκου Δένδια στο γκολφ της Γλυφάδας τη Δευτέρα, η οποία εκλαμβάνεται ως εσωκομματική επίδειξη δύναμης με ορίζοντα την επόμενη ημέρα στη ΝΔ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στην πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 3000 άτομα.
Στην σύντομη ομιλία του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε αποκλειστικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στις πρωτοφανείς σε διάρκεια, όπως εκτιμά, προκλήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Δένδιας απέφυγε να αναφερθεί στο μείζον θέμα της συγκυρίας, που είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρότι το όνομά του ήταν στις λίστες των υπό παρακολούθηση. Δεν υπήρχε καμία αιχμή, ή έστω υπόνοια κριτικής προς τον κ. Μητσοτάκη, αντίθετα του πίστωσε ότι «μεγάλωσε την Ελλάδα».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μία συγκυρία που έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διαδοχή Μητσοτάκη στην κυβέρνηση και στο κόμμα, λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης, αλλά και της εσωκομματικής απονομιμοποίησης που προκαλεί το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η συζήτηση και οι αντίστοιχες κινήσεις, όπως και το έντονο κομματικό παρασκήνιο, δεν θα εξελίσσονταν, εάν δεν εθεωρείτο αμφίβολη πλέον η επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αντίθετα, θεωρείται ότι ακόμη και αν η ΝΔ στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, είναι πρώτο κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς δεν διαθέτει πολιτικούς συμμάχους, μετά την πλήρη ρήξη των σχέσεων του με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο σενάριο αυτό μπαίνει ο Νίκος Δένδιας, ότι δηλαδή θα μπορεί να είναι εκείνος ο επόμενος πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης, με τις ευλογίες του νυν πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που είναι δύσκολο φυσικά να επιβεβαιωθούν, αυτή είναι και η συμφωνία που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν οι δύο συναντήθηκαν λίγο μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησής του. Τότε είχε κυκλοφορήσει και η φήμη περί παραίτησής του, που ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε. Φυσικά οι συμφωνίες επιβεβαιώνονται στην πράξη, όταν οι μετέχοντες μπορούν να τις επιβάλλουν.
Οι φιλοδοξίες Δένδια
Ο κ. Δένδιας είχε ανοίξει και παλαιότερα περπατησιά για την ηγεσία, αλλά είχε σταματήσει. Πριν την εκλογή αρχηγού του 2016 εξέτασε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, ζητώντας το χρίσμα από τον Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν το πήρε και τελικά δεν έκανε το βήμα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν από τους βασικούς που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τον Αντώνη Σαμαρά, κάτι που όμως δεν είχε συνέχεια. Παρόμοια εκδήλωση με την χθεσινή είχε οργανώσει και μετά την εκλογή Μητσοτάκη, για να κατοχυρωθεί ως “νούμερο 2” και βασικός δελφίνος του κόμματος. Τότε ήταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Αλλά η κίνηση επίσης δεν είχε συνέχεια μετά την εκδήλωση δυσαρέσκειας εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρά την αμοιβαία καχυποψία που υπάρχει μεταξύ αυτού και του πρωθυπουργού και τις προστριβές που είχαν κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Δένδιας απέφυγε οποιαδήποτε κριτική προς το σύστημα Μητσοτάκη. Είναι πλήρως ταυτισμένος με την διακυβέρνηση και προβάλλεται ως η λύση για ομαλή διαδοχή. Αν και θέλει να εμφανίζεται σαν εκφραστής της καραμανλικής πτέρυγας, οι καραμανλικοί το αντιλαμβάνονται διαφορετικά, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών περισσότερο να υπολογίζει στην στήριξη του συστήματος Μητσοτάκη.
Η συγκυρία πάντως είναι ιδιαίτερη για τη ΝΔ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετά από ενδεχόμενη πλέον ήττα στις εκλογές το κόμμα να χρεωθεί το άγος των υποκλοπών. Οι εξελίξεις εκ των πραγμάτων περνούν μέσα από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που είναι οι βασικοί εναλλακτικοί εσωκομματικοί πόλοι. Οι δύο έχουν πάρει διακριτικές αποστάσεις από την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη (πιο καθαρές ο Αντώνης Σαμαράς), αλλά και από την δημοκρατική εκτροπή που συνιστούν οι υποκλοπές. Ο κ. Σαμαράς με τη δική του εκδήλωση για το Ίδρυμα και με την εφ’ όλης της ύλης τοποθέτησή του απέδειξε ότι διαθέτει διαφορετικό ειδικό βάρος. Πάντως και για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς δεν θα ήταν πρώτη επιλογή η στήριξη του κ. Δένδια, μάλλον το αντίθετο.