Τα αμαρτωλά email της Folli Follie και ο πόλεμος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Τα αμαρτωλά email της Folli Follie και ο πόλεμος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τις έρευνες στην υπόθεση του αποκαλούμενου “σκανδάλου της Folli Follie”. Η υπόθεση φαίνεται να παίρνει νέα τροπή μετά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση ελεγκτικού οίκου, τα οποία, αν επιβεβαιωθούν, δημιουργούν πολιτικό θέμα, καθώς περιλαμβάνουν αναφορές για πολιτικές παρεμβάσεις.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση της PwC, τίθενται υπό έρευνα και ήδη η δικαστική λειτουργός έχει αποστείλει τις αναφορές για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου το υλικό να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης από Εισαγγελέα. Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας θα είναι η αξιολόγηση των στοιχείων που απέστειλε η ανακρίτρια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων από όσα αναφέρονται στην επίμαχη έκθεση της PwC, η οποία συντάχθηκε μετά από διαχειριστικό έλεγχο στην εταιρία κοσμημάτων.

Εάν ο Εισαγγελέας κρίνει ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και άλλων προσώπων, τότε ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί στη Βουλή για το σκέλος που αφορά πολιτικούς. Παραλλήλως θα προχωρήσει και στην άσκηση ποινικών διώξεων για φυσικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται με την συγκεκριμένη δικογραφία, που ενδεχομένως θα σχηματιστεί, να διαβιβάζεται στην ανακρίτρια που χειρίζεται την κύρια υπόθεση της Folli Follie.

Η αλληλογραφία φωτιά για τη Folli Follie

Σημειώνεται ότι ο φάκελος που απεστάλη στην Εισαγγελία αφορά στοιχεία που ο ελεγκτικός οίκος συμπεριέλαβε στην έκθεση που παρέδωσε στην ανακρίτρια. Σε αυτά γίνεται αναφορά συγκεκριμένων προσώπων, πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποκαλούνται ως «σύμμαχοι» της Folli Follie, σε ηλεκτρονική αλληλογραφία στελέχους της εταιρίας προς τον γιο του ιδρυτή της Folli Follie και επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Ομίλου.

Στα μηνύματα, πάντα κατά τον αποστολέα, οι κατονομαζόμενοι πολιτικοί εμφανίζονται να καθυστερούν τις διαδικασίες σε βάρος της εταιρίας, τoν Μάιο του 2018, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, με αφορμή τη δημοσιοποίηση report του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM), στο οποίο γινόταν αναφορά ότι οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group πιθανόν δεν ήταν ακριβή.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για απόπειρα αντιπερισπασμού και τονίζει ότι «δυστυχώς για τη ΝΔ το παραμύθι δεν έχει δράκο». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει επίσης ότι «οι ισχυρισμοί του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων είναι ασυνάρτητοι, έωλοι και συκοφαντικοί» και ότι «κανένας βουλευτής και κανένα κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που θα δημιουργούσε προσκόμματα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης». Εκφράζει τέλος την βεβαιότητα ότι όλα αυτά θα καταπέσουν από την δικαστική έρευνα.

  Σκληρή αντιπαράθεση Καραμανλή-ΣΥΡΙΖΑ –Τί είπε για τον υιό Ντογιάκου

Τι απαντούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Για «νέα τρομακτικά ψεύδη» κάνει λόγο ο βουλευτής Επικρατείας, συντονιστής ΕΠΕΚΕ και υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης, το όνομα του οποίου αναφέρεται στην επίμαχη αλληλογραφία. Προσθέτει επίσης, ότι δεν γνωρίζει κανένα από τα πρόσωπα της επιχείρησης και ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με κανέναν εξ αυτών, προαναγγέλλοντας αγωγές και μηνύσεις.

Το ίδιο δηλώνει και ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτηρίζοντας συκοφαντική οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπό του, όπως κάνει άλλωστε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος μιλά για «περίεργα δημοσιεύματα». Προσφυγή στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος αναφέρεται στην επίμαχη ηλεκτρονική αλληλογραφία ως άτομο που “υπερβάλλει εαυτόν” για τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο.

Ο ίδιος δηλώνει ότι ουδέποτε παρεμπόδισε τον έλεγχο της υπόθεσης, κάνει λόγο για μηχανορραφίες και τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρουσιάσει «ως δήθεν προσωπικό μου όφελος ή προσωπική μου απολαβή, τις δωρεές ύψους 80.000 ευρώ σε ιατρικά μηχανήματα που έγιναν απευθείας στα νοσοκομεία της Ηλείας, όπως άλλωστε και αντίστοιχη δωρεά από το ίδρυμα Μαρτίνου ύψους 50.000 ευρώ και οι οποίες δεν έγιναν εν κρυπτώ, αλλά τις είχα ανακοινώσει δημοσίως στο σύνολο του τοπικού Τύπου».

Η επίμαχη τροπολογία 

Ο Μάκης Μπαλαούρας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει στις 29 Μαΐου 2018 τροπολογία για τα ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών). Στην δικογραφία περιλαμβάνεται όμως και email που φέρεται ότι είχε αποσταλεί στις 18:10 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Με αυτό ο υπάλληλος ΝΣ ενημερώνει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ότι πρόκειται να κατατεθεί ευνοϊκή για τα ΚΑΕ τροπολογία, για τα οποία είχαν ενδιαφέρον οι Κουτσολιούτσοι. Το mail αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Ν. Σ., του το έστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο θέμα, σε άλλη χωριστή ανακοίνωσή, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πανικό της ΝΔ και υποστηρίζει ότι «η τροπολογία την οποία “ανακάλυψε” δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις διαδικασίες ελέγχου της υπόθεσης». Προσθέτει επίσης ότι η τροπολογία αφορούσε «το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών» και υπενθυμίζει ότι για αυτόν τον λόγο είχε υπερψηφιστεί το 2018 τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

  Σανίδα σωτηρίας με αντεπίθεση ψάχνει η κυβέρνηση

Συμπληρώνει τέλος ότι δύο χρόνια μετά, στις 29 Μαΐου 2020, η ΝΔ ως κυβέρνηση κύρωσε νόμο που «προέβλεπε νέα παράταση ως το τέλος του 2022 στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών από καταστήματα αφορολόγητων ειδών». Έκανε δηλαδή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που ψήφισε και ως αντιπολίτευση και γι’ αυτό την καλεί «να μην εξευτελίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην προσπάθειά της να βρει αντιπερισπασμούς για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στη χώρα».

Από την πλευρά της η ΝΔ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ αντί «να πετά τη μπάλα στην εξέδρα» να απαντήσει εάν «είναι κανονικό να εμφανίζονται στελέχη του ως νταραβερτζήδες και εκπρόσωποι προφυλακισμένων επιχειρηματιών» ή «να στέλνουν τις τροπολογίες στους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες πριν καν τις καταθέσουν στη Βουλή». «Αν όλα αυτά είναι κανονικά στον δικό τους κόσμο του νταραβεριού και του “μαγαζιού”, για όλους τους υπόλοιπους δεν είναι. Και οφείλουν ξεκάθαρες απαντήσεις!» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι όλα τα στελέχη του απάντησαν και ρωτά τη ΝΔ «αν έκανε κάποιο “νταραβέρι” όταν μαζί με όλα τα κόμματα υπερψήφιζε το 2018 την επίμαχη τροπολογία ή τον Μάιο του 2020, όταν κύρωσε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπαν νέα παράταση ως το τέλος του 2022 για το ακριβώς ίδιο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών που προέβλεπε η τροπολογία του 2018».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι