ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα 10+1 λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και το αυτογκόλ μπροστά στην κάλπη

Τα 10+1 λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και το αυτογκόλ μπροστά στην κάλπη, Σπύρος Γκουτζάνης

Το αυτογκόλ του Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν το τελευταίο από μία σειρά λάθη και γκάφες του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο που μπορεί να του στοιχίσει την πρωτιά στις εκλογές.

Τα βασικά λάθη και αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ:

1) Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε με γκολ από τα αποδυτήρια για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να δηλώνει υπερηφάνως ότι με δική του πρωτοβουλία μπλοκαρίστηκε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον φράχτη του Έβρου. Χρειάστηκε έναν μήνα ο Αλέξης Τσίπρας να επιμένει ότι ο φράχτης δεν θα γκρεμιστεί και ότι ανάλογα με τις υπηρεσιακές εισηγήσεις μπορεί να συνεχιστεί η επέκτασή του.

2) Αμέσως μετά, η πρώτη κρίσιμη εβδομάδα χάθηκε για να εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ την στάση του στο θέμα του Αλέξη Γεωργούλη.

3) Όταν πέρασε και αυτό έτρεχε να μαζέψει τις εντυπώσεις από την δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη ότι θα πρέπει να αυξηθεί η φορολόγηση στα μερίσματα. Ο κ. Δραγασάκης επί της ουσίας έχει δίκιο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το θέμα μπήκε στην προεκλογική ατζέντα με την διαστρεβλωτική προβολή από τα συστημικά ΜΜΕ ξύπνησε παλιούς φόβους.

4) Προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου εμφανίστηκε και η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα τοπικά νομίσματα, πρόταση που είχε αναπτυχθεί περίπου προ δύο μηνών, όταν η μακρά και άτυπη προεκλογική περίοδος είχε αρχίσει.

5) Την τελευταία εβδομάδα των εκλογών επανεμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης με την δήλωσή του κατά του Διονύση Σαββόπουλου. Μπορεί να είχε και εκείνος επί της ουσίας δίκιο, αλλά δεν είχε κανέναν λόγο να επανεμφανιστεί, κάτι που αναζωπύρωσε την γνωστή προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε τον Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξή του στο Mega να απολογείται.

6) Το τελευταίο “χτύπημα” ήταν η προσωπική άποψη του Γιώργου Κατρούγκαλου για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που μπορεί να αποδειχθεί “μοιραίο”, καθώς ήλθε δύο ημέρες πριν την λήξης της προεκλογικής περιόδου, με περιορισμένο χρόνο να αντιμετωπιστεί η ζημιά.

7) Η δήλωση Κατρούγκαλου συνοδεύτηκε από την λανθασμένη -εκ του αποτελέσματος- αντιμετώπιση της Κουμουνδούρου. Ο κ. Κατρούγκαλος έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από την πρώτη στιγμή. Χρειάστηκε να κάνει την καλύτερή του συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας για να συγκρατήσει το ηθικό των ψηφοφόρων του.

Τα λάθη της ηγεσίας

Μέχρι εδώ πρόκειται για ενέργειες κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της παλιάς γενιάς, που αναδεικνύουν την παθογένεια του κόμματος και τον εσωτερικό διχασμό του. Είναι αρκετοί εκείνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που με οργή αναρωτιούνται εάν η παλιά φρουρά έχει χάσει τα πολιτικά αντανακλαστικά της ή απλά αντιδρά αταβιστικά στο ότι χάνει την ιδιοκτησία του κόμματος. Σε αυτά ήλθαν να προστεθούν και τα λάθη στρατηγικής της ηγεσίας

8) Η Κουμουνδούρου ξεκίνησε την προεκλογική περίοδο με έκκληση για συνεργασία στα κόμματα της Αριστεράς. Σε απάντηση ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το σχέδιο “Δήμητρα” και δήλωσε ότι προτιμά να του κοπεί το χέρι παρά να συνεργαστεί. Και ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την απίστευτη δήλωση ότι δεν κάνει μυστική συνάντηση στην βίλα του Τσίπρα -χτύπημα κάτω από την ζώνη ανοίκειο για κομμουνιστή ηγέτη.

Αποτέλεσμα ήταν να χάνει χρόνο και δυνάμεις ο Αλέξης Τσίπρας για να απαντά στερεότυπα πια στους δύο αριστερούς ηγέτες για την «ανιστόρητη στάση τους». Κυρίως όμως έχασε χρόνο για να στραφεί εκεί που έπρεπε να είναι από την αρχή την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ -του πρώτου με τον τρίτο όπως επαναλαμβάνει στις ομιλίες του. Το επιχείρημά του για την ένσταση Ανδρουλάκη είναι βάσιμο ότι πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί το καθοριστικό γεγονός των εκλογών και η λαϊκή ετυμηγορία που επιβάλλει συναινέσεις.

9) Ενδιαμέσως έκανε το λάθος να μιλήσει για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, το οποίο στην συνέχεια ανασκεύασε, θολώνοντας το μήνυμα και δείχνοντας αμηχανία και ενισχύοντας την προπαγάνδα του αντιπάλου για κίνδυνο ακυβερνησίας.

10) Προς το τέλος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα ακόμη και στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, είναι μία κίνηση αμφιλεγόμενη, υψηλού ρίσκου, που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε κομμάτι των στελεχών και των ψηφοφόρων.

11) Συνολικότερα η προεκλογική μάχη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι one man show, του Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου δεν πέτυχε να εμφανίσει μία συμπαγή ηγετική ομάδα που να κινείται συντεταγμένα προς την ίδια κατεύθυνση. Αποτέλεσμα είναι ότι τα συστημικά μέσα κάποιες ημέρες έκαναν πάρτι, με κάποιες δηλώσεις -πχ δικαιωματιστών, όπως ο Κώστας Αρβανίτης και η Ρένα Δούρου, που κινούνταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τον Αλέξη Τσίπρα για τον φράχτη στον Έβρο.

Τα λάθη της άλλης πλευράς

Δικαίως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι αντίστοιχα λάθη και γκάφες έχουν γίνει και από την άλλη πλευρά, με κορυφαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε εναντίον των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών ή ότι αναγνώρισε πως οι υποκλοπές ήταν σκάνδαλο και δεν υπήρχε εθνικός λόγος που να δικαιολογεί τις παρακολουθήσεις.

Τεράστια κενά έχει δείξει ο κομματικός μηχανισμός όπως φάνηκε όταν στην Κεφαλονιά δεν υπήρχε κυριολεκτικά άνθρωπος να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό. Οι συγκεντρώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μικρές και υποτονικές -σε κάποια περάσματα από αγορές τον συνοδεύουν μόνο οι συνεργάτες του-, και δεν θυμίζουν μεγάλο κόμμα με ρίζες στην κοινωνία και παράδοση. Προσβεβλημένοι νιώθουν οι δεξιοί και μόνο γιατί στην προμετωπίδα του κόμματος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τοποθετήθηκε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ το κόμμα στην πορεία προς τις εκλογές εκπροσωπεί ο Άκης Σκέρτσος -και τους δύο οι δεξιοί τους θεωρούν ξένα σώματα.

Συνολικότερα όλη η καμπάνια της ΝΔ είναι επικεντρωμένη στην προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τρόπο που δεν μπορεί να την υποστηρίξει ο ίδιος. Ακόμη και οι λάιφ στάιλ εμφανίσεις του είναι αποτυχημένες παρότι καλά προετοιμασμένες.

Μαζί Μαξίμου και ΜΜΕ

Ωστόσο στον γενικό απολογισμό υπάρχει μία καίρια και ενδεχομένως κρίσιμη διαφορά. Ένας θηριώδης μηχανισμός χειραγώγησης της κοινής γνώμης, με το 90% των ΜΜΕ και το σύνολο των δημοσκοπικών εταιρειών, είναι στρατευμένος υπέρ της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα θετικά υπερ-προβάλλονται τα αρνητικά συγκαλύπτονται, αποσιωπούνται ή εξωραίζονται. Ακόμη και η προσβολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών συγκαλύφθηκε.

Σε ένα άλλο επίπεδο η ΝΔ διαθέτει παλαιότερους και νεότερους βουλευτές που διαθέτουν παράδοση και τεχνογνωσία εκλογών με προσωπικούς μηχανισμούς και πελατειακές σχέσεις που απέχει παρασάγγας από την αντίστοιχη συμπεριφορά των συριζαίων και που σε  σημαντικό βαθμό καλύπτει τα κενά του κεντρικού μηχανισμού και την απροθυμία του κόσμου σε σχέση με τον πρόεδρο του κόμματος. Η καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προσανατολισμένη στην αυτοδυναμία και συμπληρωματικά στο να είναι εσωκομματικά ισχυρός την επομένη των εκλογών σε περίπτωση ήττας καθώς όπως έχει πει και ο ίδιος «όποιος χάνει φεύγει από το γήπεδο». Ωστόσο ακόμη και σε αυτή την περίπτωση έχει σημασία με τι όρους θα φύγει…

Συμπερασματικά το παιχνίδι είναι ανοικτό (ή έστω θα ήταν αν δεν είχε υπάρξει το “χτύπημα Κατρούγκαλου”), λόγω της υπεροχής του συστήματος -πρωθυπουργικό κέντρο και συνεργαζόμενοι μηχανισμοί χειραγώγησης που νιώθουν συμπαίκτες και συνεταίροι. Αυτό όμως δείχνει και το στρατηγικό κενό του ΣΥΡΙΖΑ και την βαθύτερη παθογένειά του. Δεν έχει πολιτική για την ενημέρωση και παρά τις πολλές ήττες στο πεδίο αυτό, δεν δείχνει ότι μπορεί να αποκτήσει, δέσμιος αφενός ιδεοληψιών γύρω από τον σύγχρονο ρόλο των ΜΜΕ και, αφετέρου, σεχταριστικών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του.

Εν κατακλείδι, εάν οι εκλογές κερδηθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι γιατί ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας δεν αντέχει να πληρώνει του λογαριασμούς ρεύματος και το σούπερ-μάρκετ στα τρόφιμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι