Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ με τα μάτια στην επαύριο των εκλογών
20/01/2022Οι επόμενες 70 ημέρες, στην πορεία για το 3ο Συνέδριο, θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ δύσκολες και καθοριστικές για την επόμενη ημέρα του κόμματος, μετά τον αιφνιδιασμό Τσίπρα με την πρόταση για απευθείας εκλογή από όλα τα μέλη του κόμματος του προέδρου, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Η εσωκομματική αντιπολίτευση ανασυντάσσει δυνάμεις, με τα βλέμματα όλων των τάσεων και των ομάδων, Προεδρικών και μη, να είναι στραμμένα στην επαύριο των εθνικών εκλογών.
Μια γεύση για το κλίμα που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα, δόθηκε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα πέρασε με 27 ψήφους υπέρ και 11 κατά, σε κλίμα ιδιαίτερα βαρύ. Την ευθεία αντίθεσή τους εξέφρασε η τάση των 53 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, αλλά και ο Νίκος Βούτσης εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε πλήρη ανατροπή της φυσιογνωμίας του με την μετατροπή του σε αρχηγικό κόμμα.
Η πρόταση που ενέκρινε το Πολιτικό Συμβούλιο θα τεθεί προς έγκριση στο συνέδριο, με την Κουμουνδούρου να θεωρεί ότι θα τύχει ευρύτατης υποδοχής, καθώς τα μηνύματα που ήδη λαμβάνουν είναι εξαιρετικά θετικά για την πρωτοβουλία Τσίπρα. Όμως αναμένουν πως η τάση των 53 θα θέσει με έντονο τρόπο την απόλυτη διαφωνία της για τις ριζικές αλλαγές στο συνέδριο, χωρίς όμως, όπως εκτιμούν, να μπορεί να ανατρέψει την πρωτοβουλία Τσίπρα.
Το σχέδιο Τσίπρα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν από καιρό αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα στο κόμμα, με στόχο τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα μαζικό και συμμετοχικό, στο οποίο τα μέλη του θα είχαν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο, από το να συζητάνε ήδη ειλημμένες αποφάσεις. Και η κίνηση ματ για να πετύχει αυτό τον στόχο, όπως λένε πηγές της Κουμουνδούρου, δεν ήταν μόνο η εκλογή προέδρου απευθείας από τη βάση, αλλά κυρίως η εκλογή και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος.
Μέχρι σήμερα στην “κουλτούρα” του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διαμόρφωση τάσεων με τους δικούς τους μηχανισμούς μέσα στο κόμμα που μπορούσαν να κάνουν αναπαραγωγή στελεχών με “σκονάκια” που έδιναν και έπαιρναν κατά την διαδικασία εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής από το συνέδριο. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η διαιώνιση αυτής της κατάστασης θερμοκηπίου, αποτελεί βαρίδι για την ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου «η άμεση εκλογή από την βάση θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που έχουν θετική αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αντανακλάται συνήθως και στη κομματική βάση, να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν ακόμη και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος». Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση Τσίπρα που εγκρίθηκε προβλέπει και την απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα νεών μελών που, πλέον, θα γίνεται με μια απλή αίτηση, είτε στην Ομάδα Μελών, είτε κεντρικά στο κόμμα, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr. Κίνηση που επίσης προκαλεί αντιδράσεις από τάσεις εντός του κόμματος.
Τι φοβούνται οι 53
Η εσωκομματική αντιπολίτευση που αιφνιδιάστηκε από την επιλογή Τσίπρα, θεωρεί ότι ειδικά η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών του κόμματος που σήμερα είναι 60.000 και όχι από τους 5.000 συνέδρους, είναι επιλογή για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η “Ομπρέλα” θεωρεί, μάλιστα, ότι ο Τσίπρας επιδιώκει το ξεκαθάρισμα και τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής μέσω της απευθείας εκλογής της από τη βάση, για να μην αμφισβητηθεί την επομένη των εκλογών. Η εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βγει πρώτο κόμμα ούτε στις επόμενες εκλογές, εκτίμηση, που όπως λένε, και ο ίδιος ο Τσίπρας φοβάται και αυτή η δεύτερη ήττα του θα έθετε υπό σκληρή αμφισβήτηση τις επιλογές του και αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Με δεδομένο ότι ο Τσίπρας θα εκλεγεί πρόεδρος πανηγυρικά από τη βάση του κόμματος στο 3ο Συνέδριο και με δεδομένο ότι θα μπορέσει να ελέγξει την Κεντρική Επιτροπή, δημιουργεί, όπως λένε τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μια ασπίδα προστασίας, προκειμένου να μην υπάρξουν ισχυρές φωνές αμφισβήτησής του την επαύριο των εκλογών.