Quantcast
Συνέντευξη Μητσοτάκη: Θα μιλήσουμε κάποια στιγμή με τον Ερντογάν - slpress.gr
Συνέντευξη Μητσοτάκη: Θα μιλήσουμε κάποια στιγμή με τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ με την κρίση της πανδημίας και τόνισε ότι παρά το lockdown στην Αττική, με το εμβόλιο αρχίζει να φαίνεται το τέλος του τούνελ και ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν την προσπάθεια.

«Η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Πήραμε γρήγορα τα μέτρα, για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Είπαμε ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε ζωές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι σύντομη η νέα αυτή κατάσταση, αλλά έχω να πω ότι δεν βλέπουμε απλώς την άκρη του τούνελ, αλλά το τέλος του τούνελ.

»Δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό για κάθε πολίτη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε κατάχρηση στη χρήση των μηνυμάτων. Ξέρουμε πώς να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Γνωρίζουμε πώς να κάνουμε ελέγχους στους χώρους εργασίας. Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά, πρέπει να μπαίνουν πρόστιμα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κόπωση, αλλά τα μέτρα πρέπει να τηρούνται».

Οσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου ή των σχολείων, είπε ότι δεν ήταν λάθος. «Το πιο δύσκολο είναι να βάζεις στη ζυγαριά το εμπόριο και τα σχολεία. Κάθε εβδομάδα στο σχολείο, είναι κέρδος για τα παιδιά. Η τηλε-εκπαίδευση είναι μία μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Σε άλλες χώρες δεν συμβαίνει το ίδιο. Έχω ζητήσει από την Κεραμέως να φροντίσει ώστε να γίνουν οι Πανελλαδικές κανονικά και να καλυφθεί η ύλη, έστω και μειωμένη. Ίσως με κάποιο περιορισμό των διακοπών του Πάσχα».

Εμβόλια και μεταλλάξεις

Για την προμήθεια εμβολίων είπε ότι έγιναν λάθη στην Κομισιόν, αλλά η Ελλάδα δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί μόνη της και να ανταγωνιστεί π.χ. τη Γερμανία και άλλες χώρες  και εν συνεχεία είπε ότι θα ήταν και παράνομο.

Στο ερώτημα για τις μεταλλάξεις είπε «προφήτης δεν είμαι, φαίνεται να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις τα εμβόλια και οι επιστήμονες λένε ότι συνήθως αυτές προκαλούν πιο ήπια νόσο. Ομως με τα εμβόλια άπαξ και εμβολιασθούν οι άνω των 60, ο κίνδυνος για το σύστημα υγείας δεν θα είναι τόσο έντονος».

Ικαρία

Για την Ικαρία περιέγραψε πόσο δύσκολη μέρα είχε και σε πόσα σημεία πήγε μέσα σε λίγες ώρες και εν συνεχεία πήρε μια ανάσα σε ένα μπαλκόνι με κάποια άτομα που στο κάτω-κάτω ήταν στο ίδιο ελικόπτερο με εκείνος πριν από λίγο. «Ήταν φάουλ, αλλά μεγαλοποιήθηκε από την αντιπολίτευση ενώ η ίδια καλεί σε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημία. Δεν θα επαναληφθεί πάντως γιατί κατανοώ ότι αυτή η εικόνα πλήγωσε τον κόσμο και αδίκησε και την όλη προσπάθεια. Πάντως δεν έκανα ταξίδι αναψυχής. Και αν τελικά η αντιπολίτευση έχει να μας καταμαρτυρήσει μόνο το μπαλκόνι στην Ικαρία, τότε φαίνεται ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας».

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει νερό στον μύλο της κυβέρνησης

Ελληνοτουρκικά

Για το χθεσινό ξέσπασμα του Ερντογάν είπε «αυτός που οξύνει, δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Εμείς μένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας. Αντέδρασε για το Κυπριακό, αλλά εκεί υπάρχει ένα πλαίσιο όχι μόνον από εμάς, αλλά και από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Από αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε να αποκλίνουμε. Μόνο οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν το δέχονται. Δεν θα μείνω σε αυτές τις εξάρσεις του Ερντογάν, δεν υποτιμώ την ρητορική στη διαμόρφωση καλού κλίματος, αλλά δεν θα μείνω σε αυτές. Είμαι υπέρ της θετικής ατζέντας για την Τουρκία και ελπίζω αυτή η έξαρση να είναι έξαρση της στιγμής».

«Η αποστριωτικοποίηση δεν ειναι προς συζήτηση. Μπορεί να το θέτουν, αλλά τελικά συζητάμε αυτά που είπαμε, ότι δεχόμαστε να συζητήσουμε και όχι αυτά που θέλει η Τουρκία»,είπε ο πρωθυπουργός. Για το επεισόδιο του καλοκαιριού με την επακούμβηση και αν φτάσαμε στα όρια πολέμου, είπε: «Όχι, δεν φτάσαμε ένα βήμα πριν τον πόλεμο, υπήρχε η ωριμότητα όταν το θερμόμετρο έφτασε στο κόκκινο με τη σύγκρουση των δύο πλοίων, όλοι κάναμε ένα βήμα πίσω», είπε.

Στη φράση του Ερντογάν ότι «οι  Έλληνες θα δουν πόσο τρελοί είναι οι Τούρκοι», απάντησε «αυτό το είπε και για τον Μακρόν. Πιστεύω πάντως ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε με τον Ερντογάν. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα «Δεν θα μιλήσουμε» και μετά, «Θα μιλήσουμε» και μετά «Μπορεί να μιλήσουμε» και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση».

Για την διφορούμενη στάση της Γερμανίας είπε ότι «κανείς δεν θα λύσει το πρόβλημά μας με την Τουρκία, εμείς μεταξύ μας θα πρέπει να το λύσουμε ή και να μην το λύσουμε. Έχουν περάσει μακρές περίοδοι που έμειναν άλυτα τα ζητήματα».

Οικονομία

Στο ερώτημα τι θα γίνει με το γεγονός ότι «δανειζόμαστε και το χρέος είναι σε δυσθεώρητα ύψη, ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά;» απάντησε ότι «παντού αυξάνεται το χρέος όχι μόνο στην Ελλάδα, όμως δανειζόμαστε με πολύ χαμηλά επιτόκια και αυτό δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από τις αγορές σε αυτή την κυβέρνηση, το 2022 θα επανέλθουμε σε κανονικότητα, δεν υπάρχει θέμα νέου μνημονίου ή αύξησης των φόρων και όταν βλέπουμε το χρέος, το βλέπουμε προς το ΑΕΠ και ειλικρινά δεν ανησυχώ. Με ανησυχεί το πόσο γρήγορα θα πάρει μπροστά η οικονομία αλλά και σε αυτό αισιοδοξώ, ο κόσμος θα θέλει να αγοράζει και να ταξιδεύει. Και γι΄αυτό πιέζω τόσο πολύ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα χρειάζεται να μπεις σε καραντίνα στην Ελλάδα. Θα το κάνουμε διμερώς αν δεν υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι μόνο για τουρίστες, αλλά θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε πολλούς που θα ήθελαν να ζήσουν εδώ και να δουλέψουν από εδώ».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι